Σάνα Μαρίν: Η ξεχωριστή περίπτωση της πρωθυπουργού της Φινλανδίας, της νεότερης πρωθυπουργού στον κόσμο

18:53 9/12/2019 - Πηγή: People

Ακόμα και στα πιο προηγημένα κράτη του κόσμου, δεν συναντάς εύκολα κάτι τέτοιο. Όχι απλά μια γυναίκα πρωθυπουργό. Αλλά μια γυναίκα πρωθυπουργό σε αυτή την ηλικία, με την κυβέρνηση να είναι συνασπισμός 5 πολιτικών σχηματισμών που έχουν για πρόεδρο τους γυναίκα.

Η Σάνα Μαρίν ήταν μέχρι πρότινος υπουργός Μεταφορών και πήρε τη θέση του Άντι Ρίνε, ο οποίος έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματος του και αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από 6 μήνες στην πρωθυπουργία.

Στα 34 της η Σάνα Μαρίν έχει πολλά στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν σύμβολο για την

πρόοδο της πολιτικής. Σε μια εποχή που τα μεγάλα κράτη βασανίζονται από τον Τραμπ και τον Μπόρις Τζόνσον, η Μαρίν είναι μια φρέσκια παρουσία.

Έχει μεγαλώσει σε μονογονεϊκή οικογένεια, με την μητέρα της να είναι ομοφυλόφιλη και να είναι σε σχέση με μια γυναίκα. Το 2012 η Μαρίν αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Τάμπερε και ασχολήθηκε άμεσα με την πολιτική. Το 2013 έγινε μέλος του δημοτικού συμβουλίου και το 2015 ξεκίνησε την βουλευτική της δράση.

Finland’s government is now led by these five party leaders. #newgeneration pic.twitter.com/vis0qB9tO8

— Tuomas Niskakangas (@TNiskakangas) December 8, 2019

Η Μαρίν, που έχει ένα παιδί 22 μηνών, ανακοίνωσε πως στόχος είναι να προχωρήσουν οι επενδύσεις στις υποδομές της χώρας και να έχει η Φινλανδία ως το 2035 ισορροπία στις εκπομπές αερίων (carbon neutral). Αυτό σημαίνει πως για κάθε μονάδα διοξειδίου που απελευθερώνει, θα πρέπει να βρίσκει τρόπο ώστε το περιβάλλον της να την απορροφά, είτε με εμφύτευση δέντρων είτε με μείωση των ορυκτών.

Αξίζει να αναφερθεί πως η εποχή μας, αν και εμφανώς συντηρητική, καταφέρνει να αναδείξει προοδευτικές δυνάμεις, όπως η Μαρίν, αλλά και η Γιασίντα Άρντερν, η 39χρονη που ηγείται της Νέας Ζηλανδίας.


Την ίδια στιγμή, στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν μόλις 5 γυναίκες σε 50 υπουργικές και υφυπουργικές θέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα