Αγαθονήσι: Τουρκική πυραυλάκατος παραβίασε τα Εθνικά μας Χωρικά Ύδατα

Πρωινή πρόκληση από μία τουρκική πυραυλάκατο είχαμε σήμερα πριν λίγη ώρα, η οποία παραβίασε κατ’ εξακολούθηση κάθε έννοια «αβλαβούς διελεύσεως» που προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, στην ευρύτερη περιοχή του Αγαθονησίου.

Συμφώνως με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, σήμερα το πρωί, η τουρκική πυραυλάκατος “TCG POYRAZ”, στο πλαίσιο συμμετοχής της στην επιχειρησιακή εκπαίδευση Α΄ τριμήνου των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, εισήλθε την 08:55 σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα (ΕΧΥ) ανατολικώς του Αγαθονησίου, όπου και παρέμεινε κρατημένο μέσα από τα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές. Ακολούθως, κινούμενο με πορεία, αρχικά, δυτική και στη συνέχεια νότια και ανατολική, εξήλθε από τα Ε.Χ.Υ. την 11:50 νοτιοανατολικά ν. Αγαθονήσι. Πλοίο και μέσα του ΠΝ παρακολούθησαν το προαναφερθέν πολεμικό πλοίο καθ’ όλη την διάρκεια του πλου του.

Η συγκεκριμένη σημερινή τουρκική πρόκληση στη θάλασσα έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης χθεσινής στον αέρα, όπου 15 σχηματισμοί, από τα οποία τέσσερις σχηματισμοί αεροσκαφών και τρία μεμονωμένα ελικόπτερα, κανένα από τα οποία οπλισμένα, πραγματοποίησαν 7 παραβάσεις και 65 παραβιάσεις στο Βορειοανατολικό, κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. «Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» σημειωνόταν στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 65 παραβιάσεις τις 40 τις προκάλεσε ένα αεροσκάφος CN-235 ναυτικής συνεργασίας που ξεκινώντας από βορρά του Αιγαίου, κατέβηκε μέχρι το ύψος της Ρόδου και μετά ανέστρεψε επιστρέφοντας, και εξήλθε στο ύψος της Σμύρνης!

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα