Επιστήμονες ανακάλυψαν μαύρη τρύπα τόσο μεγάλη που… δεν θα έπρεπε να υπάρχει

18:07 3/12/2019 - Πηγή: People

Η μαύρη τρύπα έχει μπει για τα καλά στη  ζωή μας τον τελευταίο χρόνο. Όχι προφανώς ως ύπαρξη, αλλά ως αναφορά, ως όρος. Κι αυτό συμβαίνει γιατί η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει σε επιστήμονες να ερευνήσουν πολύ περισσότερο την παρουσία τους, ιδίως στον δικό μας γαλαξία που έχει διάμετρο περίπου 200.000 έτη φωτός.

Μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων χρησιμοποίησε το ειδικό τηλεσκόπιο LAMOST και είδε διάφορα αστρικά αντικείμενα να περιφέρονται κάθε 79 μέρες γύρω από κάτι αόρατο. Τα στοιχεία που είχαν και μια θεωρία που γεννήθηκε το 1783, αλλά μέχρι τις αρχές του αιώνα

δεν θεωρείτο εφαρμόσιμη, τους οδήγησαν στο συμπέρασμα προς πρόκειται για μια μαύρη τρύπα. Αυτό ήταν ένα μεγάλο σοκ.

Η κίνηση των άστρων τους έκανε να ανακαλύψουν πως η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα είναι μεγαλύτερη από κάθε αστρικό μοντέλο εξέλιξης των σωμάτων στο διάστημα και κυρίως στον γαλαξία μας.

Ενώ οι μέχρι στιγμής θεωρίες αναφέρουν πως μια μαύρη τρύπα μπορεί να έχει μέγεθος μάζας ως και 25 φορές τη μάζα του ήλιου, η τρύπα που ανακαλύφθηκε ήταν 68-70 φορές μεγαλύτερη! Βρίσκεται μάλιστα πολύ κοντά στη Γη, στα 13-15.000 έτη φωτός απόσταση. Ένας αριθμός που φαντάζει μικρός αν σκεφτούμε την προαναφερθείσα διάμετρο του γαλαξία μας.

Σε αυτά τα δεδομένα της κινέζικης ομάδας, υπάρχουν τα δεδομένα του ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου GAIA, που έκανε λόγο για πολύ μικρότερη μαύρη τρύπα, μεγέθους 10 φορές μεγαλύτερη και σε απόσταση μισή από αυτή που εκτίμησαν οι Κινέζοι. Αυτά τα νούμερα όμως δεν μπορούν να ισχύσουν, σύμφωνα με τους Κινέζους, αφού η φωτεινότητα και η θερμοκρασία που εντόπισαν στο άστρο που περιστρέφει την μαύρη τρύπα, το LB-1 δεν μπορεί να εξηγηθεί στο μέγεθος που προτείνει η Ευρώπη.

Αν τα στοιχεία είναι όπως παρουσιάζονται από τους Κινέζους επιστήμονες, τότε μιλάμε για πολλές ανατροπές σε επιστημονικές θεωρίες. Μια ανατροπή είναι πως συμπέραναν ότι το μέγεθος  των μαύρων τρυπών που συγκρούονται σε άλλους γαλαξίες είναι μεγαλύτερο απ΄αυτό που είχε τοποθετηθεί ως ανώτατο όριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα