Brussels Group αύριο στις Βρυξέλλες θέλει η κυβέρνηση

Στην τηλεφωνική επαφή των μελών του Brussells group που αναμένεται να έχει σήμερα η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει μία αυριανή συνάντηση στις Βρυξέλλες για να υπάρξει πρόοδος σε θέματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά. Η εντολή προς την ομάδα Χουλιαράκη είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία και να υπάρξει πρόοδος σε όσα θέματα δεν βρίσκονται πιά στις κόκκινες γραμμές.

Ο χρόνος μετρά πιά αντίστροφα και όπως παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

το χρονικό περιθώριο για την συμφωνία ορίζεται εντός του Μαίου. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση , με νέες κατευθυντήριες οδηγίες προς τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα επιχειρήσει να κλείσει τα θέματα που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο της «πολιτικής απόφασης» ώστε να φτάσει σε ένα δεύτερο brusselles goup τις επόμενες μέρες που θα είναι και το καθοριστικό για τον τελικό βαθμό προόδου στα εκκρεμή θέματα.

Πάντως, από την πλευρά των δανειστών τις τελευταίες μέρες δεν επιδεικνύεται η ίδια πρεμούρα καθώς γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι τώρα επισπεύδουσα λόγω της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ρευστότητα στην οικονομία. Στην πράξη, η Ελλάδα θα δοκιμάσει και πάλι τις αντοχές της στις 5 Ιουνίου ημερομηνία όπου ξεκινά η πληρωμή ομολόγων, αυτή τη φορά το πρώτο του μήνα προς το ΔΝΤ, ύψους 300 εκ ευρώ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ως τότε θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για εκταμίευση δόσεων ως επόμενο της αξιολόγησης, για να μπορεί η χώρα να συνεχίσει τις μεγάλες της υποχρεώσεις και μετά την 5η του μήνα.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Οι συζητήσεις στη σύνοδο Κορυφής δεν υποκαθιστούν τις τεχνικές διαπραγματεύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατάει χαμηλά τον πήχη ως προς τη σημασία των πολιτικών επαφών στη Ρίγα στη πορεία των διαπραγματεύσεων και στο κατά πόσο υπάρχει περιθώριο κάποιας πολιτικής λύσης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως οι επαφές στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο των τεχνικών διαπραγματεύσεων δηλώνοντας πως:

«Θα υπάρξει μια συγκέντρωση ηγετών για δύο ημέρες στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επαφών ανάμεσα τους. Η δήλωση τους όμως (του προηγούμενου Eurogroup) για τη σημασία των τεχνικών διαπραγματεύσεων αποτελεί και το σημείο αναφοράς».

Από την πλευρά του, ερωτηθείς για τη γνώμη της Επιτροπής ως προς τη πορεία των διαβουλεύσεων του Brussels Group, ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως «όπως τόνισε και το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, περισσότερος χρόνος και προσπάθεια χρειάζονται για να γεφυρωθούν τα κενά στη διαπραγμάτευση».

Επαναλαμβάνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει την πρόσφατη αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν κάλεσε για επιτάχυνση του ρυθμού διαπραγματεύσεων με σκοπό να βρεθεί μια επιτυχημένη λύση σύντομα.

Ως προς τις διεργασίες του Brussels Group, ο κ. Σχοινάς τόνισε πως «οι επαφές συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα», σημειώνοντας ότι αν και η ελληνική ομάδα δεν έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα