Απίστευτη κτηνωδία στη Φλώρινα: Βρέθηκαν 50 σκύλοι νεκροί από φόλα

14:01 18/9/2019 - Πηγή: People

Δεν ξέρουμε αν τα μαθαίνουμε πλέον πιο εύκολα λόγω των social media ή αν έχει όντως αυξηθεί ο αριθμός τέτοιων τραγικών κρουσμάτων, το αποτέλεσμα πάντως δεν αλλάζει. Η ελληνική κοινωνία και δη η επαρχία έχει κάθε μέρα κρούσματα κακοποίησης και δολοφονίας ζώων, ιδίως γατιών και σκύλων.

Στις αρχές Αυγούστου ήταν ένας στην Κρήτη που είχε σκοτώσει γάτες και τις είχε απλώσει στη μέση του δρόμου. Μετά ήρθε το περιστατικό στην Ξάνθη

με την σκυλίτσα που της έκοψαν αυτί, πόδι, τη μαχαίρωσαν πολλαπλώς και της έριξαν και οξύ στο στόμα. Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε και για 12 ποιμενικούς που βρέθηκαν νεκροί.

Τώρα γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα μεγαλύτερης θηριώδιας. 50 σκυλιά βρέθηκαν νεκρά στη Φλώρινα, ύστερα από κατανάλωση φόλας. Φαίνεται πως κάποιοι αγρότες τοποθέτησαν τις φόλες με σκοπό να πεθάνουν ζώα που τους καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Μια πρακτική απάνθρωπη ακόμα και σε αυτή την περίπτωση.

Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις Αρκτούρος, Καλλιστώ και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πρόκειται για μια πρακτική που εκτός από απάνθρωπη, είναι και λανθασμένη ως προς την τροφική αλυσίδα, αφού αν θανατωθεί ένα ζώο, θα αυξηθούν τα ζώα που αποτελούν την τροφή του και θα αλλοιωθεί η βιοποικιλότητα.

Πρόκειται σίγουρα για ένα έγκλημα ανυπολόγιστης ξεφτίλας για το ανθρώπινο είδος και σίγουρα αυτά τα περιστατικά που ακούγονται πλέον πολύ συχνά, θα πρέπει να μας ανησυχούν για το τι είδους άνθρωποι είμαστε.

Στην αρχική ανακοίνωση που είχε κάνει η Αρκτούρος τη Δευτέρα, γινόταν λόγος για 26 σκυλιά, όμως ο αριθμός ξεπερνά τα 50 και αφορά τις περιοχές Σκλήθρο, Αετό και Νυμφαίο στη Φλώρινα.

Η ανακοίνωση της Αρκτούρος με την Ορνιθολογική Εταιρεία και την Καλλιστώ:

«Προς τις αρμόδιες Αρχές:

– Να καταβάλουν κάθε προσπάθεια διευκόλυνσης της υποβολής μήνυσης από τους πολίτες και έναρξης της προανακριτικής διαδικασίας – Να αποστέλλουν άμεσα τα δείγματα δηλητηριασμένων ζώων ή/και δολωμάτων στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών, με τη διενέργεια των απαραίτητων για τη στοιχειοθέτηση της υπόθεσης στο Δικαστήριο τοξικολογικών αναλύσεων.   Προς τους κατοίκους της υπαίθρου:

– Να ενημερωθούν σχετικά με τη δυνατότητα υποβολής μήνυσης σε περίπτωση δηλητηρίασης, ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στο έντυπο «Οδηγός Πρώτων Βοηθειών σε σκυλιά που έχουν υποστεί δηλητηρίαση στην ύπαιθρο» της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας

– Να μην διστάσουν να σπάσουν τη σιωπή τους και να πληροφορήσουν τις τοπικές Αρχές -όπως πολύ σωστά έχουν ήδη κάνει κάποιοι κάτοικοι της περιοχής- σε περίπτωση που γνωρίζουν οτιδήποτε που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξιχνίαση κάποιου από τα περιστατικά δηλητηρίασης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους κατοίκους του Σκλήθρου και της Μελίτης που μας ενημέρωσαν για τα περιστατικά δηλητηρίασης και τη μετέπειτα συνεργασία τους μαζί μας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι αυτός/οι που τοποθέτησαν τις φόλες είχαν ως στόχο τη θανάτωση σκυλιών. Άλλες φορές όμως οι φόλες στοχεύουν στα άγρια ζώα είτε για εκδίκηση μετά από κάποια ζημιά στην παραγωγή, είτε ως τρόπος αποφυγής ζημιών. Ωστόσο η πρακτική αυτή ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΥΣΗ καθώς:

-Το πιθανότερο είναι πως στη θέση του άγριου ζώου που θα θανατωθεί, άλλα ζώα θα συνεχίσουν να προκαλούν ζημιές. Σε αντίθεση με τη θανάτωση, τα μέτρα πρόληψης είναι πραγματικά αποτελεσματικά, καθώς μπορούν να αναστρέψουν τη συμπεριφορά των σαρκοφάγων και σε βάθος χρόνου να υπάρχουν πολύ λιγότερες ζημιές.

– Η ολέθρια και παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι πολύ πιθανό να σκοτώσει και άλλα είδη εκτός από αυτά που αποτελούν τον στόχο τους, όπως είδη σπάνιων αρπακτικών πουλιών αλλά και οικόσιτων ζώων (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, ζώα συντροφιάς), καθώς τα δηλητηριασμένα δολώματα δεν είναι επιλεκτικά και δημιουργούν μία ανεξέλεγκτη αλυσίδα θανάτου.

– Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δηλητηριασμένα δολώματα μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ειδικά όταν αυτά τοποθετούνται μέσα σε χωριά όπως στην συγκεκριμένη περίπτωσή, ενώ η χρήση τους διώκεται ποινικά. Οι ζημιές από διαφορετικά είδη ζώων απαιτούν ξεχωριστή αντιμετώπιση που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες κάθε κατάστασης».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απίστευτη, Φλώρινα, Βρέθηκαν 50,apistefti, florina, vrethikan 50