Σμαράγδα Καρύδη: «Με τα όνειρα που έκανα μικρή, τώρα θα έπρεπε να σηκώνω το τέταρτο Όσκαρ»!

12:06 9/2/2020 - Πηγή: People

Έχει κάτι το μποέμικο πάνω της. Τα μακριά ατίθασα μαλλιά, το πώς ανεβάζει τα πόδια πάνω στην καρέκλα, η ενέργεια που αποπνέει, αλλά και ο τρόπος που κινείται πληθωρικά στον χώρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου τραβήξει την προσοχή με το «καλησπέρα». Ο Θοδωρής Αθερίδης τη λέει πειρακτικά «φασαρία-γκόμενα». Ναι, η Σμαράγδα συνεχίζει να κάνει φασαρία! Και να ξεχωρίζει σε έναν κόσμο σοβαροφανών ενηλίκων!

– Σε τι φάση σε πετυχαίνω;

Είμαι σε περίεργη φάση. Αν και

είναι περίοδος τώρα που όλοι κλείνουν τις επόμενες δουλειές τους στο θέατρο, εγώ δεν θέλω να πάρω καμιά απόφαση, ούτε να πιέσω τον εαυτό μου για τίποτα. Μάλλον μου βγαίνει τώρα όλο το άγχος Του Κουτρούλη. Σκέφτομαι ακόμη και να μην κάνω τίποτα στο θέατρο την επόμενη σεζόν! Ένα ξεκούραστο καλοκαίρι θέλω, να ταξιδέψω σε μακρινά νησιά.

– Τι σε κούρασε τόσο πολύ για να φτάσεις στο σημείο να πεις «μπορεί να μην παίξω του χρόνου στο θέατρο»;

Δεν ξέρω, έχει να κάνει κυρίως με μια εσωτερική κόπωση. Η αλήθεια είναι ότι περνάω κατά καιρούς διάφορες κρίσεις. Αυτή την περίοδο, για παράδειγμα, θέλω να πάω να κρυφτώ σε μια σπηλιά! Με αγχώνουν όλες αυτές οι υποχρεώσεις, η πίεση και η πολλή έκθεση.

– Τόσα χρόνια σε αυτό τον χώρο, δεν έχεις συνηθίσει την έκθεση;

Ναι, συνηθίζεται! Αλλά για να είμαι ειλικρινής, μπούχτισα από την πολλή έκθεση. Μου δημιουργεί μια πίεση, ορισμένες φορές νιώθω ότι με πνίγει. Πλέον, θέλω να κάνω ό,τι μου δίνει χαρά. Να κάνω πράγματα χωρίς να είμαι υποχρεωμένη.

– Έχεις ψάξει μέσα σου γιατί δημιουργήθηκε τώρα, αυτή η ανάγκη;

Όλα θα μου τα εξηγήσω; Ας αφήσω και ένα μυστήριο!

– Σκεφτόμουν πριν βρεθούμε ότι τα τελευταία χρόνια πας από τη μια επιτυχία στην άλλη, είτε αυτές είναι στο θέατρο και την τηλεόραση είτε στο σινεμά. Και αναρωτιόμουν πώς θα αντιδρούσες σε μια ενδεχόμενη μελλοντική αποτυχία και αν αυτή θα μπορούσε να σε διαλύσει.

Πώς, δεν έχω κάνει αποτυχία; Έχω παίξει σε σίριαλ που έχει κοπεί στο 13ο επεισόδιο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι από το Παρά 5 και μετά, μου πάνε καλά τα πράγματα. Πάντως, δεν μπορεί να με διαλύσει η αποτυχία γιατί δεν μου φέρνει τεράστια χαρά η επιτυχία. Δηλαδή, δεν είναι ότι πετάω στα ουράνια κάθε φορά που κάνω επιτυχία και είμαι τόσο ψηλά που θα πέσω συθέμελα σε μια ενδεχόμενη αποτυχία.

Τίποτα τέτοιο δεν θα πάθω. Και να σου πω και κάτι; Την απόλυτη «πατάτα» να κάνω, το πιο χρυσό βατόμουρο απ’ όλα τα χρυσά βατόμουρα, μπορεί να έχει κάποιο ενδιαφέρον. Είναι ωραίο να ’ρθει κι αυτό στη ζωή σου, κάτι θα σου μάθει.

– Ίσως παίζει κάποιο ρόλο κι αυτό που λένε ότι με τα χρόνια αλλάζουν οι προτεραιότητες. Μπορεί, δηλαδή, να μη βάζεις πια τόσο ψηλά το κομμάτι «δουλειά – καριέρα».

Και τώρα η δουλειά είναι ψηλά στις προτεραιότητές μου αλλά όχι με την έννοια της καριέρας. Είναι λίγο υπαρξιακό το θέμα. Η δουλειά σε προφυλάσσει από την κατάθλιψη και την ανία. Από το «τίποτα δεν έχει νόημα». Από την άλλη, μου αρέσει πάρα πολύ ο ελεύθερος χρόνος. Δεν έχω αυτό το «Αχ, να πεθάνω στο σανίδι!». Μου αρέσει η θάλασσα, να βλέπω τους φίλους μου, να τρώω, να διαβάζω, να χορεύω, να κοιτάω το ταβάνι.

– Σου λείπει κάτι σήμερα;

Δεν έχω παράπονο από τη ζωή μου. Καμιά φορά γίνομαι λίγο άπληστη και γκρινιάρα. Με πιάνει μια θλίψη χωρίς να ξέρω για ποιον λόγο. Εκεί τα βάζω κάτω, λέω «Είσαι υγιής, σου πάνε καλά τα πράγματα, έχεις ανθρώπους που σε αγαπούν» και κουλάρω.

– Ποια από τα όνειρα που έκανες μικρή πραγματοποίησες και ποια απομυθοποίησες στην πορεία;

Με τα όνειρα που έκανα μικρή, τώρα θα έπρεπε να σηκώνω το τέταρτο Όσκαρ! Και να ράβω μια ωραία τουαλέτα για την επόμενη απονομή. Σίγουρα, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα έτσι. Αλλά στα σοβαρά τώρα, να σου πω κάτι; Δεν παραπονιέμαι από τη ζωή μου. Και αυτοί που πήραν το Όσκαρ δεν είναι ευτυχισμένοι επειδή το πήραν. Άλλοι είναι οι λόγοι που σε κάνουν ευτυχισμένο.

– Εσένα τι σε κάνει ευτυχισμένη;

Όταν με αγαπούν είμαι ευτυχισμένη! Όταν το κεφάλι μου είναι ήρεμο, όταν νιώθω ασφάλεια. Οι άλλοι με κάνουν ευτυχισμένη!

– Έχεις σκεφτεί το σενάριο να ξυπνήσεις μια μέρα εντελώς μόνη;

Εννοείς να με έχουν κάνει όλοι πέρα; Γιατί τι τους έκανα;

– Μπορεί από βαθιά γεράματα ή ένα γύρισμα της καλής σου τύχης.

Το έχω σκεφτεί αυτό! Είναι άσχημο να φτάνεις σε βαθιά γεράματα και να μην υπάρχει κανένας της σειράς σου ζωντανός. Δεν θα το ’θελα για μένα. Σε αυτή την περίπτωση ίσως είναι καλύτερο να φεύγεις πρώτος. Αν και παρατηρώ τους ανθρώπους που φτάνουν σε βαθύ γήρας και δεν θέλουν να φύγουν, παρότι δεν έχει μείνει κολυμπηθρόξυλο γύρω τους.

– Ποια περίοδο της ζωής σου νοσταλγείς περισσότερο; Που λες «εκεί θα ήθελα να ξαναγυρίσω».

Θα ήθελα να ξαναγυρίσω στα χρόνια της σχολής στο Εθνικό και να πω «Πάμε πάλι»! Και θα τα έκανα όλα διαφορετικά. Αυτό το τετριμμένο που ακούς από τη μάνα σου «Αχ, να είχα τότε το μυαλό που έχω τώρα» ισχύει! Εγώ ως παιδί ήμουν ντροπαλή, κλειστή και φοβική, όσο και αν δεν φαινόταν. Οι πολύ δικοί μου άνθρωποι το ήξεραν. Έχασα χρόνο σε αυτά. Σε βλακείες δηλαδή, ενώ θα μπορούσα να είχα περάσει καλύτερα.

– Σήμερα, τι σε φοβίζει;

Η απώλεια! Αν με ρωτούσες πριν από κάποια χρόνια δεν θα σου έδινα αυτή την απάντηση. Αλλά μεγαλώνεις και λες «Οι ελεύθεροι σκοπευτές πληθαίνουν».

– Τι σημαίνει αυτό;

Πάνω στις ταράτσες δεν υπάρχουν κάποιοι ελεύθεροι σκοπευτές που βαράνε και όποιον πάρει ο χάρος; Όσο μεγαλώνεις, αυτοί πληθαίνουν και σκέφτεσαι πως μπορεί να σε πετύχει κανείς! Φροντίζω βέβαια να φοράω αλεξίσφαιρο! (γέλια)

– Tην ηλικία σου τη λες;

Η ηλικία μου είναι γραμμένη στο Internet. Αν με γκουγκλάρεις, μπορείς να τη βρεις. Μερικών είναι λάθος, εμένα είναι σωστή!

– Την γκούγκλαρα και θέλω να σου πω ότι μοιάζεις τουλάχιστον δέκα χρόνια νεότερη από αυτό που γράφεται. Φταίνε τα καλά γονίδια;

Και το πολύ νερό! (γέλια)

– Φροντίζεις τον εαυτό σου;

Σε γενικές γραμμές, φέρομαι καλά στον εαυτό μου, τον αγαπάω! Δεν λέω βέβαια ότι με αγαπάω κάθε μέρα. Μερικές φορές με εκνευρίζω, με κουράζω, μου σπάω τα νεύρα.

– Τους φίλους σου τι τους εκνευρίζει σε σένα;

Ότι κάποιες φορές είμαι αδιάφορη. Μπορεί να μη σηκώσω το τηλέφωνο ή να περάσουν μέρες για να μιλήσουμε. Κατά τα άλλα, μου έχουν εμπιστοσύνη και με αγαπούν. Είμαι τόσο αφηρημένη που έχει τύχει να μου στείλουν σενάριο για δουλειά και να μην το διαβάσω ποτέ γιατί απλά το ξέχασα.

Έγινε η ταινία και εγώ δεν το είχα πιάσει ακόμη στα χέρια μου. Έχω πάθει πολλά τέτοια. Υπάρχουν πρωινά που ξυπνάω ευδιάθετη, ανοίγω τα μηνύματα στο κινητό και λέω «Kάτσε να πιω έναν καφέ και να τον πάρω να μιλήσουμε». Και μπορεί να το ξαναθυμηθώ μετά από έναν μήνα.

– Τα σκοτάδια σου πώς τα διαχειρίζεσαι;

Δεν έχω μεγάλα σκοτάδια. Τα φοβάμαι πάντως, αποφεύγω να πάω στο βάθος γιατί δεν ξέρω τι θα βρω. Είναι κάποιοι άνθρωποι που τους έλκει το βασανιστήριο. Εμένα καθόλου. Γενικά, θα ήθελα να περάσω μια αβασάνιστη ζωή. Δεν είναι ωραίο έτσι όπως ακούγεται, αλλά αυτό θα ήθελα. Είμαι λίγο φυγόπονη. Ας πούμε, δεν μπορώ να δω ταινία με πολλή βία. Κατευθείαν, κρύβω το κεφάλι. Όπως δεν μπορώ να ανοίξω μια είδηση που έχει τίτλο «Το σκυλάκι που του έκοψαν την ουρά» ή «Το παιδί που το βίασαν». Με πιάνει ταχυπαλμία!

– Να σε πάω σε ένα άλλο θέμα;

Για πήγαινέ με!

– Στη σχέση σου με τον Θοδωρή. Ισχύει ότι σε μια μακροχρόνια σχέση, όπως είναι η δική σας, από ένα σημείο και μετά φεύγει το ερωτικό στοιχείο και είναι κάπως σαν να «αδελφοποιείται» το ζευγάρι;

Μπορείς να «αδελφοποιηθείς» με τον άλλο χωρίς να χαθεί ο ερωτισμός, τουλάχιστον σε εμάς αυτό συμβαίνει. Είναι ωραίο να κρατάς ζωντανό το ερωτικό κομμάτι σε μια σχέση. Αλλιώς θυμίζει πάλη.

– Αν χανόταν το ερωτικό στοιχείο, θα σκεφτόσουν ακόμη και τον χωρισμό;

Είναι σημαντικό το ερωτικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν και όλα τα υπόλοιπα σε μια σχέση. Από την άλλη, ναι, αν δεν νιώθεις καμιά ερωτική έλξη, δεν μπορείς να μείνεις. Παίζει όμως και το άλλο σενάριο: να έχεις ερωτική έλξη για κάποιον ο οποίος όμως, είναι ο εντελώς λάθος άνθρωπος. Μου έχει τύχει αυτό! Και βασανίζεσαι, και κλαις, και πέφτεις στα πατώματα. Προσωπικά, θέλω να περνάω όμορφα σε μια σχέση. Δεν θα μπορούσα να είμαι με κάποιον που με υποτιμά, για παράδειγμα. Και θεωρώ πως κάποιος που δεν καταλαβαίνει την αξία μου, είναι απλά ηλίθιος. Αυτό πιστεύω για τον εαυτό μου. (γέλια)

– Η «κυρία του κυρίου» θα μπορούσες να είσαι; Γιατί δείχνεις αρκετά ανεξάρτητη και δυναμική για να παραχωρήσεις εύκολα τον πρώτο ρόλο, ακόμη και σε μια σχέση.

Όχι, θα μαράζωνα! Και ούτε μου αρέσουν οι κύριοι που θέλουν την «κυρία του κυρίου». Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου αυτού του είδους οι άντρες. Μου φαίνονται βαρετοί!

– Τον Θοδωρή τον τρολάρεις τώρα που έγινε παππούς;

Ο Θοδωρής έγινε πολύ μικρός πατέρας, άρα μοιραία θα γινόταν και μικρός παππούς. Ανέβασε κάποια στιγμή μια φωτογραφία στο Instagram που ταΐζει το μωρό με το μπιμπερό και του σχολίασα από κάτω «Έλα στον παππού. Σ’ αυτόν που τα ’χει όλα και μην κοιτάς αλλού». (γέλια)

– Είναι ωραίο να έχεις ένα μωρό στο σπίτι;

Γενικά, τα μωράκια είναι όμορφα. Και αυτός είναι καλός. Είναι ένας γλύκας! Δεν τον έχω εγώ όμως στο σπίτι καθόλου. Στο σπίτι έχω έναν γάτο και έναν σκύλο, τον Φώτη και τον Γιάννη.

Η Σμαράγδα σε ρόλο σκηνοθέτη

– Γιατί να έρθει κάποιος να δει τη συγκεκριμένη παράσταση;

Νομίζω ότι θα περάσει πολύ ωραία, θα συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα που έχουν σχέση με την Ελλάδα, τα οποία θεωρητικά τα ξέρουμε αλλά είναι αλλιώς να τα βλέπεις μέσα από ένα έργο τέχνης. Και γιατί είναι μια παράσταση που έχει υψηλή δόνηση!

– Εισπρακτικά πάει καλά;

Πάει πάρα πολύ καλά ο Κουτρούλης. Ακόμη και στις «κοιλιές» που κάνουν όλα τα θέατρα, εμείς έχουμε ανέβει.

– Πώς είναι το «πρώτη φορά σκηνοθέτης;»

Είναι κάτι που είχα καιρό στο μυαλό μου να κάνω. Από όταν άρχισα να βλέπω τις παραστάσεις ως κάτι συνολικό. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι δεν με ενδιέφερε να κάνω τίποτα από αυτά που μου είχαν προτείνει. Το μόνο που ουσιαστικά ήθελα ήταν κάτι που θα μπορώ να πάρω εγώ το ρίσκο. Να μπω σε μια περιπέτεια να διηγηθώ εγώ η ίδια κάτι. Άρχισα να ψάχνω παλιά ελληνικά έργα στην καθαρεύουσα και κάπως έτσι έπεσε στα χέρια μου ο Κουτρούλης. Και είπα «Αυτό θα κάνω»!

– Ποιος ήταν ο μεγάλος σου φόβος;

Μήπως αποδειχτώ ανεπαρκής και δεν μπορώ να το φέρω εις πέρας. Δεν θέλω ένας παραγωγός να ποντάρει πάνω μου και να χάσει χρήματα. Δεν θέλω ένας ηθοποιός να ποντάρει πάνω μου και να κάνει μια «πατάτα». Άρχισε να με πνίγει το αίσθημα της ευθύνης. Εν τω μεταξύ, καταπιάστηκα και με κάτι σύνθετο, με πολλά πρόσωπα, μουσικές, τραγούδια, ηθοποιούς, φασαρία. Δεν ήταν ότι πήρα τέσσερα άτομα και ανέβασα ένα μικρό έργο στο σαλονάκι του σπιτιού μου.

– Έχασες τον ύπνο σου για αρκετό διάστημα;

Εντελώς. Ξύπναγα μέσα στον ύπνο μου με διάφορες ιδέες που έρχονταν στο μυαλό μου. «Εκεί να κάνω αυτό και εκεί το άλλο». Και δεν είναι μόνο οι ιδέες που πρέπει να βρεις έναν τρόπο να τις υλοποιήσεις. Είναι ότι πρέπει να χειριστείς και τόσο διαφορετικό κόσμο. Έπιασα στις πρόβες τον εαυτό μου να μιλά ακατάπαυστα. Που εγώ δεν είμαι η πολυλογού που θα πιάσει τον άλλο για να τον «ψήσει». Κι όμως, βρέθηκα στη θέση να «ψήνω» ανθρώπους και να τους εξηγώ τι θέλω να κάνω, πώς να το κάνουν δικό τους, πώς να πολεμήσουμε τις ανασφάλειές μας.

– Σκέφτηκες ότι κάποιοι μπορεί να είπαν «Τι δουλειά έχει τώρα η Σμαράγδα με τη σκηνοθεσία;».

Σίγουρα το έχουν πει. Και δεν τους αδικώ γιατί κι εγώ μπορεί να έχω κρίνει κάποιον χωρίς να έχω δει πρώτα τη δουλειά του. Δεν με απασχολεί όμως ιδιαίτερα. Ας πουν ό,τι θέλουν… Εγώ θέλω πλέον να κάνω στη ζωή μου ό,τι μου δίνει χαρά!

– Είσαι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα;

Πολύ ικανοποιημένη και χαρούμενη. Από το αποτέλεσμα, από το πώς το δέχτηκε ο κόσμος, από τα σχόλια που ακούω. Από τις γενικές δοκιμές ακόμη, κατάλαβα ότι η παράσταση που κάνω είναι πολύ κοντά σε αυτό που είχα εξαρχής στο μυαλό μου.

INFO: Η παράσταση Του Κουτρούλη ο Γάμος, βασισμένη στο έργο του Α.Ρ. Ραγκαβή, σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη, παίζεται από Τετάρτη έως Κυριακή στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Μαζί με τη Σμαράγδα πάνω στη σκηνή βρίσκονται οι Νίκος Κουρής, Κώστας Κορωναίος, Ευγενία Σαμαρά, Σπύρος Χατζηαγγελάκης και αρκετοί ακόμη ηθοποιοί. Τη μουσική υπογράφει ο εξαιρετικός Μίνως Μάτσας.

Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος

Πηγή: People

Instafeed

Keywords
υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, ονειρα, σμαραγδα καρυδη, επρεπε, θοδωρής αθερίδης, θεατρο, καλοκαιρι, θλίψη, σημαίνει, πιω, ηλίθιος, instagram, ελλαδα, info, σαμαρας, βασιλικος γαμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, η ζωη ειναι ωραια, instagram, μιλα, τι σημαινει, μωρακια, το θεμα, θλίψη, γαμος, δουλεια, ηθοποιοι, ηθοποιος, θαλασσα, θεμα, καταθλιψη, μουσικη, μωρο, νησια, περιοδος, πιεση, σινεμα, τηλεοραση, τηλεφωνο, τραγουδια, φωτογραφια, αγχος, αθεριδης, ανθρωπος, ανια, απλα, βατομουρα, βατομουρο, βγαινει, δικη, εγινε, εδινα, ευγενια σαμαρα, ευγενια, ευκολα, ειλικρινης, ειπαν, υπαρχει, εκθεση, ελξη, ενεργεια, εννοια, εργα, επιτυχια, ζωη, ζωης, ζωη μου, υγιης, ιδεες, ιδια, η δικη, ηλικια, ηλίθιος, υπνο, ισχυει, θεατρα, θυμιζει, θοδωρής αθερίδης, θοδωρης, κινητο, κοπωση, λαθος, λειπει, λογο, μακρια, μαλλια, μηνυματα, μικρο, μπορεις, μυαλο, νευρα, ουσιαστικα, παιδι, πηγαινε, πιω, ρισκο, ρολο, σεναριο, σιγουρα, σιριαλ, σκεφτεσαι, σκηνοθεσια, σπιτι, σχολια, υψηλη, φαινονται, φορα, χρονος, χαρα, ομορφα, αντρες, ασφαλεια, δουλειες, ελληνικα, εθνικο, φευγεις, ιδιαιτερα, κομματι, κωστας, κυριακη, μεινει, νιωθεις, ουρανια, ποδια, σημαίνει, σκηνη, σπυρος, θελω να, ωραιο, χερια
Τυχαία Θέματα
Σμαράγδα Καρύδη, Όσκαρ,smaragda karydi, oskar