Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΙ – Τι προβλέπεται για τους αιώνιους φοιτητές

18:41 4/9/2019 - Πηγή: People

Σε μονοπάτι αλλαγών βρίσκονται τα ΑΕΙ της χώρας, με την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να είναι να αλλάξουν σε πολλά επίπεδα τα πράγματα. Από τις βάσεις, τους αιώνιους φοιτητές, το δικαίωμα μετεγγραφής, στέγαση και σίτιση και ζητήματα διοικητικής λειτουργίας.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σήμερα υπήρχε η συνάντηση ανάμεσα στην υπουργό, τον υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Απόστολο

Δημητρόπουλο και το νέο Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, το οποίο αποτελείται από την Πρύτανι του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Μαρία Νικολαΐδου, τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, και την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη.

Σε αυτή τη συνάντηση εργασίας, η υπουργός ενημέρωσε το προεδρείο για το περιεχόμενο της επιστολής που θα σταλεί στις αρχές των ΑΕΙ, ώστε να της στείλουν τις δικές τους προτάσεις για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων.

Μεταξύ των αλλαγών είναι το πλαίσιο για τους αιώνιους φοιτητές, με την υπουργό να επιθυμεί ένα νέο όριο στα χρόνια φοίτησης.

Αναλυτικά οι προτάσεις του προεδρείου προς την υπουργό:

Άμεση αύξηση του Τακτικού Προϋπολογισμού για τα Πανεπιστήμια, τουλάχιστον στο ύψος της επιχορήγησης του 2018.Απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΛΚΕ και των Εταιριών Διαχείρισης της Περιουσίας των Πανεπιστημίων, καθώς και απλοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.Ενίσχυση του προσωπικού των Πανεπιστημίων όλων των κατηγοριών (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό). Είναι επίσης καθοριστικό να παραμένει σε ισχύ τον υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει την επαναπροκήρυξη των θέσεων μελών ΔΕΠ που κενώνονται.Ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των νέων οργανισμών των Πανεπιστημίου. Η ολοκλήρωση έγκρισης οργανισμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαδικασία της κινητικότητας.Αναθεώρηση του τρόπου καθορισμού των εισακτέων και του πλαισίου διαχείρισης των μετεγγραφών.Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και να αυξηθεί το ποσοστό των εξυπηρετούμενων φοιτητών.Αναθεώρηση και ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας της ΑΔΙΠ, ώστε να εκπληρώνει αποτελεσματικότερα την αποστολή της.Ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων, απλοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για την παροχή ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα επίπεδα.Νομοθετική ρύθμιση στη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την πλήρη αλλά μη αποκλειστική απασχόληση των Πανεπιστημιακών Ιατρών οι οποίοι εργάζονται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές ή Εργαστήρια που είναι τοποθετημένα σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Μια μέρα νωρίτερα, η κυρία Κεραμώς δήλωνε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Είμαστε στη διαδικασία νομοθέτησης σε τρία παράλληλα πεδία· ένα είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη συνάντηση με το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων θα θέσουμε μια σειρά από θέματα, τα οποία για εμάς είναι πολύ σημαντικά και θα βελτιώσουν ουσιωδώς την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και το θέμα της διοίκησης. Θεωρούμε πως τα Συμβούλια είχαν θετικά, είχαν και αρνητικά. Σε μερικά ΑΕΙ λειτούργησαν πολύ καλά. Ήρθαν επιφανείς ακαδημαϊκοί από το εξωτερικό και συνέβαλαν καθοριστικά.

Αλλά σε άλλα πανεπιστήμια δεν δούλεψαν τόσο καλά. Γι’ αυτό κινούμε έναν διάλογο για τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων, ώστε να υπάρξει σωστή ισορροπία μεταξύ της εκλεγμένης διοίκησης του ΑΕΙ και του Συμβουλίου. Συζητάμε τα αυτονόητα. Όπως αυτονόητο ήταν η κατάργηση του ασύλου ανομίας, αυτονόητο είναι η δυνατότητα τα ΑΕΙ να οργανώνουν ξενόγλωσσα προγράμματα, αυτονόητο είναι τα ΑΕΙ να αξιοποιούν σχήματα ΣΔΙΤ.

Η κοινωνία ωριμάζει. Πάρτε για παράδειγμα το άσυλο. Περίπου 80%, ίσως και παραπάνω, της κοινής γνώμης ήταν υπέρ της κατάργησης του ασύλου της ανομίας, ήταν υπέρ της αποκατάστασης του ασύλου στην πραγματική του έννοια. Δηλαδή, να μπορεί κανείς να μιλάει ελεύθερα στο πανεπιστήμιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα