Ted Papakostas: Ο άνθρωπος που έκανε μόδα την αρχαιολογία στο Instagram αποκαλύπτεται στο People

14:17 5/10/2019 - Πηγή: People

Θεσσαλονικιός, με διδακτορικό πάνω στην αρχαιολογία και διάσημο troll στο Instagram, ο Θόδωρος Παπακώστας ποστάρει καθημερινά αρχαιολογικά μαργαριτάρια και μας βοηθάει να παίζουμε στα δάχτυλα τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι κάνεις στη ζωή σου σήμερα;

Κατ’ αρχάς, θέλω να πω ότι αν πήρατε για προσηλυτισμό δηλώνω Χριστιανός Ορθόδοξος. Από εκεί και πέρα, είμαι ένας άνθρωπος που έχει κάνει πολλές δουλειές στη ζωή του. Από ξενοδοχειακά μέχρι πωλήσεις «door to door» και βοηθός χασάπη.

Ομολογώ ότι το τελευταίο δεν ήταν το φόρτε μου. Δεν το είχα με τη σπαλομπριζόλα, τον κιμά και το σνίτσελ. Αυτό το διάστημα εργάζομαι ως αρχαιολόγος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Κιλκίς.

Και στον ελεύθερό σου χρόνο παραδίδεις μαθήματα αρχαιολογίας μέσω Instagram.

Tην έχω ονομάσει «ποπ αρχαιολογία». Είναι η αρχαιολογία σε μια πιο δημοφιλή εκδοχή της. Παρατηρώ ότι υπάρχει μια δυσκολία του ευρύτερου κοινού να δεχθεί και να κατανοήσει αρχαιολογική πληροφορία, παρότι πολλοί συνάδελφοι φιλότιμα προσπαθούν να προωθήσουν τη συγκεκριμένη επιστήμη, εργαζόμενοι κάτω από αντίξοες συνθήκες. Για να μη μιλήσω για την επαγγελματική αφάνεια, που κανείς δεν ξέρει αρχαιολόγους στην Ελλάδα. Αν ρωτήσεις κάποιον «πες μου έναν διάσημο αρχαιολόγο» θα σου πει τον Σλήμαν, τον Έβανς, άντε και έναν Ανδρόνικο. Ως εκεί! Αυτό που προσπαθώ να κάνω μέσω Instagram είναι να δείξω στον κόσμο με έναν πιο χαριτωμένο τρόπο ότι η αρχαιότητα δεν είναι κάτι τρομακτικό. Δεν είναι μια ιερή αγελάδα πάνω σε έναν βράχο, που την προσκυνάμε αλλά δεν κάνει να την αγγίξουμε.

Άρα επιδέχεται χιούμορ η αρχαιολογία;

Κατ’ εμέ πάρα πολύ! Χωράει χιούμορ, χωράει πλάκα και χωράει πάρα πολλή συγκίνηση. Μπορούμε να έρθουμε κοντά της, να παίξουμε μαζί της, να γελάσουμε και να δούμε ότι είναι κάτι πολύ δικό μας.

Γιατί έχουμε ακόμη στο μυαλό μας ότι οι αρχαιολόγοι είναι κάποιοι περίεργοι τύποι με προστατευτικά κράνη στο κεφάλι, που βαρούν πέτρες κάτω από τον ήλιο;

‘Eχει και τέτοιους το επάγγελμα, αλλά έχει και από τους άλλους! Υπάρχει κλάδος που να μην έχει κάθε καρυδιάς καρύδι; Θέλουμε να πιστεύουμε, βέβαια, ότι οι αρχαιολόγοι είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι που μας αρέσει η σύγχρονη εποχή, η πληροφόρηση μέσω ίντερνετ, οι νέες τεχνολογίες, η εξελιγμένη ιατρική και το γεγονός πως αν πάθω κάτι δεν θα φύγω σαν το σκυλί στο αμπέλι επειδή δεν πήρα αντιβίωση.

Τι μηνύματα λαμβάνεις στο Instagram;

Η αλήθεια είναι πως κατά κύριο λόγο λαμβάνω πολύ θετικά μηνύματα. Ότι τους αρέσουν αυτά που ανεβάζω, ότι διασκεδάζουν και ότι συνειδητοποιούν πως υπάρχει και κάτι άλλο στην κληρονομιά και την ιστορία μας που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το πιο κολακευτικό μήνυμα, βέβαια, που μπορεί να μου στείλει κάποιος είναι να μου πει «αδιαφορώ για την Ιστορία, αλλά έτσι όπως τα λες μου αρέσει». Δεν υπάρχει για μένα μεγαλύτερη τιμή από αυτήν!

Ποια είναι η πιο συχνή ερώτηση που σου κάνουν γύρω από την αρχαιολογία;

Η πιο συχνή είναι και η πιο κουραστική. «Τι γίνεται με την Αμφίπολη;», «Είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη;». Όχι, δεν είναι στην Αμφίπολη. Δεν έχει κανέναν λόγο να είναι στην Αμφίπολη. Δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει το 99% των συναδέλφων. Ξέρουμε ότι αυτός ο μεγάλος ηγέτης, που ήταν ο superstar της αρχαιότητας, είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια.

Υπήρχαν και άλλοι σταρ στην αρχαιότητα;

Βέβαια! Ο Αλκιβιάδης είχε μια γκλαμουράτη ζωή! Ήταν όμορφος, έξυπνος, πλούσιος και μορφωμένος. Όταν βγαίνεις στην αγορά της αρχαίας Αθήνας για να αγοράσεις ψάρια και στον δρόμο συναντάς Σωκράτη, Πλάτωνα, Πρωταγόρα και όλα αυτά τα προχωρημένα τυπάκια, αυτόματα είσαι στο ιδανικό περιβάλλον για να προωθήσεις τη σκέψη σου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Αλκιβιάδης κατάφερε και έπεισε τέσσερις διαφορετικές πόλεις να γίνουν χορηγοί του. Τέτοιος τύπος ήταν!

Σε ποιον αιώνα θα ήθελες να ζεις ιδανικά;

Στον επόμενο! Για να δω τι έχει παρακάτω! Σίγουρα, δεν θα ήθελα να ζω στην αρχαιότητα, γιατί στα 40 θεωρούσουν υπερήλικας. Εγώ είμαι τώρα 40 και νιώθω ακόμη νιάτο! Άσε που τότε υπήρχαν πολλοί κίνδυνοι έξω από τα τείχη της κάθε πόλης, πειρατές και ληστές. Ήταν «every man for himself», όπως λένε και στο χωριό μου.

Τι θα ήθελες να έχεις ανακαλύψει εσύ πρώτος ως αρχαιολόγος;

Θα ήθελα να έχω ανακαλύψει μια βιβλιοθήκη γεμάτη χαμένα βιβλία της αρχαιότητας.

Αγαπημένη σου αρχαιολογική ασχολία;

Αγαπώ πολύ την κεραμική και ιδίως την Αττική Κεραμική της κλασικής εποχής. Η κεραμική ήταν το Instagram της αρχαιότητας και οι διάφορες παραστάσεις πάνω στα αγγεία μοιάζουν με τα σημερινά screenshots. Έδειχναν τους Αρχαίους Έλληνες να πίνουν, να τρώνε, να κοιμούνται, να γλεντάνε, να κάνουν έρωτα. Οι Θεοί, η καθημερινότητα και τα όνειρά τους ήταν όλα αποτυπωμένα στα κεραμικά. Μέσα από την κεραμική έχουμε και πληροφορίες από τη μυθολογία που δεν μας έχουν διασωθεί από τα γραπτά κείμενα. Ούτε το 10% απ’ όσα έγραψαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν έχει σωθεί σήμερα και πάλι αυτό το 10% μας εντυπωσιάζει! Δεν είναι φοβερό;

INFO

Μπορείς να ακολουθήσεις τον Ted Papakostas στο Instagram πληκτρολογώντας: @archaeostoryteller

*Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα