"Nein" από το Βερολίνο στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα

Ολοταχώς προς αδιέξοδο οδεύει η χώρα σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα αφού η εκταμίευση της δόσης μέσα στον Απρίλιο φαντάζει πλέον απίθανη. Ταυτόχρονα σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit υπάρχει σχέδιο για χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ το οποίο είναι στα χέρια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και συνδέεται άμεσα με την αδυναμία εκταμίευσης της δόσης μέχρι το τέλος Απριλίου.

«Διαπραγματευόμαστε

με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Εάν υπάρχει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, τότε το επόμενο βήμα είναι η λεγόμενη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για να γίνουν επίσημες αλλαγές στους όρους του προγράμματος βοήθειας. Αυτή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και κανένας στο Eurogroup δεν περιμένει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Απριλίου», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Όταν υπάρξει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει τους νόμους και σε κάποια στιγμή οι θεσμοί θα διενεργήσουν μια αξιολόγηση της υλοποίησης και μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορεί να καταβληθεί η βοήθεια. Εάν κανείς έχει την εντύπωση ότι η βοήθεια μπορεί να καταβληθεί τον Απρίλιο, νομίζω ότι αυτό είναι λάθος», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, το Βερολίνο φοβάται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί τις επόμενες εβδομάδες στις υποχρεώσεις πληρωμών. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί τη χώρα με ευρώ.

Η εφημερίδα επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα, ώστε να καταβάλλει εμπρόθεσμα τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξηγώντας παράλληλα το σκεπτικό της γερμανικής κυβέρνησης .

Το παρόν σχέδιο έχει ως στόχο να επιτρέψει στην ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας. Για το σκοπό αυτό, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στις οικονομικές συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας, ακόμη και μετά μια ενδεχόμενη πτώχευση.

Προϋπόθεση για μια τέτοια παραχώρηση είναι όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Die Zeit, η Ελλάδα να συνεργαστεί και να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μεταρρυθμίσεων. Αν αυτό δεν γίνει, το σενάριο εξόδου από το ευρώ είναι πιθανό. Ακόμα και τότε η Ελλάδα θα “συνδέεται” με την Ευρώπη - μέσω της ενίσχυσης των ροών από τις Βρυξέλλες για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς το δικό της νόμισμα.

Διαβάστε επίσης:

"Βόμβα" στα ταμεία: Τα χρήματα αρκούν για δύο εβδομάδες

Keywords
Τυχαία Θέματα