Γιώργος Λάνθιμος: Ο ορισμός του πολυπράγμονα καλλιτέχνη

08:13 4/7/2019 - Πηγή: People

Κατά την Αναγέννηση, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν η προσωποποίηση του καθολικού ανθρώπου «Homo Universalis». Ο Γιώργος Λάνθιμος μπορεί να μην έχει καταπιαστεί με τις επιστήμες, όμως αποδεικνύει συνεχώς πως κινείται στα βήματα ενός τέτοιου τύπου ανθρώπου, ασχολούμενος με πολλούς τομείς της τέχνης.

Ο 46χρονος συνεσταλμένος και μονίμως ανέκφραστος σκηνοθέτης καταφέρνει να εκπλήσσει τη διεθνή κοινή γνώμη κάθε φορά με τις δημιουργίες του. Δεν είναι μόνο η σκηνοθεσία, με αποκορύφωμα το The Favourite, που προτάθηκε για 10 Όσκαρ.

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ίσως ο πιο περιζήτητος Έλληνας καλλιτέχνης και όχι άδικα.

Η κινηματογραφική αποθέωση 

Τα Όσκαρ και τα βραβεία που κατέκτησε είναι απλά η επιβράβευση. Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι πλέον παγκόσμια αναγνωρίσιμος για το δικό του προσωπικό ύφος. Από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του είναι το κοινό κατέληξε να αγαπήσει αυτό το ύφος

Το Ιταλικό Esquire παρομοιάζει τον σκηνοθέτη με έναν σύγχρονο τραγωδό. Όχι άδικα θα λέγαμε.

«Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ένας σύγχρονος Ευριπίδης καθώς με τη σκηνοθετική και μουσική του γνώση δημιουργεί κόσμους που διέπονται από αρχαίους κανόνες, εκφράζουν τη σημερινή κοινωνία και περιγράφουν το συναισθηματικό ταξίδι του ανθρώπου», αναφέρει το σχετικό αφιέρωμα.

Μετά τα Όσκαρ, αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν μείνει στο ύφος του εκτός δημιουργίας. «Ευγενής αλλά αρκετά μαζεμένος, σπανίως σου δίνει την εικόνα ενός διεθνούς μαέστρου του ακραίου», είχε σχολιάσει ο δημοσιογράφος του Guardian.

Ο φωτογράφος Γιώργος Λάνθιμος

Τελευταία του ξεχωριστή δημιουργία ήταν το τελευταίο τεύχος της ελληνικής Vogue, που δέχθηκε ποικίλα σχόλια. Ο ίδιος δεν πήρε ποτέ θέση, αφήνοντας για μία ακόμη φορά το έργο του να μιλήσει για τον ίδιο.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο Γιώργος Λάνθιμος είχε βρεθεί και πάλι πίσω από τον φωτογραφικό για ένα άκρως εντυπωσιακό αποτέλεσμα, για την ανδρική κολεξιόν του οίκου Gucci.

Πριν τα Όσκαρ δε, είχαμε δει και μία εκπληκτική φωτογράφηση της Emma Stone, δια χειρός Λάνθιμου για το περιοδικό W.

Τα σχόλια μάλλον περιττεύουν για το ταλέντο του Έλληνα δημιουργού και σκηνοθέτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα