Από στιγμή σε στιγμή ξεκινά η αερογέφυρα μεταφοράς των ναυαγών

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η απογείωση του C-130H της Πολεμικής Αεροπορίας από το αεροδρόμιο του Λέτσε και η εν συνεχεία πτήση του προς το Μπάρι, για να επιβιβαστούν σε αυτό οι εκεί ευρισκόμενοι Έλληνες ναυαγοί του “Norman Atlantic” και να επιστρέψουν όλοι μαζί σήμερα το απόγευμα στην Ελευσίνα.

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τις ως τώρα πληροφορίες από το ΓΕΑ, το ελληνικό C-130H της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών επρόκειτο να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Λέτσε στις 14:30 με όσους εκ των 18 Ελλήνων, οι οποίοι έχουν αποβιβαστεί

εκεί από τα ελικόπτερα που τους διέσωσαν, επιθυμούν να επαναπατριστούν. Ακολούθως το αεροσκάφος όσους από τους Έλληνες του Λέτσε θέλουν να επιστρέψουν θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μπάρι για να παραλάβει και τους υπολοίπους εκ των 25 εκεί αποβιβασθέντων Ελλήνων ναυαγών, οι οποίοι και αυτοί επιθυμούν την επιστροφή στην πατρίδα.

Ακολούθως όλοι μαζί περί ώρα 16:00 (τοπική ώρα Ιταλίας), πριν την σημειωθείσα στο μεταξύ καθυστέρηση, πρόκειται να απογειωθούν για την αεροπορική βάση της Ελευσίνος, όπου αναμένονται να φτάσουν αργά το απόγευμα.

Στο αεροδρόμιο της Κερκύρας υπάρχει εναλλακτικό αεροσκάφος C-130H για να σπεύσει αμέσως στην Ιταλία αν αυτό απαιτηθεί, λόγω κάποιας τεχνικής αδυναμίας από πλευράς του υπάρχοντος εκεί αεροσκάφους.

Όπως έγινε επίσης γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, αυτήν την ώρα δεν επιχειρεί κανένα από τα πέντε ελληνικά ελικόπτερα, που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς οι Ιταλοί υπεύθυνοι δεν τα έχουν εμπλέξει στην επιχείρηση που φτάνει πλέον στο τελικό της στάδιο και γίνεται τώρα – τελευταίου – η μεταφορά του πληρώματος του “Norman Atlantic” αποκλειστικά από ιταλικά ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή βρίσκονται η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» με το οργανικό της ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk, καθώς και άλλα τέσσερα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, από τα οποία δύο Super Puma της 384 Μοίρας Ερεύνης – Διασώσεως της ΠΑ και ισάριθμα Aegean Hawk της Διοικήσεως Ελικοπτέρων Ναυτικού. Στο αεροδρόμιο της Κερκύρας βρίσκεται και ένας Ταξίαρχος Ιπτάμενος της ΠΑ, ο οποίος συντονίζει εκεί τα ελληνικά πτητικά μέσα στις συνεννοήσεις με τις τοπικές αρχές του αεροδρομίου κ.λπ.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα