Τι δεν μάθαμε σωστά για τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα;

15:04 11/1/2020 - Πηγή: People

Τι αγνοούμε για το φημισμένο γλυπτό του Καίσαρα ή για τον Ερμή του Πραξιτέλη; Όταν πρωτοδημιουργήθηκαν κάποια από τα μεγαλύτερα έργα Τέχνης της αρχαιότητας, ήταν έτσι όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, λευκά και άσπιλα;

Μάλλον, όχι. Έρευνες και ειδικοί εξηγούν ότι κάποτε οι θησαυροί της αρχαιότητας ήταν πολύχρωμοι, γεμάτοι από υπέροχα μοτίβα και χρώμα να υπογραμμίζει τη λεπταίσθητη δουλειά των άριστων τεχνιτών που τα φιλοτέχνησαν.

Γιατί, λοιπόν, ξεχάσαμε το χρώμα; Σ’ αυτό, μερίδιο ευθύνης έχουν οι ταινίες του Χόλιγουντ, αλλά και τα σχολικά βιβλία. Και κυρίως, αυτού του είδους την παρεξήγηση,

ότι δηλαδή τα αγάλματα στην αρχαιότητα ήταν αποκλειστικώς λευκά, οι ειδικοί την χρεώνουν στον Johann Joachim Winckelmann, τον άνθρωπο που θεωρείται ο πατέρας της Ιστορίας της Τέχνης.

Τον 18ο αιώνα έγραψε ένα εξαιρετικά επιδραστικό βιβλίο για την Ιστορία των Αγαλμάτων στην Αρχαιότητα. Κατά την άποψή του, όσο πιο λευκό το άγαλμα, τόσο μεγαλύτερη η ομορφιά του. Και κανένα πρόβλημα δεν θα υπήρχε με την άποψη του, αν δεν αγνοούσε τόσο επιδεικτικά, έναν σωρό ενδείξεις ότι τα αγάλματα της αρχαιότητας ήταν όλα τους χρωματισμένα, ολοζώντανα.

Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε


Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι δεν μάθαμε σωστά για τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα;,