Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

20:38 17/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την απαγόρευση της εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια 21 ατόμων, Ρώσων και Ουκρανών της Κριμαίας, καθώς και το «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων, αποφάσισε σήμερα η ΕΕ ως αντίδραση στο δημοψήφισμα στην Κριμαία.

Το βέβαιο είναι πως στον κατάλογο δεν υπάρχουν Ρώσοι υψηλοί αξιωματούχοι, όπως Υπουργοί, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να δυναμιτίσουν το διάλογο με τη Μόσχα για μια διπλωματική

επίλυση του προβλήματος. Είχε προηγηθεί στις 6 Μαρτίου η απόφαση για τη διακοπή του διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας με στόχο την κατάργηση της βίζας για Ρώσους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της στα σημεία προ της κρίσης και να προχωρήσει σε απευθείας διάλογο με την Ουκρανία για εκτόνωση της κρίσης. Καλούν, επίσης, τη Μόσχα να μην προχωρήσει σε προσάρτηση της Κριμαίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ενώ προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια από πλευράς Ρωσίας για αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε πρόσθετες ευρείες επιπτώσεις στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.
Ωστόσο, τα περιθώρια των Ευρωπαίων είναι πολύ μικρά για οικονομικές κυρώσεις. Κι αυτό γιατί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο της ΕΕ φτάνει σε ορισμένες χώρες το 70% και σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία βγαίνει από την ύφεση, η λήψη οικονομικών μέτρων κατά της Μόσχας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη αν όχι απαγορευτική. Το 2013 οι εισαγωγές από τη Ρωσία έφτασαν τα 200 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων προς τη χώρα αυτή ανήλθαν σε 120 δισ. Ευρώ, με τη Γερμανία να κατέχει τη «μερίδα του λέοντος».

Οι Υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν επίσης να επιταχύνουν για τις 21 Μαρτίου την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, στέλνοντας μήνυμα οικονομικής στήριξης της χώρας αυτής

Keywords
Τυχαία Θέματα