Τσερνόμπιλ: Έτοιμη η θηριώδης κατασκευή που θα μας κρατήσει ασφαλείς για ακόμη 100 χρόνια

11:45 4/7/2019 - Πηγή: People

Κανείς δεν έχει ξεχάσει το Τσερνόμπιλ και την αποφράδα ημέρα της 26ης Απριλίου του 1986, όταν η ανθρωπότητα έζησε το πιο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της που άφησε πίσω του πάνω από 4.000 νεκρούς και εκτεταμένα περιβαλλοντικά προβλήματα και συνέπειες για την υγεία μας που ακόμη ανιχνεύουμε.

Η σπουδαία ομώνυμη σειρά του ΗΒΟ απλώς τα υπενθύμισε και κυρίως φαίνεται ότι συνέπεσε με τις ημερομηνίες παράδοσης της γιγαντιαίας κατασκευής που δημιουργήθηκε για να προφυλάξει τον κόσμο από τη ραδιενέργεια που ακόμη

και σήμερα εκλύει ο πυρήνας του αντιδραστήρα «4» που εξερράγη τότε, σκορπίζοντας τον όλεθρο.

View this post on Instagram

Took a tour of the Chernobyl Exclusion Zone today and took many pictures of cool, ruined things but this was one of the coolest. A new containment shield completed in 2016 for Reactor 4 of the plant that melted down and caused the whole situation. An international team came together to further contain the radiation and dismantle the remaining radioactive debris. Fun fact, I got more radiation on the plane over to Europe than during our tour.

A post shared by Stefon Danczuk (@thestefinator) on Jul 1, 2019 at 11:28am PDT

Το New Safe Confinement, όπως είναι το όνομά του, δημιουργήθηκε, προκειμένου σταδιακά να καταστραφεί η παλιά «σαρκοφάγος» που είχε κατασκευαστεί τότε για να καλύψει τους περίπου 200 τόνους ραδιενεργού υλικού. Εκείνη η παλιά κατασκευή είχε αρχίσει να φθείρεται, ενώ η νέα, κόστους 2,1 δις ευρώ αναμένεται να κρατήσει ασφαλή τον κόσμο από τη διαρροή ραδιενέργειας για τα επόμενα 100 χρόνια.

30 χρόνια μετά το Τσέρνομπιλ ένας επιζώντας διηγείται στο ελληνικό People τις στιγμές της πύρινης κόλασης που έζησε

Το ύψος του συγκεκριμένου κτηρίου φτάνει τα 110 μέτρα και σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά βάρους 36.000 τόνων.

Τον Απρίλιο που μας πέρασε,  πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δοκιμαστικό της λειτουργίας του και πριν από δύο μέρες παρουσιάστηκε και επίσημα στους εκπροσώπους του Τύπου που είχαν την ευκαιρία να το δουν όχι απλά από κοντά, αλλά και εκ των έσω λίγο πριν παραδοθεί στην Ουκρανική κυβέρνηση.

Ας σημειωθεί ότι  οι εργάτες που δούλεψαν για την αποπεράτωση αυτής της θηριώδους κτηριακής εγκατάστασης ήταν υποχρεωμένοι να φέρουν επάνω τους ψς απαραίτητο εξοπλισμό εργασίας, δύο μετρητές ραδιενέργειας, ένα για την έκθεσή τους σε πραγματικό χρόνο και έναν που κατέγραφε την συνολική τους έκθεση κατά την διάρκεια όλων των εργασιών τους εκεί.

Οι μετρητές είχαν λειτουργία ειδοποίησης για κάθε φορά που οι εργάτες ολοκλήρωναν συγκεκριμένο χρόνο παρουσίας στη ραδιενεργό περιοχή, ώστε να εγκαταλείπουν αμέσως το σημείο, προκειμένου να μη θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο τη ζωή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα