«Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες»: Η ελληνική πρόταση για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης

13:07 19/9/2019 - Πηγή: People

Η Μαριάννα Οικονόμου θέλησε να κινηματογραφήσει την προσπάθεια που κάνουν δύο ξαδέλφια και πέντε γιαγιάδες στην Καρδίτσα με στόχο να καταστήσουν τις βιολογικές τους ντομάτες σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς ντόπιων προϊόντων. Για την παγκόσμια αγορά ο αγώνας είναι διαρκής και η κατάληξη άγνωστη, αλλά για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης που προτάθηκε η ταινία όλα θα κριθούν ως το τέλος Ιανουαρίου.

Στο ντοκιμαντέρ Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε Τις Ντομάτες παρακολουθούμε τη σύνδεση της μουσικής του σπουδαίου συνθέτη με την παραγωγική διαδικασία

της βιολογικής ντομάτας. Από την καλλιέργεια μέχρι το τελικό προϊόν που μπορεί να είναι τοματοχυμός ή κανονική ντομάτα, ο Βάγκνερ έχει περίοπτη ακουστική θέση.

Η ταινία προβλήθηκε στο Culinary Cinema Festival του Βερολίνου τον Φεβρουάριο και αποτελεί την ελληνική επιλογή για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης.

Η αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησης, όπως διαμορφώθηκε μετά την παραίτηση δύο μελών, αποτελούταν από τον πρόεδρο σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου, τον αντιπρόεδρο και επίσης σκηνοθέτη Γιώργο Σταμπουλόπουλο και μέλη τους Γιάννη Ζουμπουλάκη (κριτικός κινηματογράφου), Δώρα Μασκλαβάνου (σκηνοθέτις), Ευανθία Ρεμπούτσικα (μουσικοσυνθέτις), Παναγιώτη Σασλίδη (παραγωγός) και Ιφιγένεια Καλαντζή (κριτικός κινηματογράφου).


Μέχρι στιγμής έχουν προταθεί σχεδόν 60 ταινίες από χώρες σε όλο τον κόσμο και η πρώτη διαδικασία επιλογής θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου, όταν και θα ανακοινωθούν οι 12-15 ταινίες που θα συνεχίσουν μέχρι την οριστική ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων στα τέλη Ιανουαρίου.

Τα δύο μεγάλα φαβορί που λογικά θα αναμετρηθούν για την τελική νίκη είναι το Parasites του Μπονγκ Τζουν Χο που πήρε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και το Pain and Glory του Αλμοδόβαρ. Η ελληνική πρόταση πάντως είναι αρκετά ρηξικέλευθη, μιας και είναι από τις λίγες φορές που θα δει κανείς ξενόγλωσσο ντοκιμαντέρ σε αυτή την κατηγορία των Όσκαρ. Ακόμα και στην προεπιλογή.

Keywords
Τυχαία Θέματα