BBC: Φιλορώσοι κατέρριψαν το μαλαισιανό Boeing, λένε μάρτυρες

Τρεις νέες καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες σχετικά με τα αίτια και τις συνθήκες της συντριβής του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία πριν δυο μήνες. Η εκπομπή «Πανόραμα» του BBC βρήκε και μίλησε με τρεις Ουκρανούς πολίτες, οι οποίοι ισχυρίζονται πως είδαν με τα μάτια τους μία φορητή μονάδα εκτοξευτή πυραύλων τύπου BUK στο σημείο απ' όπου ενδέχεται να εξαπολύθηκε ο πύραυλος, λίγες ώρες πριν από την κατάρριψη του αεροσκάφους που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 298

αθώων.

Ο πρώτος μάρτυρας είδε τον εκτοξευτή να ξεφορτώνεται στη περιοχή Σνεζνόγιε, περίπου 15 χλμ. από το σημείο της συντριβής, λίγες ώρες πριν την καταστροφή της πτήσης ΜΗ17. «Κάποιοι στρατιώτες τον ξεφόρτωναν [τον εκτοξευτή] από ένα φορτηγό. Μου φάνηκαν Ρώσοι, γιατί είχαν ξεκάθαρη ρωσική προφορά και σε αντίθεση με τους Ουκρανούς αυτονομιστές, δεν φορούσαν την κλασική στρατιωτική στολή παραλλαγής. Ήταν Ρώσοι επειδή προφέρουν το δίφθογγο «τζι» διαφορετικά απ' ότι εμείς οι Ουκρανοί στη γλώσσα μας», λέει ο ένας πολίτης.

Την μαρτυρία του επιβεβαιώνουν άλλοι δύο μάρτυρας, που ισχυρίζονται πως ένας στρατιωτικός που συνόδευε τον συγκεκριμένο εκτοξευτή «μίλησε με μοσχοβίτικη προφορά».

Οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες που έλεγξαν τα στοιχεία από τα «μαύρα κουτιά», δορυφορικές φωτογραφίες και συνομιλίες με πύργους ελέγχου, χωρίς να καταλογίζεται ευθύνη σε συγκεκριμένη πλευρά, ανάφεραν ότι το αεροπλάνο δεν παρουσίαζε κανένα τεχνικό πρόβλημα, ούτε φαίνεται να υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση σε ζωτικά όργανα του αεροπλάνου. Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε στον αέρα, πιθανότατα ως αποτέλεσμα της δομικής βλάβης που προκάλεσε σε αυτό ο μεγάλος αριθμός αντικειμένων «υψηλής ενέργειας» που το χτύπησαν εξωτερικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα