Κάπνισμα τέλος! Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα και ποινές για όσους δεν εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο

12:11 22/7/2019 - Πηγή: People

Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας είχε δεσμευθεί ότι τα άρθρα του αντικαπνιστικού νόμου θα εφαρμοστούν πλήρως.

Αυτό σημαίνει ότι το τσιγάρο «τελειώνει» από τους δημόσιους χώρους και απ’ όπου αλλού προβλεπόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, η απαγόρευση δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Για να δούμε, λοιπόν, που απαγορεύεται πλέον το κάπνισμα

Πέρα από τα κέντρα διασκέδασης, με την εφαρμογή του νόμου, το κάπνισμα απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους και σε ιδρύματα, σε εστιατόρια,

καφετέριες και λοιπούς χώρους αντίστοιχου υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων

Επίσης,

σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, σε δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στους χώρους παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης και σε όλους τους χώρους ιδιωτικής εκπαίδευσης).

Παράλληλα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλα τα οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών,  Τι πρόστιμα θα επιβάλλονται.

Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους στις υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) έως πεντακόσια (500) ευρώ λαμβανομένης υπόψιν τυχόν υποτροπής.

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3 στους χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την υποτροπή. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.   Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψιν για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.

Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.   Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Και τι γίνεται με τους οδηγούς ΙΧ;

Το κάπνισμα απαγορεύεται στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3730/2008, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010, για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.   Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα