Morgan Stanley: Mικρές οι πιθανότητες παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

Η κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς η οικονομία πλέον συρρικνώνεται, τα φορολογικά έσοδα υστερούν έναντι των στόχων, οι καταθέσεις φεύγουν και η πολιτική μεταβλητότητα αυξάνεται, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις σχέσεις με τους πιστωτές, σημειώνει η Morgan Stanley σε εκτενή έκθεσή της που μόλις εστάλη στους πελάτες του αμερικανικού επενδυτικού οίκου.

«Οι πιθανότητες να δούμε έναν γρήγορο συμβιβασμό έχουν μειωθεί», προειδοποιούν οι αναλυτές και

μειώνουν μόλις στο 40% τις πιθανότητες της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, από 55% που ήταν προηγουμένως.

«Σε αντίθεση με πολλούς σχολιαστές, δεν πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες μιας εξόδου από το ευρώ έχουν μειωθεί», τονίζουν. Μάλιστα, ενώ τις υπολογίζουν στο 25% για τους επόμενους έξι μήνες, προειδοποιούν ότι μάλλον θα αυξηθούν.

«Αυτό που πλέον φαίνεται πιθανότερο από προηγουμένως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι το σενάριο ενός παραπατήματος που θα είναι αρκετά μεγάλο ώστε να απαιτηθούν capital controls», σημειώνει η Morgan Stanley. Το σενάριο που ο οίκος ονομάζει «staycation», όπου δηλαδή η Ελλάδα παραμένει τυπικά μέλος της Ευρωζώνης αλλά έχει de facto αποχωρήσει, έχει καταστεί πλέον σαφώς πιθανότερο. Οι πιθανότητές του έχουν αυξηθεί από το 20% στο 35%.

Η Morgan Stanley ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγους να επιθυμεί το Grexit, αλλά ενδέχεται να οδηγηθεί εκεί από ατύχημα. Τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν και είναι πλέον κάθε άλλο παρά σίγουρο ότι η χώρα θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της τους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να αποκοπεί ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος από τον ELA, με δεδομένο ότι η υλοποίηση του προγράμματος είναι εκτός τροχιάς και κατ΄ επέκταση η ΕΚΤ θα μπορούσε να πάρει μια τέτοια απόφαση.

Ο οίκος εντοπίζει την πιθανότερη αφορμή του Grexit στην αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Με την ύφεση να εντείνεται και τα φορολογικά έσοδα να υστερούν, αυτό ίσως να σημαίνει ότι πρωτογενές πλεόνασμα δεν υπάρχει πια. Και η συσσώρευση ανεξόφλητων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του ή η χρήση των αποθεματικών των ταμείων και άλλων κρατικών οργανισμών είναι μόνο προσωρινές λύσεις, με αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία. Όλα αυτά, αυξάνουν τις πιθανότητες του Grexit, τονίζεται.

Τα 5 βήματα που θα οδηγούσαν στην έξοδο από το ευρώ, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, είναι τα εξής:

1. Capital Controls (περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων): Σε μία περίπτωση ακραίου χρηματοοικονομικού στρες, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα εκδώσει IOUs –ένα παράλληλο νόμισμα- για να καλύψει τις υποχρεώσεις της και θα επιβάλει capital controls για να αποφύγει περαιτέρω εκροές καταθέσεων.

2. Αλλαγή νομίσματος: Αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο του οίκου, αλλά στην περίπτωση που πράγματι υπάρξει Grexit, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη λύση της άμεσης αλλαγής νομίσματος.

3. Τύπωμα (πολλών) δραχμών.

4. Default στο εξωτερικό χρέος: Τα εσωτερικά χρέη θα μετατραπούν σε δραχμές, αλλά τα εξωτερικά θα παραμείνουν σε ευρώ. Επομένως, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί και η κυβέρνηση θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών.

5. Αμφισβήτηση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Παρότι δεν υπάρχει προηγούμενο, είναι πιθανό η Ελλάδα να πρέπει, μετά την αποχώρησή της από την Ευρωζώνη, να φύγει και από την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ανήκει πια στην Ενιαία Αγορά και πιθανότατα δεν θα δικαιούται κοινοτικά κονδύλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα