Barclays: Μεγαλύτερος από το 2012 ο κίνδυνος Grexit

Η πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι αυτή τη στιγμή σημαντικά υψηλότερη από ό,τι υπήρξε ποτέ το 2012, αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Barclays, επικαλούμενη τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Μάλιστα, η έκθεση συντάχθηκε πριν από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dissjelbloem.

Όπως εξηγεί η Barclays, η ελληνική κυβέρνηση αύξησε τον κίνδυνο του Grexit όταν ανακοίνωσε την ακύρωση

αρκετών μέτρων από την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, δηλώνοντας ότι σκοπεύει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να επαναπροσλάβει 10.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Επιπλέον, ο κίνδυνος έχει αυξηθεί γιατί άλλες χώρες της περιφέρειας, και ειδικά η Ισπανία, ευθυγραμμίζεται πλέον με τα κράτη του πυρήνα και τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Και αυτό, υπό το φόβο ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευτεί μια ευκολότερη συμφωνία για την Ελλάδα, οι Podemos θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο στο εσωτερικό της Ισπανίας.

Η Barclays θεωρεί ότι η στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ εξακολουθεί να αποτελεί μία πιθανότητα, αλλά τονίζει ότι αυτό θα απαιτήσει μία στροφή 180 μοιρών από την Αθήνα και τις τελευταίες προτάσεις της. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους και με αναδιάρθρωση των δανείων διάσωσης, εάν η ελληνική πλευρά επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις, εκτιμάται.

Ελλάδα και Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να βρουν ένα τρόπο να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, αναγνωρίζει η Barclays, αλλά προειδοποιεί ότι το αποτέλεσμα πλέον γίνεται όλο και δυσκολότερο να προβλεφθεί. Και σπεύδει να επισημάνει ότι πρώτον η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ και δεύτερον, το κόστος προσαρμογής για την ελληνική κοινωνία σε ένα ενδεχόμενο Grexit θα είναι πολύ μεγάλο, αφού θα περιλαμβάνει πολύ υψηλό πληθωρισμό και μία απότομη μείωση της αγοραστικής δύναμης που θα επηρεάσει κυρίως τους φτωχότερους.

Ο οίκος τονίζει ότι η τραπεζική κρίση, που ανεβάζει την έκθεση του Ευρωσυστήματος στην Ελλάδα, δημιουργεί πιεστική ανάγκη να βρεθεί μια πολιτική λύση για τη χώρα, περιορίζοντας τα χρονικά περιθώρια.

Και επισημαίνει ότι ημερομηνίες κλειδί θα είναι η 4η Φεβρουαρίου, όταν η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA και η Σύνοδος Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν ανακοινώσεις ακόμα και νωρίτερα, εάν οι εξελίξεις επιταχυνθούν εξαιτίας της εκροής καταθέσεων από τις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα