Υπάρχουν τέσσερα βασικά χρώματα στα διαβατήρια: Τι συμβολίζει το καθένα;

17:23 14/10/2019 - Πηγή: People

Στην Ευρώπη τα διαβατήρια είναι αποκλειστικά σε απόχρωση του κόκκινου, συνήθως κεραμιδί ή βουργουνδί. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο χρώμα που μπορείς να βρεις σε διαβατήριο στον κόσμο. Δεν υπάρχει μια τεράστια ποικιλία αποχρώσεων, αλλά κατά βάση είναι τέσσερα τα χρώματα που έχουν πιο σκούρους ή ανοιχτούς τόνους ανάλογα την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Το κόκκινο που υπάρχει στην Ευρώπη είναι κυρίαρχο και στην καθαρή μορφή του υπάρχει σε χώρας που θέλουν να δηλώσουν το κομμουνιστικό τους παρελθόν. Ρωσία, Σλοβακία,

Ουκρανία, Σερβία, Ρουμανία και Κροατία είναι κάποια παραδείγματα με γεωγραφικό εύρος, μιας και η τελευταία βρίσκεται αρκετά μακρύτερα γεωγραφικά από το ανατολικό μπλοκ, εν τούτοις έχει ίδιο χρώμα.

Το κόκκινο είναι και το χρώμα που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι΄αυτό όσες χώρες ετοιμάζονται ή θέλουν να μπουν στην Ένωση, η πρώτη τους κίνηση είναι να αλλάξουν τα διαβατήριά τους.

Ένα άλλο πολύ δημοφιλές χρώμα είναι το πράσινο και απαντάται στη Μέση Ανατολή και σε χώρες της Αφρικής που ο μωαμεθανισμός είναι η πολυπληθέστερη θρησκεία. Ο λόγος είναι στο ότι το αγαπημένο χρώμα του Μωάμεθ ήταν το πράσινο. Γι΄αυτό άλλωστε και αρκετές χώρες έχουν το πράσινο στη σημαία τους. Όπως το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ, το Μπανγκλαντες κ.α.

Τρίτο σε δημοφιλία είναι το σκούρο μπλε που βρίσκεται στα διαβατήρια χωρών της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, στην Ωκεανία, αλλά και σε ορισμένες αποικίες στην ανατολική Αφρική.

Αντιθέτως, το πιο σπάνιο απ΄όλα, το μαύρο βρίσκεται μόνο στα διαβατήρια της Νέας Ζηλανδίας, μιας κι είναι το εθνικό της χρώμα, και σε αφρικανικές χώρες στα δυτικά της ηπείρου, όπως Μποτσουάνα, Ζάμπια και Μάλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα