Επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι: «Πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση κρέατος ως το 2030»

20:35 12/12/2019 - Πηγή: People

Την ώρα που οι ηγέτες του κόσμου συναντιούνται στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής για το περιβάλλον και με σκοπό να συμφωνήσουν σε μια ραγδαία μείωση της εκπομπής CO2 στην ατμόσφαιρα, μια ομάδα επιστημόνων δημοσιεύει μια επιστολή στο The Lancet Planetary Health, όπου ζητάει αναπροσαρμογή σε όρους της Συμφωνίας του Παρισιού σε σχέση με την κατανάλωση κρέατος.

Η ομάδα των 50 επιστημόνων απ΄όλο τον κόσμο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρει πως πρέπει να κατέβει κι άλλο σε αριθμούς ο στόχος που τέθηκε στο Παρίσι

για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, αλλά και γαλακτοκομικών, που έχουν ένα μεγάλο μερίδιο στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα.

Σε έναν πλανήτη που το 2017 παράχθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι κρέατος και γαλακτοκομικών, οι 50 επιστήμονες αναφέρουν πως δεν είναι μόνο το διοξείδιο που απελευθερώνουν ζώα όπως αρνιά και αγελάδες. Είναι κι ότι για την εκτροφή τους καταλαμβάνονται μεγάλες εκτάσεις γης, στις οποίες κόβονται τα δέντρα που απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου. «Το κρέας είναι από 10 ως 100 φορές πιο επιζήμιο προς το περιβάλλον σε σχέση με φαγητά που αποτελούνται από χλωρίδα. Αν θέλουμε να πετύχουμε όσα συμφωνήθηκαν στο Παρίσι, θα πρέπει ως το 2030 να έχει αρχίσει η μείωση της κατανάλωσης κρέατος σε πολύ σημαντικό βαθμό».

Σημαντικό στοιχείο σε αυτή την επιστολή παίζει η επισήμανση για το πώς θα πρέπει να κατανεμηθεί αυτή η διατροφική αλλαγή.

«Αυτή την αλλαγή πρέπει να τη χειριστούμε δίκαια, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να αλλάξουν δίαιτα και οι αγρότες, οι παραγωγοί και οι αλυσίδες αγροτικών προϊόντων να προσαρμοστούν. Σε χώρες όπου συνολικά πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, προφανώς και δε μπορούν να είναι ίδιες οι προτεραιότητες».

Δείτε αναλυτικά την δημοσίευση εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιστήμονες, Πρέπει, 2030,epistimones, prepei, 2030