Cola ελληνικής παραγωγής

Της Πέννυς Κουλιζάκου, εφημερίδα Παραπολιτικά

Γεννήθηκε σε ένα χωριό της Ορεστιάδας στα μέσα του 2012 και σε λιγότερο από δύο χρόνια έχει ξεκινήσει την πορεία της προς την κατάκτηση του κόσμου. Ο λόγος για την ελληνική απάντηση απέναντι στους παγκόσμιους κολοσσούς των αναψυκτικών, την Green Cola.
Η ιδέα ήταν του Στέφανου Οκταποδά, πρώην επικεφαλής θυγατρικών της Cosmote στα Βαλκάνια, και του Περικλή Βενιέρη, πρώην στελέχους της εταιρείας Coca-Cola 3Ε, ενώ τα μέγιστα βοήθησε

και ο γιος του δεύτερου, Γιώργος Βενιέρης. Μια ομάδα τριών ανθρώπων που ξέρουν να ρισκάρουν πήρε τη μεγάλη απόφαση. Με το μαύρο και το πράσινο να κυριαρχούν στο κλασικό κουτάκι των αναψυκτικών, η Green Cola έρχεται να συμπληρώσει κάθε ελληνικό γεύμα. Το σλόγκαν έξυπνο, γρήγορο, με νόημα και μηνύματα: «Ξεcola και διάλεξε ελληνικά!».
Η κατασκευάστρια εταιρεία, πέρα για πέρα ελληνική, λέγεται Ενωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών (ΕΠΑΠ) και βρίσκεται στην ακριτική Ορεστιάδα. Η ιστορία της μετρά πολλά χρόνια και, παρόλο που η χρονική συγκυρία είναι δύσκολη για την Ελλάδα, οι δημιουργοί της πούλησαν το πρώτο τους κουτάκι στην κορύφωση της κρίσης.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ. Ταξιδεύοντας στον χρόνο για να συναντήσουμε τους πρώτους παραγωγούς αναψυκτικών, φτάνουμε στο 1959. Ο Στέργιος Αρβανιτίδης, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτίδης, ο Σταύρος Μπελιάς, ο Χαράλαμπος Χατζηγιάννης και ο Αθανάσιος Κατσιμπάνης, με σκοπό τη σωστή αξιοποίηση των καρπών του τόπου τους, ίδρυσαν τότε την ΕΠΑΠ. Η αρχή έγινε σε τοπικό επίπεδο και κέρδισαν αμέσως την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. Ετσι, δεν άργησε η στιγμή της επέκτασης. Το 1980 έκαναν το επόμενο βήμα, το οποίο δεν ήταν άλλο από την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων και τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων. Ο μικρός παράδεισος ήταν έτοιμος και τρία χρόνια μετά η Coca-Cola δεν έχασε την ευκαιρία και έκλεισε συνεργασία με την ΕΠΑΠ. Ολα αυτά έως το 2009, οπότε η κρίση έφθασε με άγριες διαθέσεις στην ελληνική αγορά. Η Coca-Cola και όλα τα «αδελφά» αναψυκτικά αποχώρησαν από το εργοστάσιο και βρήκαν καταφύγιο στη γειτονική και ξεκάθαρα πιο φθηνή Βουλγαρία.
Η δεύτερη γενιά των ιδιοκτητών της ΕΠΑΠ, με συνεπιβάτες τους κ.κ. Βενιέρη και Οκταποδά, στέκεται το ίδιο επάξια με τους ιδρυτές της στο τιμόνι της διοίκησης. Τον Ιανουάριο του 2010 οι μηχανές της ΕΠΑΠ μπήκαν ξανά σε λειτουργία. Η εταιρεία δημιούργησε τα δικά της αναψυκτικά, τα Sparky, και το ταξίδι ξεκίνησε από τα ίδια δύσβατα, αλλά γνώριμα μονοπάτια που 51 χρόνια πριν είχαν διαβεί και οι πρόγονοί τους, αυτά της Θράκης, αφού η επανεκκίνηση έγινε και πάλι σε τοπικό επίπεδο. Ετσι, τον Μάιο του 2012, τα ράφια των σούπερ μάρκετ της περιοχής γέμισαν με την Green Cola. Ενα προϊόν που περιέχει 0% ζάχαρη, 0% φωσφορικό οξύ, φυσικές αρωματικές ύλες και φυσική πηγή καφεΐνης από πράσινους κόκκους καφέ. Ακόμα ένα στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η στέβια, που σε ένα κουτάκι των 330 ml δίνει μόνο 2,1 θερμίδες.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ. Πρόκειται για μια γεύση που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αυτή που τόσα χρόνια κυριαρχούσε στα σημεία πώλησης της Ελλάδας και δέσποζε στα σπίτια μας. Η Green Cola είναι έτοιμη να κερδίσει κάθε αντίπαλο, κάνοντας την πρώτη της δειλή εμφάνιση και στις χώρες του εξωτερικού. Και αν για κάποιους δύσπιστους η εξαγωγή του καθαρού ελληνικού προϊόντος στην Κύπρο δεν είναι δείγμα, οι καταναλωτές της Ισπανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Αυστραλίας και του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες έχουν και μία εναλλακτική απέναντι στους παγκόσμιους κολοσσούς των αντίστοιχων προϊόντων. Τη «γαλανόλευκη» επιλογή ενός πρασινόμαυρου κουτιού.
Μάλιστα, στο ελληνικό αναψυκτικό έκανε αναφορά και η ισπανική εφημερίδα «ABC», με τίτλο «Green Cola: Το αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη που θριαμβεύει στην Ελλάδα»: «Πρόκειται για μια υγιεινή εναλλακτική λύση και πάνω απ’ όλα είναι ελληνικής εμπνεύσεως». Ο συντάκτης, μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη στέβια, «η οποία καθιστά το προϊόν κατάλληλο και για διαβητικούς».
Η Green Cola απολαμβάνει την ίδια υποδοχή και στο Ισραήλ, με τα Μέσα Ενημέρωσης να μιλούν για το ελληνικό προϊόν.

«ΜΠΛΕ» γεύσεις για κορυφή
Οι άνθρωποι της Ενωσης Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών έχουν ρίξει στην αγορά νέα προϊόντα, που συμπληρώνουν τη σειρά και περιέχουν γλυκαντικά από στέβια όπως η Green Cola. Δεν είναι άλλα από την πορτοκαλάδα, τη λεμονάδα, τη λεμονίτα και τη βυσσινάδα με την επωνυμία «ΜΠΛΕ». Το Βέλγιο και η Μέση Ανατολή είναι οι επόμενοι σταθμοί της μοναδικής ελληνικής γεύσης. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός πως ένα ελληνικό προϊόν, από τα πρώτα του κιόλας δειλά βήματα, κατάφερε τόσο πολλά», αναφέρει ο Γιώργος Βενιέρης. «Πριν καν κλείσει τον πρώτο της χρόνο στην αγορά, την Green Cola ζήτησαν πολλές χώρες του εξωτερικού. Εμείς δεν είχαμε τότε ακόμη κανένα πλάνο για την εξαγωγή της. Μετρούσαμε μόλις λίγους μήνες στην αγορά, σε τοπικό επίπεδο, και ακόμη λιγότερους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν είχαμε τολμήσει, όμως τόλμησαν άλλοι για εμάς. Τους κέρδισε η γεύση, τα καλής ποιότητας υλικά, το ότι ακόμη και ένα αναψυκτικό μπορεί να είναι υγιεινό», συμπληρώνει ο ίδιος. Κάθε μέρα, λοιπόν, και ένα άλμα προς την κορυφή από μια χούφτα ανθρώπων που δεν φοβούνται τα δύσκολα, που δεν ξέρουν να χάνουν, που κερδίζουν με σκληρή δουλειά, με «όπλο» ένα κουτάκι αναψυκτικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα