Τζέρεμι Άιρονς: Τα όσα είπε στη συνέντευξη τύπου της Berlinale «έσβησαν» τις παλιότερες ατυχέστατες απόψεις του

19:35 20/2/2020 - Πηγή: People

Δόθηκε το πρωί της Πέμπτης το σήμα εκκίνησης για το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, την περίφημη Berlinale, η οποία δίνει στην ουσία το έναυσμα για την ευρωπαϊκή περίοδο διοργανώσεων. Στη φετινή διοργάνωση πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Τζέρεμι Άιρονς και στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε εν όψει της έναρξης το βράδυ της Πέμπτης, θέλησε να κλείσει μια για πάντα το ζήτημα με ορισμένες δηλώσεις του που έδειχναν ρατσιστικές και είχαν γίνει στο παρελθόν.

Πίσω στο 2011 ο Άιρονς είχε δώσει συνέντευξη στο περιοδικό Radio

Times και σε ερώτηση που του είχε τεθεί για την σεξουαλική παρενόχληση είχε απαντήσει ως εξής: «Αν ένας άντρας βάλει το χέρι του στον κώλο μιας γυναίκας, κάθε γυναίκα που έχει τσαγανό μπορεί να το αντιμετωπίσει. Είναι επικοινωνία. Δεν μπορούμε να είμαστε φιλικοί μεταξύ μας»;

Δύο χρόνια μετά, το 2013, μια ερώτηση αφορούσε στον γάμο ομόφυλων και ο Άιρονς δεν ήταν και πάλι στο ύψος των περιστάσεων. «Η νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων θα οδηγούσε τους πατεράδες να παντρεύονται τους γιους τους για να αποφύγουν το φόρο κληρονομίας» είχε δηλώσει στη Huffington σε μια προσπάθεια, ίσως, να κάνει χιούμορ που αποδείχτηκε κάκιστη.

Αν και στο παρελθόν έχει αναφέρει πως θεωρεί λάθος του τέτοιες δηλώσεις και πως δεν τις ασπάζεται, έχοντας τη θέση του προέδρου της κριτικής επιτροπής και υπό την έντονη κριτική διάφορων εφημερίδων για την επιλογή του, ο Τζέρεμι Άιρονς θέλησε να κλείσει οριστικά το ζήτημα, ώστε να μην επισκιαστεί το φεστιβάλ από τον ίδιο.

«Θα ήθελα, όχι σαν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, αλλά σε προσωπικό επίπεδο να ξεκαθαρίσω τα σχόλια που έχω κάνει στο παρελθόν για διάφορα θέματα τα οποία επανήλθαν στη δημοσιότητα μέσω κάποιων εφημερίδων τις τελευταίες βδομάδες.

Αυτό που θέλω είναι να ξεκαθαρίσω τις απόψεις μου πάνω στα συγκεκριμένα θέματα δια παντός. Πρώτον, υποστηρίζω με όλη μου την καρδιά το παγκόσμιο κίνημα για την ισότητα γυναικών και ανδρών καθώς και για την προστασία των γυναικών από οποιαδήποτε υβριστική, επιβλαβή και ασεβή παρενόχληση.

Δεύτερον, επιδοκιμάζω τη θέσπιση του γάμου μεταξύ ομόφυλων όπου αυτός έχει θεσμοθετηθεί και ελπίζω ότι η νομιμοποίηση του θα εξαπλωθεί και σε άλλες κοινωνίες. Και τρίτον, υποστηρίζω θερμά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, εάν αυτή είναι η απόφασή τους. Αυτά είναι απαραίτητα βήματα προς μια πολιτισμένη κοινωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τζέρεμι Άιρονς, Berlinale,tzeremi airons, Berlinale