Telegraph: Η "αρκούδα της Φινλανδίας" που θα τινάξει στον αέρα την ελληνική διάσωση

Μπορεί το στυλ του Γιάνη Βαρουφάκη να προκαλεί εντύπωση στους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, όμως, το Eurogroup δεν έχει δει τίποτα ακόμα. Ο νέος υπουργός της Φινλανδίας, Timo Soini, επισκιάζει ακόμα και τον Βαρουφάκη, γράφει η Telegraph.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Soini μόλις ανέλαβε μια από τις σημαντικότερες θέσεις στην Ευρωζώνη. Ποιος είναι, όμως, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας

και ο άνθρωπος που θα στέλνει στο εξής το Ελσίνκι στις Βρυξέλλες;

Πρόκειται για τον 52χρονο ηγέτη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Φιλανδών (των Finns, ή True Finns όπως ήταν παλαιότερα γνωστοί). Ενδεικτικό των πολιτικών του θέσεων είναι το γεγονός ότι ο Soini συγκαταλέγει τον Nigel Farage του βρετανικού UKIP ανάμεσα στους κοντινότερους συμμάχους του.

Ο Soini βρέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο το 2011, όταν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Με σκληρές θέσεις κατά των μεταναστών και της διάσωσης του ευρωπαϊκού Νότου, έμεινε εκτός της προηγούμενης κυβέρνησης εξαιτίας της αντίδρασής του στη συμμετοχή της Φινλανδίας στο πακέτο βοήθειας της Πορτογαλίας, πριν από τέσσερα χρόνια.

Όμως, στις εκλογές του περασμένου μήνα, οι Finns πήραν το 18% των ψήφων και αναδείχθηκαν δεύτερο κόμμα.

Ο πολιτικός που αποκαλείται και «αρκούδα της Φινλανδίας», έχει χαρακτηρίσει σαν «πυραμίδες» τα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης και έχει ταχθεί υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Είναι κάθετα αντίθετος στη συμμετοχή της χώρας του στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και πιστεύεται ότι μπορεί να περιπλέξει σημαντικά τις συζητήσεις στο Eurogroup. Παρότι η συνεισφορά της στη δεύτερη ελληνική διάσωση είναι μόλις 2% (την ώρα που η Γερμανία πληρώνει σχεδόν το 30%), η Φινλανδία έχει υπάρξει ένας από τους πιο πεισματάρηδες παίκτες στην 5ετή ελληνική κρίση, γράφει η Telegraph.

Και εξηγεί ότι σε μεγάλο βαθμό, οι αντιδράσεις της Φινλανδίας στην ελληνική διάσωση οφείλονται στα οικονομικά προβλήματα που και η ίδια η χώρα αντιμετωπίζει.

Ο Soini αναλαμβάνει μια οικονομία που έχει πέσει σε συρρίκνωση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, καλείται να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας, αφού απειλείται με κυρώσεις από την Ευρωζώνη, λόγω του υψηλού ελλείμματος και χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα