Αφγανιστάν: Νεκροί εννέα υπάλληλοι κυβερνητικής οργάνωσης

Εννέα Αφγανοί υπάλληλοι μίας τσεχικής μη κυβερνητικής οργάνωσης σκοτώθηκαν στην επαρχία Μπαλχ, στο βόρειο Αφγανιστάν, σε μία νέα επίθεση με στόχο τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, έγινε γνωστό σήμερα από τη μη κυβερνητική οργάνωση και τοπικούς αξιωματούχους.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και μία γυναίκα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντούλ Ραζάκ Καντέρι, αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας της Μπαλχ, μίας από τις επαρχίες που είναι συνήθως από τις πιο ήρεμες στη χώρα.

Ο

Καντέρι κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και για την οποία δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα ανάληψη ευθύνης.

Η κατοικία όπου διέμεναν οι υπάλληλοι της οργάνωσης People in Need (PIN) δέχθηκε επίθεση από ενόπλους την ώρα που κοιμόντουσαν, σύμφωνα με τον διευθυντή της PIN στο Αφγανιστάν, Ρος Χόλιστερ.

Διευκρίνισε στο AFP πως σκοτώθηκαν "δύο οδηγοί, δύο φρουροί και πέντε υπάλληλοι, ανάμεσά τους μία γυναίκα".

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της, η οργάνωση, που έχει την έδρα της στην Πράγα, καταδίκασε την επίθεση και ανακοίνωσε πως αναστέλλει "αμέσως κάθε δραστηριότητα στο Αφγανιστάν" και πως λαμβάνει "μέτρα προκειμένου να ενισχύει την ασφάλεια" των υπαλλήλων της στη χώρα.

Και σε μία δήλωση στη δημόσια τηλεόραση στην Πράγα, ο διευθυντής της PIN, Σιμόν Πάνεκ, επιβεβαίωσε πως ελήφθησαν τα μέτρα αυτά, προσθέτοντας πως οι αφγανοί υπάλληλοί της θα "περιορίσουν κυρίως τις εξόδους τους στο πλήθος".

Τα τελευταία χρόνια οι ανθρωπιστικές οργανώσεις βρίσκονται τακτικά στο στόχαστρο επιθέσεων στο Αφγανιστάν: το 2014, 57 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα.

Στις 13 του περασμένου Μαΐου, 14 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ξένοι και αφγανοί εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, σκοτώθηκαν σε επίθεση των Ταλιμπάν σε μία κατοικία στην Καμπούλ όπου συχνάζουν ξένοι.

Τον Απρίλιο, τα πτώματα πέντε Αφγανών εργαζομένων στην ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children εντοπίστηκαν διάτρητα από σφαίρες στην επαρχία Ουρουζγκάν (νότιο Αφγανιστάν).

Η μη κυβερνητική οργάνωση PIN βρίσκεται στο Αφγανιστάν από το 2001 και εργάζεται στους τομείς της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα