Moderator περιεχομένου στο Facebook: Ένα επάγγελμα που σε οδηγεί σε ψυχοθεραπείες ή…στην άκρα δεξιά

12:39 18/9/2019 - Πηγή: People

Είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει. Είναι μια δουλειά πολύ συγκεκριμένη που μπορεί εύκολα να γίνει βαρετή, αλλά τουλάχιστον έχει αρκετά καλό μισθό. Κι όμως, το να είσαι moderator στο Facebook δεν είναι κάτι απλό, δεν είναι παίξε γέλασε. Θέλει μια ισορροπημένη ζωή, μια στιβαρή ψυχολογία και έναν διαμορφωμένο κώδικα αξιών που δεν διασπάται με τίποτα.

Πόσοι άνθρωποι όμως μπορούν να το ισχυριστούν αυτό για τον εαυτό τους; Και σε πόσους απ΄αυτούς ισχύει όντως; Είναι πολύ λίγοι. Εξίσου λίγοι

είναι στατιστικά κι αυτοί που βρίσκονται στη θέση του ελεγκτή περιεχομένου στο Facebook και βγαίνουν αλώβητοι ψυχολογικά στο τέλος της ημέρας.

Δεν είναι κάτι πρωτάκουστο, κάθε τι που γράφεται σε αυτό το μέσο, ελέγχεται. Όχι μόνο στις δημόσιες αναρτήσεις, αλλά και στα προσωπικά chats. Κι αν οι δημόσιες αναρτήσεις μπορεί σε ένα βαθμό να είναι πιο διαχειρίσιμες, σίγουρα οι άνθρωποι που είναι moderators δεν έχουν προετοιμαστεί για πράγματα που μπορεί να δουν στις συνομιλίες.

Το Facebook διαθέτει μια ομάδα ανθρώπων που είναι εσωτερικοί υπάλληλοι του και κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά προφανώς δεν είναι αρκετοί ποσοτικά. Γι΄αυτό και συνήθως απευθύνεται σε ειδικές εταιρείες που του «νοικιάζουν» το προσωπικό που χρειάζεται.

Είναι πάρα πολλά όμως τα παραδείγματα ατόμων που μετά από λίγο διάστημα δείχνουν να μη μπορούν να αντέξουν το βάρος των όσων βλέπουν. Είχαν κυκλοφορήσει και στο παρελθόν κάποιες έρευνες που μιλούσαν με αριθμούς για τις περιπτώσεις των moderators που κατέφευγαν σε ψυχολογική υποστήριξη ή τους παρείχε το Facebook ψυχολόγο για να αντεπεξέλθουν στο αντικείμενο της δουλειάς τους.

Το νέο εύρημα που αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα της Guardian, είναι ότι αρκετοί moderators ρέπουν προς τα ιδεολογικά άκρα, προς τον εξτρεμισμό, προς την άκρα δεξιά.

Είναι μια πραγματικότητα ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει αυξηθεί το εξτρεμιστικό περιεχόμενο στο Facebook. Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη το ανέδειξαν, μα πολύ περισσότερο ο λόγος μίσους που αναρτούσαν οι θύτες στους μαζικούς πυροβολισμούς στις ΗΠΑ. Φυσικά το πρόβλημα υπήρχε και πιο πριν με το περιεχόμενο που αναρτάται από χρήσες χωρών της Μέσης Ανατολής ή της Βόρειας Αφρικής.

Από την ανάδυση του Ντόναλντ Τραμπ και μετά εμφανίστηκαν σε περίοπτη θέση και τα fake news. Όλα αυτά δημιούργησαν έναν χείμαρρο πληροφοριών που περνούσε από τα μάτια των moderators και μάλιστα με μια διαφημιστική ταχύτητα. Ήταν ένα υποδόρειο μήνυμα που εισέβαλλε στον εγκέφαλο και διαμόρφωνε σιγά σιγά μια ιδεολογία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση ενός moderator που αγόρασε ένα taser και μιλούσε με φόβο στους συναδέλφους του όσον αφορά στην επιστροφή του στο σπίτι του το βράδυ. Έβλεπε τους αλλοδαπούς πριν πιάσει τη δουλειά και δεν φοβόταν. Τους έβλεπε μετά από ένα μεγάλο διάστημα σε αυτή τη δουλειά και κατέληξε να κυκλοφορεί με το taser. Απλώς και μόνο επειδή είχε εκτεθεί σε απεριόριστο hate speech.

Άλλη ενδεικτική περίπτωση είναι ενός Αμερικάνου moderator που κοιμόταν με ένα πιστόλι στο προσκεφάλι του, αφού είχε περάσει ένα διάστημα που έβλεπε βίντεο συνωμοσίας και περιεχόμενο που στιγμάτιζε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.

Στα γραφεία του Βερολίνου έχει αυξηθεί η κατανάλωση αλκοόλ και σε ορισμένες περιπτώσεις εν ώρα εργασίας. Σε παλιότερο άρθρο του The Verge αναφερόταν ότι οι moderators καλούνται να διαχειριστούν περίπου 1.000 κομμάτια περιεχομένου, όπερ σημαίνει τουλάχιστον 1 ανά μισό λεπτό. Είναι τρομακτικός ο αριθμός. Ήταν μάλιστα το συγκεκριμένο δημοσίευμα που ήχησε σαν καμπανάκι στο Facebook ώστε να ενδιαφερθούν για τους moderators και να αλλάξουν την πολιτική τους μειώνοντας στο μισό τις απαιτήσεις.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το ακατάλληλο σεξουαλικό περιεχόμενο, είτε λεκτικό είτε σε μορφή εικόνας. Υπάρχουν πάρα πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι που στέλνουν σε ανήλικα παιδιά σε υπανάπτυκτες χώρες της Άπω Ανατολής ή της Λατινικής Αμερικής και τους κάνουν σεξουαλικές προτάσεις. Άνθρωποι που συνηγορούν στο παιδικό traficking.

Απέναντι σε αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να διατηρηθεί μια ψυχραιμία. Αρκετοί contractors, οι ενδιάμεσοι ανάμεσα στο Facebook και τους «νοικιασμένους» moderators, κάνουν λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιας και η δουλειά έχει αβάσταχτες απαιτήσεις. Οι moderators καλούνται να λειτουργούν μηχανικά, να βλέπουν γρήγορα, να αποφασίζουν πιο γρήγορα και να επιτρέπουν ή να αποτρέπουν ένα content.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Moderator, Facebook, …στην,Moderator, Facebook, …stin