Ozzy Osbourne : Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, η κατάθλιψη, οι καταχρήσεις, ο γάμος και τα μεταλλαγμένα γονίδια

15:50 24/8/2019 - Πηγή: People

Ozzy Osbourne, μια από τις μεγαλύτερες μορφές τις παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας.

Ο John Michael Osbourne, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1948 στο Aston του Birmingham στην Αγγλία. Το πλήρες όνομά του το ξέχασε σε αρκετά μικρή ηλικία αφού ως παράφραση του επιθέτου του, του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι “Ozzy”.

Τα

παιδικά χρόνια για τον διάσημο σταρ, δεν ήταν και τα πιο εύκολα. Παιδί με μαθησιακές δυσκολίες, ο Ozzy αποτελούσε  το αγαπημένο ‘παιχνίδι’ των μεγαλύτερων ηλικιακά παιδιών.

Οι δυσκολίες αυτές που αντιμετώπιζε ήταν που τον έκαναν να βρει καταφύγιο στη μουσική και να αρχίσει να παίρνει ενεργό ρόλο στις σχολικές παραστάσεις.

Στα 14 του ανακάλυψε τους Beatles και αμέσως έγινε ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές τους.

Έναν χρόνο μετά, αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχολείο και να αναγκαστεί να κάνει διάφορες δουλειές  (μεταξύ των οποίων και υπάλληλος σε ένα σφαγείο). Ως άγριο και ατίθασο νιάτο ο Ozzy αναγκάστηκε να εκτίσει και μια ποινή έξι μηνών στη φυλακή καθώς του είχε επιβληθεί ένα πρόστιμο για κλοπή το οποίο όμως δεν μπόρεσε ποτέ να πληρώσει.

Την ίδια περίοδο ο Ozzy με τον Geezer Butler έπαιζαν στο μουσικό συγκρότημα Rare Breed, όταν στο δρόμο τους βρέθηκαν ο Tony Iommi και ο Bill Ward (των οποίων το συγκρότημα, “Mythology”, μόλις είχε διαλυθεί). Κάπως έτσι προέκυψε και η δημιουργία ενός νέου συγκροτήματος, αυτό των αγαπημένων μας Black Sabbath.

Το συγκρότημα αυτό όμως δεν έμοιαζε με τα υπόλοιπα εκείνης της εποχής. Οι Black Sabbath άφησαν στην άκρη τους ψυχεδελικούς ήχους και υιοθέτησαν έναν πιο heavy, επηρεασμένο από τα blues ήχο έχοντας και ταιριαστούς ζοφερούς στίχους.

Με τους Black Sabbath ο Ozzy ηχογράφησε 8 studio δίσκους, πριν τελικά απολυθεί από το συγκρότημα το 1979. Ο λόγος της απόλυσής του δεν ήταν άλλος από την εκτεταμένη χρήση ουσιών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από αυτή των υπολοίπων μελών. Οι Black Sabbath προσέλαβαν τον πρώην Rainbow τραγουδιστή, Ronnie James Dio, ενώ ο Ozzy ακολούθησε προσωπική καριέρα.

Στη συνέχεια δημιούργησε το πρώτο προσωπικό του σχήμα του Ozzy, το οποίο ονομαζόταν “The Ozzy Osbourne Band”, και στο οποίο συμμετείχαν οι Lee Kerslake (Uriah Heep, τύμπανα), Don Airey (πλήκτρα) και Randy Rhoads (Quiet Riot, κιθάρα).

Το συγκρότημα που κατέληξε να ονομάζεται απλά “Ozzy Osbourne” έδειχνε να έχει ιδιαίτερα ανοδική πορεία όταν συνέβη το μοιραίο. Στις 19 Μαρτίου του 1982, και ενώ το συγκρότημα βρισκόταν σε περιοδεία για το “Diary Of A Madman”, ο οδηγός του λεωφορείου Andrew Aycock σκέφτηκε να τους  κάνει μια πλάκα. Οδηγώντας ένα μικρό αεροπλάνο άρχισε να κάνει κύκλους πάνω από το λεωφορείο της περιοδείας σε χαμηλό ύψος. Κάποια στιγμή το δεξί φτερό του αεροπλάνου χτύπησε σε ένα κλαδί δέντρου με αποτέλεσμα να πέσει και αμέσως να τυλιχτεί στις φλόγες, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο όχι μόνο ο ίδιος αλλά και η Rachel Youngblood (η οποία ήταν υπεύθυνη για τα κοστούμια του συγκροτήματος) καθώς ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Randy Rhoads. Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη, έδειξαν ότι ο Aycock είχε κάνει πριν χρήση ηρωίνης.

Η είδηση θανάτου του Rhoads, βύθισε τον Ozzy στην κατάθλιψη. Αυτό βέβαια τον άφησε μακριά από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες μόλις μια εβδομάδα αφού ο ίδιος πίστευε πως αν ήταν απασχολημένος με κάτι το μυαλό του δε θα τριγύρναγε γύρω από το θάνατο του φίλου.

Το 1983 ο Ozzy κυκλοφόρησε τον τρίτο προσωπικό δίσκο της καριέρας του, “Bark At The Moon”, έχοντας μαζί του τον πρώην Ratt και Rough Cutt Jake E. Lee στις κιθάρες, τον Bob Daisley (μπάσο), Tommy Aldridge (τύμπανα) και Don Airey (πλήκτρα, πρώην Rainbow).

Η ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα του, σε συνδυασμό με την πάντα ‘προκλητική’ για τα δεδομένα της εποχής συμπεριφορά του, έκαναν τον Ozzy εύκολο στόχο για όσους προσπαθούσαν να ρίξουν το φταίξιμο για ότι συνέβαινε σε κάποιον άλλο.

Το 1986 μάλιστα οι γονείς ενός δεκατετράχρονου παιδιού από την Αμερική, που είχε αυτοκτονήσει δυο χρόνια πριν, κατέθεσαν μήνυση κατά του Ozzy ισχυριζόμενοι ότι οι στίχοι του “Suicide Solution”  οδήγησαν τον γιο τους στην αυτοκτονία. Στη δίκη που ακολούθησε ο Ozzy τελικά αθωώθηκε με το σκεπτικό ότι δε μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος για τις πράξεις όσων ακούν τους δίσκους του.

Το 1991, λίγο μετά το πρώτο και μοναδικό Grammy που κέρδισε για το τραγούδι “I Don’t Want To Change The World”, δήλωσε πως έχει κουραστεί για αυτό και η περιοδεία για το “No More Tears” θα ήταν η τελευταία του. Την περιοδεία αυτή μάλιστα την ονόμασε και ονόμασε “ No More Tours”.

Τον Ιούνιο του 1993 κυκλοφόρησε η ‘τελευταία’ δουλειά του Ozzy, με τίτλο “Live & Loud”, η οποία ηχογραφήθηκε στα πλαίσια αυτής της περιοδείας.

Για να γιορτάσει την ‘αποχώρηση’ του ο Ozzy αποφάσισε να καλέσει τους Black Sabbath να ανοίξουν τις δυο τελευταίες συναυλίες της περιοδείας. Όλα τα μέλη των Sabbath δέχθηκαν, εκτός από τον Dio, ο οποίος και αποχώρησε από το συγκρότημα. Τη θέση του για αυτές τις δυο εμφανίσεις κάλυψε ο τραγουδιστής των Judas Priest, Rob Halford. Το κομμάτι “Black Sabbath” που εμφανιζεται στο “Live & Loud” είναι από αυτές τις εμφανίσεις, το οποίο ερμηνεύτηκε από την αρχική σύνθεση των Sabbath.

Και μπορεί πολλοί να ήταν εκείνοι που πίστεψαν  τις δηλώσεις του περί ‘συνταξιοδότησης’, ωστόσο ο Ozzy δεν άντεξε να μείνει μακριά από τη μουσική. Έτσι το 1995 κυκλοφόρησε την έβδομη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο “Ozzmosis”. Διατηρώντας τη βρετανική αίσθηση του χιούμορ ο Ozzy αποφάσισε να ονομάσει την επερχόμενη περιοδεία “The Retirement Sucks Tour”. Παρόλο που στο δίσκο κιθάρα έπαιξε ο Wylde, στην περιοδεία αντικαταστάθηκε από τον Joe Holmes (πρώην David Lee Roth). Ο λόγος για την προσωρινή (όπως αποδείχθηκε αργότερα) απομακρυνση του Wylde, είναι ότι εκείνη την περίοδο ο Zakk σκεφτόταν σοβαρά την προσφορά να προσχωρήσει στους Guns n’ Roses (δηλαδή στο συγκρότημα του Axl). Οι διαπραγματεύσεις κρατούσαν πολύ καιρό και επειδή ο Ozzy δε μπορούσε να περιμένει άλλο, δεν είχε άλλη επιλογή από την αντικατάσταση του Zakk.

Το 1997 κυκλοφόρησε η πρώτη επίσημη best of συλλογή του Ozzy με τίτλο “The Ozzman Cometh”, η οποία εκτός από κομμάτια από την προσωπική του καριέρα περιείχε και τέσσερα τραγούδια που είχαν ηχογραφηθεί το 1970 για την εκπομπή του John Peel στο BBC.

Η μεγαλύτερη οικονομική επιτυχία του Ozzy όμως δεν προήλθε από κάποιον δίσκο, αλλά από το φεστιβάλ Ozzfest ένα φεστιβάλ που συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα. Από το 1996 που έγινε το πρώτο Ozzfest μέχει και σήμερα από τη σκηνή του έχουν περάσει ονόματα όπως: Metallica, Slayer, Megadeth, Iron Maiden, Judas Priest, Sepultura, Pantera, Velvet Revolver, The Black Label Society αλλά και πάρα πολλοί άλλοι.

Το 2001 κυκλοφόρησε η 8η δισκογραφική δουλειά του με τίτλο “Down to Earth”. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί για τη συγκεκριμένη δουλεία είναι το γεγονός πως ήταν η πρώτη που έτυχε μέτριας αποδοχής από το κοινό.

Το Μάρτιο του 2002 προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της σειράς “The Osbournes”, η οποία περιστρέφεται γύρω από την οικογενειακή ζωή του Ozzy. Ο πρώτος κύκλος ήταν αυτός που είχε τους περισσότερους θεατές από κάθε άλλη εκπομπή MTV. Το “The Osbournes” διήρκεσε μόλις τρία χρόνια.

Σήμερα σχεδόν 1.5 δεκαετία μετά ο Ozzy παραδέχεται πως το “The Osbournes” είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει και πως αν μπορούσε να γυρίσει πίσω τον χρόνο δεν θα είχε συμφωνήσει ποτέ στην προβολή αυτής της σειράς.

Το Δεκέμβριο του 2003 ο Ozzy εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά από ατύχημα που είχε στο κτήμα στην Αγγλία όταν οδηγώντας μια ‘γουρούνα’ στο αγρόκτημα του στην Αγγλία τραυματίστηκε σοβαρά. Η γυναίκα του, Sharon λίγο καιρό μετά δήλωσε ότι αμέσως μετά το ατύχημα ο Ozzy σταμάτησε να αναπνέει και μάλιστα σώθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση του τότε προσωπικού του σωματοφύλακα.

Το 2005, τόσο ως solo καλλιτέχνης όσο και ως μέλος των Black Sabbath, τιμήθηκε με την είσοδο του στο “UK Music Hall Of Fame”. Κατά τη διάρκεια της τελετής οι Sabbath έπαιξαν ζωντανά. Η αντίδραση των παρευρισκομένων ήταν πολύ χλιαρή. Αυτό φυσικά ο Ozzy δεν το άφησε να περάσει έτσι και αντέδρασε δείχνοντας στο κοινό τα οπίσθιά του.

Το καλοκαίρι του 2009 ο Ozzy ήταν ξανά σε αναζήτηση για νέο κιθαρίστα. Παρόλο που συνέχιζε να εκτιμά τον Wylde, o Ozzy αναγκάστηκε να βρει νέο κιθαρίστα για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον ότι τα τραγούδια των τελευταίων δίσκων του άρχισαν να μοιάζουν αρκετά με αυτά των Black Label Society (το προσωπικό σχήμα του Zakk Wylde). Η δεύτερη αιτία είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο Zakk έπινε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, κάτι που δημιουργούσε μια αρκετά περίεργη κατάσταση μιας και ο Ozzy (ο οποίος για χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω του εθισμού του στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά) πλέον έχει σταματήσει τις καταχρήσεις αυτού του είδους.

Ο νέος κιθαρίστας του Ozyy είναι ο “δικός” μας Gus G., κιθαρίστας επίσης των “Firewind”. Το Δεκέμβριο του 2009 ανακοινώθηκε ότι τίτλος του νέου δίσκου του Ozzy θα είναι “Soul Sucka”. Επειδή όμως οι αντιδράσεις σχετικά με το όνομα του δίσκου ήταν αρνητικές, ο Ozzy ανακοίνωσε τελικά πως  η νέα του δουλειά θα λέγεται “Scream”. Στις 14 Απριλίου στη γνωστή σειρά “CSI: New York” ακούστηκε το πρώτο single από το δίσκο, το “Let Me Hear You Scream”.

Το “Scream” κυκλοφόρησε στις 14 Ιουνίου, και έχει αποδειχθεί αρκετά μεγάλη εμπορική επιτυχία καθώς μέχρι στιγμής έχει φθάσει στο νούμερο 12 των “UK Albums Chart” και στο νούμερο 4 των “US Billboard 200 chart”.

Πριν λίγους μήνες δε, αναγκάστηκε να διακόψει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις που είχε για το 2019 καθώς μια πτώση στο σπίτι του επιδείνωσε ένα παλιό τραύμα που είχε υποστεί παλιότερα. Η σύζυγός και μάνατζέρ του Σάρον είχε δηλώσει ότι ο Όζι τραυματίστηκε στην πλάτη, τον αυχένα και τον ώμο του και θα έπρεπε να αφαιρέσει τις λάμες, που είχε βάλει μετά από ένα ατύχημα που είχε το 2013.

«Όταν έγινε η επέμβαση στον ώμο, έκοψαν και επανασύνδεσαν όλα τα νεύρα. Γι’ αυτό τρέμω συνεχώς. Και με δεδομένο ότι μου έχουν κόψει τα νεύρα, το δεξί μου χέρι είναι μόνιμα κρύο» δήλωσε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του ενώ είπε ακόμα ότι ακολουθεί αντιθρομβοτική θεραπεία καθώς εμφανίστηκαν θρόμβοι στα πόδια του.

Πέραν όμως από τη μουσική και την τάση του να τραυματίζεται, ο Ozzy έχει καταφέρει να κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και με το πώς καταφέρνει να βρίσκεται ακόμη στη ζωή παρά τον υπερβολικό όγκο καταχρήσεων που κάνει όλα αυτά τα χρόνια (ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο καταχρήσεων άλλων ανθρώπων).

Αυτός είναι και ο λόγος που έκαναν τους επιστήμονες να μπουν στη διαδικασία να εξετάσουν το DNA του.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνας, Όζι λοιπόν έχει εκατοντάδες χιλιάδες μεταλλάξεις στα γονίδιά του, οι οποίες ήταν άγνωστες μέχρι τώρα στους επιστήμονες. «Θα χρειαστούμε χρόνο για να καταλάβουμε τι σημαίνουν όλες αυτές οι μεταλλάξεις», εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου ο Ναθάνιελ Πίρσον, υπεύθυνος έρευνας στην εταιρεία Knome, που ανέλυσε το DNA του καλλιτέχνη.

«Πολλές από τις μεταλλάξεις στο DNA του σχετίζονται με τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την ντοπαμίνη», τόνισε ο Πίρσον. «Ο Όζμπορν έχει σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να έχει παραισθήσεις όταν καπνίζει μαριχουάνα, έχει αυξημένο κίνδυνο εθισμού στην κοκαϊνη και αυξημένη προδιάθεση εθισμού στο αλκοόλ -σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο».

Ακόμα, ο οργανισμός του τραγουδιστή των Black Sabbath μεταβολίζει με πολύ αργό ρυθμό τον καφέ, ενώ μία μετάλλαξη στο γονίδιο TNN, το οποίο συνδέεται με το νευρικό σύστημα, ίσως ευθύνεται για την πολύ καλή του ακοή και για το χαρακτηριστικό του τρέμουλο.

«Αυτός ο άνθρωπος παίζει χέβι μέταλ για δεκαετίες και ακούει ακόμα. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν ευθύνεται αυτό το γονίδιο», πρόσθεσε ο Χόρχε Κόντε, διευθυντής της Knome.

Ένα ακόμα από τα ευρήματα της έρευνας είναι η καταγωγή του Όζι από τους Νεάντερταλ, καθώς βρέθηκε ίχνος από τους μακρινούς μας προγόνους σε ένα από τα χρωμοσώματά του. «Αυτό συμβαίνει σε πολλούς Ασιάτες και Ευρωπαίους», επισήμανε ο Πίρσον.

«Ήμουν κι εγώ περίεργος. Έχω καταναλώσει πισίνες ολόκληρες από αλκοόλ, κοκαϊνη, μορφίνη, υπνωτικά χάπια, σιρόπι για το βήχα, LSD, ότι μπορείς να φανταστείς. Κανονικά, δεν θα΄πρεπε να ζω πια. Ίσως το DNA μου έχει την απάντηση», είχε δηλώσει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Όσμπορν.

Η γυναίκα του πάντως, δε φαίνεται να αιφνιδιάστηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας αφού στην ίδια συνέντευξη είχε πει: «Πάντα έλεγα ότι στο τέλος του κόσμου θα μείνουν οι κατσαρίδες, ο Όζι και ο Κιθ Ρίτσαρντς», είπε στη συνέντευξη Τύπου η Σάρον Όσμπορν.

Tέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο τεράστιο κεφάλαιο της ζωής του Ozzy που ονομάζεται Σάρον. Γνωρίστηκαν  όταν εκείνη ήταν μόλις 18 ετών και ανέλαβε τη θέση manager των Black Sabbath. Όταν ο Ozzy αποχώρησε το 1979 άρχισαν να βγαίνουν σαν ζευγάρι με εκείνη να αναλαμβάνει το ρόλο της προσωπικής του μάνατζερ. Παντρεύτηκαν στο Μάουι της Χαβάης στις 4 Ιουλίου 1982 και απέκτησαν τρία παιδιά. Οι δρόμοι του ζευγαριού χώρισαν το 2016 μετά από 33 χρόνια γάμου με τον χωρισμό αυτό όμως να κρατά μόλις τέσσερις μήνες όταν οι δρόμοι τους ξανασυναντήθηκαν και εκείνοι ανανέωσαν τους όρκους του γάμου τους.

Keywords
ozzy osbourne, ozzy, osbourne, βασιλικος γαμος, γαμος, καταθλιψη, ozzy osbourne, ozzy, παιδικα, osbourne, ronnie james dio, τελος του κοσμου, black sabbath, uriah heep, judas priest, iron maiden, velvet revolver, john, birmingham, σταρ, beatles, butler, rare, bill, black, heavy, blues, studio, rainbow, james, dio, lee, don, riot, bob, tommy, judas, priest, holmes, david, προσφορες, guns, axl, bbc, ozzfest, slayer, iron, velvet, revolver, mtv, music, καλοκαιρι, gus, νέα, single, ιουνίου, billboard, dna, εταιρεία, κιθ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, Ημέρα του παιδιού, ξανα, αποτελεσματα, βγαινουν, γυναικα, δουλεια, εβδομη, εμπορικη, ιχνος, καριερα, κιθαρα, μουσικη, ονοματα, σταρ, στιχοι, τραγουδια, υψος, bbc, billboard, dna, gus, iron maiden, james, judas priest, mtv, music, slayer, αγριο, αεροπλανο, αξιζει, αλκοολ, αμερικη, ανθρωπος, απλα, ατυχημα, βρισκεται, γεγονος, γονεις, δεδομενο, δηλωσεις, δικη, εγινε, ευκολο, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εξι, επρεπε, επιτυχια, εταιρεία, ετων, ζωη, ζωης, ιδια, ηλικια, ηχο, κεφαλαιο, κιθαρες, κιθ, κυκλος, κλοπη, κοστουμια, κτημα, λαθος, λεωφορειο, μακρια, μηνες, μικρο, μορφινη, μπορεις, μυαλο, μηνυση, νευρα, παντα, οδηγος, οζι, οσμπορν, ονομα, παιδι, παιδια, πιθανοτητες, πισινες, πλακα, προβληματα, ρολο, συνεχεια, σειρα, σιροπι, σπιτι, σχολειο, ταση, τρια, τιτλος, φυλακη, φεστιβαλ, φυσικα, χερι, χεβι μεταλ, χιουμορ, beatles, βηχα, bill, birmingham, black sabbath, black, blues, bob, butler, dio, don, δουλειες, david, εγκεφαλος, εμφανισεις, guns, john, heavy, holmes, ιδιαιτερα, iron, υπνωτικα, ιουνίου, judas, κομματι, lee, μεινει, νοσοκομειο, ογκο, ozzfest, ποδια, priest, rainbow, rare, revolver, riot, studio, σκηνη, single, tommy, velvet, velvet revolver, χαπια, ζευγαρι
Αναζητήσεις
όζι όσμπορν παιδιά
Τυχαία Θέματα