Άσκηση με πραγματικά πυρά για τους νεαρούς ανθυπολοχαγούς Πεζικού και Αερ.Στρατού της Τάξεως 2014 της ΣΣΕ

H εκπαίδευση των νέων ανθυπολοχαγών πεζικού και Αεροπορίας Στρατού, αποφοίτων της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων της Τάξεως 2014 στη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων Μηχανοκίνητης Ομάδας Πεζικού ήταν το αντικείμενο της Τακτικής Ασκήσεως Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Ταγματάρχης (ΠΖ) Τσιριγώτης Κωνσταντίνος».

Η άσκηση περιελάμβανε τακτικές «πυρός και κινήσεως» Μηχανοκινήτου Ομάδος Πεζικού, και πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Πεδίο Βολής Θηβών.

Όπως σημειώνεται

από το ΓΕΣ «Κύριος σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των Ανθυπολοχαγών στη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων Μηχανοκίνητης Ομάδας Πεζικού, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα αντικείμενα της εκπαίδευσης του μαχητή, στο πυρ και κίνηση και ελιγμό, στην πειθαρχία πυρός και στη διοίκηση πυρός από τον Ομαδάρχη».

Ποιος ήταν ο Ταγματάρχης (ΠΖ) Κ.Τσιριγώτης


Ο Ταγματάρχης (ΠΖ) Κωνσταντίνος Τσιριγώτης γεννήθηκε το 1873, αποφοίτησε από τη ΣΣΕ και σκοτώθηκε στη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού πολέμου, πολεμώντας εναντίον των Βουλγάρων, στη Μάχη της Τζουμαγιάς στις 6 το απόγευμα της 17ης Ιουλίου 1913, ως διοικητής του 3ου Τάγματος του 7ου Συντάγματος Πεζικού (ΙΙΙ/7).


Προηγουμένως, ο Ταγματάρχης Κ.Τσιριγώτης είχε πολεμήσει στον Α’Βαλκανικό πόλεμο και στο Μπιζάνι, συμμετέχοντας έτσι στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ενώ – όπως πληροφορούμεθα και από το βιβλίο της Ηπειρωτικής Εταιρίας «1906 – 2006, 100 χρόνια δράσης και προσφοράς για την Ήπειρο» (Αθήνα 2007), υπάρχει η εργασία του Απόφοιτου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, φιλόλογου και ιστορικού, Απόστολου Παπαθεοδώρου που έχει τον τίτλο «Η Ηπειρωτική Εταιρεία (1906 – 2006)», απ’ όπου πληροφορούμεθα τα εξής:

«…Στην υπόδουλη τότε Ήπειρο η “Ηπειρωτική Εταιρία” αναπτύχθηκε με τις Μυστικές Υπηρεσίες υπαγόμενες στο Γενικό Προξενείο Ιωαννίνων, οργανωμένες σε Διευθύνσεις: Α’ Ιωαννίνων, Β’ Πρεβέζης και Γ’ Αργυροκάστρου περί της οποίας δεν εσώθησαν στοιχεία δραστηριοτήτων. Εδιοικούντο, συνήθως, από Αξιωματικούς με ψευδώνυμα και διάφορες “ψευδοϊδιότητες” (υπαλλήλους κ.α.) αλλά συνεργάζοντο και με άλλους αφανείς αγωνιστές, ιδιώτες κ.λ.π. Από του Αξιωματικούς αυτούς υπενθυμίζω τον πλέον δραστήριο, τον Κ. Τσιριγώτη, Υπολοχαγό αρχικά του Πεζικού με ψευδώνυμο, για το κοινό, “Κ. Τσαρόπουλος” και με την ιδιότητα “υπάλληλος” ενώ για τις Μυστικές Υπηρεσίες ήταν ο “Άραχθος”. Κατά την απελευθέρωση της πόλεως, έκπληκτοι οι Γιαννιώτες αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Ταγματάρχη Κ. Τσιριγώτη τον “υπάλληλο Κ. Τσαρόπουλο”».


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Αρχείο εγγράφων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος φυλάσσονται 30 επιστολές του Ταγματάρχου Κ.Τσιριγώτη προς τον αδελφό του Χρήστο. Όλες γράφτηκαν το διάστημα από τον Οκτώβριο 1912 μέχρι τον Ιούλιο 1913 και κατατέθηκαν αμέσως μετά τον θάνατό του, στις 25 Οκτωβρίου 1913, από τον αδελφό του Χρήστο Τσιριγώτη.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα