Κατοικίδια και καύσωνας: Πώς να προστατέψετε τα ζωάκια σας στις υψηλές θερμοκρασίες

17:17 1/7/2019 - Πηγή: People

Οι υψηλές θερμοκρασίες καταφθάνουν σε όλη την χώρα και εκτός των άλλων, μεγάλη προσοχή οφείλουμε να δώσουμε και στους τετράποδους φίλους μας. Η εν λόγω περίοδος είναι δύσκολη και επικίνδυνη για όλα τα ζωάκια και οφείλουμε να λάβουμε ορισμένα μέτρα.

Μειώστε τη φυσική άσκηση

Όπως για τους ανθρώπους, έτσι και για τα κατοικίδια η έντονη φυσική άσκηση μπορεί να αποβεί μοιραία τις ημέρες του καύσωνα. Τα κατοικίδια χρειάζονται περισσότερη προσοχή καθώς οι πατούσες και

το δέρμα τους είναι εκτεθειμένες.

Μην τα αφήνετε σε σταθμευμένο αμάξι

Είναι απαγορευτικό να μένουν τα κατοικίδιο αυτές τις ημέρες σε αμάξι, ακόμη και αν έχετε αφήσει ανοιχτό τον air condition. H θερμοκρασία στο αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει μέχρι και 10 βαθμούς και δεν είναι τυχαίο πως με αυτόν τον τρόπο έχουν «φύγει» άδικα πολλά ζωάκια.

Σκιά και νερό

Όταν το κατοικίδιό σας βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, σιγουρευτείτε ότι έχει προστασία από τον ήλιο και άφθονο, κρύο νερό. Αντίστοιχα καλό θα είναι να μην ξεχνάτε για τα αδέσποτα ζωάκια να αφήνετε πόσιμο νερό σε μπολάκια.

Προσοχή στην υγρασία

Τα ζώα «λαχανιάζουν» για να αποβάλουν την υγρότητα από τους πνεύμονές τους και να δροσιστούν. Ωστόσο αν το περιβάλλον είναι κορεσμένο από υγρασία δεν απορροφά την υγρότητα του σώματος του ζώου και η θερμοκρασία τους ανεβαίνει επικίνδυνα. Τις ημέρες με υγρασία καλό είναι να κρατάμε τα κατοικίδια σε δροσερούς και ξηρούς χώρους.

Προσοχή στη θερμοπληξία

Οι ενδείξεις θερμοπληξίας στα ζώα είναι βαρύ λαχάνιασμα, ταχυπαλμία, δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολική δίψα, πυρετός, ζαλάδες, ακατάσχετη έκκριση σάλιου, εμετοί, σκούρα κόκκινη ή μωβ γλώσσα, ακόμη και απώλεια αισθήσεων. Αν το κατοικίδιος σας πάθει θερμοπληξία βάλτε το αμέσως σε σκιά ή σε χώρο που κλιματίζεται και τοποθετήστε σακούλες με παγάκια ή βρεγμένες πετσέτες στο κεφάλι του, το λαιμό και το στήθος του, ρίχνοντας παράλληλα δροσερό νερό πάνω του.

Keywords
Τυχαία Θέματα