H Agenda της Εβδομάδας: Οι παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε

07:41 31/5/2019 - Πηγή: People

ΧΟΡΟΣ | Εν Αρχή Ην ο Λόγος

1 και 2 Ιουνίου στο Θέατρο ΠΚ

Μια σειρά από χορογραφίες αποτυπώνουν τον αντίκτυπο όσων διαδραματίζονται στον Αγαμέμνονα της τριλογίας Ορέστεια (458 π.Χ.), στο πρώτο μέρος της ύψιστης ίσως έκφρασης της δραματουργίας του Αισχύλου. Η είδηση της νικηφόρας έκβασης του Τρωικού Πολέμου καταφθάνει μέσω μιας σειράς πυρσών από την Τροία έως το Άργος. Η θριαμβική επιστροφή και υποδοχή του βασιλιά Αγαμέμνονα επισπεύδει τη

στιγμή της εκδίκησης για τη σύζυγό του, Κλυταιμήστρα. Χρησιμοποιώντας ελάχιστο λόγο, όσο είναι απαραίτητος για να εξυπηρετήσει τη δράση, η ομάδα Gratia Artis «χορεύει» τη σχέση του ανθρώπου με τη δικαιοσύνη και τη σχέση με το δίπολο ενοχή-ποινή, κεντρικό θέμα του Αγαμέμνονα, αλλά και όλης της Ορέστειας. Οι χορογραφίες επιδαψιλεύουν τη χαρά, τον θυμό, την οδύνη, την εκδικητικότητα, βασικά συναισθηματικά μοτίβα της Ορέστειας.

ΘΕΑΤΡΟ | Η Φαλακρή Tραγουδίστρια

Στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Περιγράφοντας με παράδοξο τρόπο την τυποποιημένη καθημερινότητα της αστικής κοινωνίας, ο Ευγένιος Ιονέσκο αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της γλώσσας ως μέσο επικοινωνίας και επιτίθεται σ’ έναν κόσμο που μοιάζει να έχει χάσει τη μεταφυσική του διάσταση. Ο κύριος και η κυρία Σμιθ υποδέχονται τον κύριο και την κυρία Μαρτέν μέσα στο εγγλέζικο αστικό σαλόνι τους. Όλοι μαζί προσπαθούν να διασκεδάσουν την ανία τους καταφεύγοντας σε κοινοτοπίες, όταν εισβάλλει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο οποίος βρίσκεται σε μυστική αποστολή. Παράλληλα, η υπηρέτρια του σπιτιού, η Μαίρυ, φαντασιώνεται πως είναι ο Σέρλοκ Χολμς και απαγγέλει αυτοσχέδια ποιήματα. Με όχημα τη νέα μετάφραση της Δήμητρας Κονδυλάκη, η Σοφία Μαραθάκη και η ομάδα θεάτρου Ατονάλ επιχειρούν να ανακαλύψουν εκ νέου το παράλογο σύμπαν του έργου, αντιμετωπίζοντάς το ως «οικοδόμημα καταστροφής» που σιγά σιγά καταρρέει αφήνοντας να φανούν η πλήξη, η μοναξιά και η γελοιότητα που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ | Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών 2019

Έως 2 Ιουνίου στο θέατρο Rex του Εθνικού Θεάτρου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ H Πειραματική Σκηνή -1, πιστή στο ανοιξιάτικο ραντεβού της με νέες ομάδες και καλλιτέχνες της πόλης, διευρύνει και συμπληρώνει τον θεματικό άξονα του ρεπερτορίου της, εστιάζοντας στην πόλη της Αθήνας και τις αλλαγές που συντελούνται, με την ελπίδα να συμβάλει στην αναζήτηση του σύγχρονου ρόλου της. Το περιβάλλον της Αθήνας, η ιστορία και η κοινωνική της δομή δεν είναι σημεία στατικά σαν σκηνικό ηθογραφίας, αλλά μεταβάλλονται καθημερινά και νοηματοδοτούν εκ νέου τις ανθρώπινες σχέσεις. Η λογοτεχνία, η ποίηση και το θέατρο αναδημιουργούν φαντασιακά την Αθήνα, την πόλη που ζούμε, αλλά η φαντασιακή καλλιτεχνική αναδημιουργία δεν είναι άμοιρη της πραγματικής ζωής: αντλεί τα θέματά της από τις συγκρούσεις του παρόντος, ανατρέχει σε ένα εξωραϊσμένο παρελθόν και προσβλέπει – όχι πάντα– σε ένα ελπιδοφόρο και πιο φιλικό αύριο.

ΘΕΑΤΡΟ | Ο Oυρανός Kατακόκκινος της Λούλας Αναγνωστάκη

Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες

ΔΡΑΜΑ Μια γυναίκα έγκλειστη στους ρόλους και στις κοινωνικές επιταγές μιας κοινωνίας αυστηρά αντρικής, πέρα από τον μέσο όρο, μακριά από τις κοινωνικές συμβάσεις, που δεν βολεύεται να είναι μέσος όρος και επαναστατεί. Η Σοφία Αποστόλου, γόνος αστικής οικογένειας, καθηγήτρια Γαλλικών στο Δημόσιο με ανώτερες σπουδές στη Φιλολογία, γνώστρια επίσης της αγγλικής και της ρωσικής γλώσσας, χήρα ενός ωραίου άντρα, αλλά κομμουνιστή, απολυθείσα λόγω αλκοολισμού, ζει πια απέναντι από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου είναι έγκλειστος ο άσχημος και αφελής γιος της. Ένας μονόλογος με τις σκέψεις μιας γυναίκας για τη ζωή, τις ελπίδες και τα όνειρα που διαψεύδονται μαζί με τις αξίες και τις ιδεολογίες της, με την ίδια να μπλέκεται μαζί με το παιδί της σε περίεργες μπίζνες εμπορίου κοριτσιών από χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα