O Bασίλης Κεκάτος κατέκτησε τις Κάννες: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον έλληνα σκηνοθέτη

07:09 31/5/2019 - Πηγή: People

Ίσως το μόνο αρνητικό που εντόπισε ο Βασίλης Κεκάτος στο ότι τιμήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στις Κάννες με Χρυσό Φοίνικα για τη μικρού μήκους ταινία του Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς είναι το γεγονός ότι από εδώ και στο εξής θα αυξηθούν κατά πολύ οι προσδοκίες που έχουμε όλοι από εκείνον. Που, αν το καλοσκεφτείς, δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό σε αυτό, καθώς ο ίδιος δεν έχει καμιά απολύτως πρόθεση να μας απογοητεύσει. Αν και μόλις 28 ετών, βραβεύτηκε εκεί που μόνο ο Θόδωρος Αγγελόπουλος

και ο Γιώργος Λάνθιμος τα έχουν καταφέρει.

Who is Vasilis Kekatos

Μικρομηκάς, από την Κεφαλονιά, που όταν τον ρωτούσες τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει σου απαντούσε χωρίς δεύτερη σκέψη «Ζωγράφος στη Γαλλία»! Τελικά έγινε σκηνοθέτης, αποφοίτησε με άριστα δέκα από το Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου σπουδάζοντας Κινηματογράφο και αποφάσισε να κάνει στη ζωή του αυτό που μάλλον ξέρει καλύτερα από καθετί άλλο: Ταινίες. Επηρεασμένος από τους Mikhalkov, Kusturica, Lars von Trier, Wong Kar-wai, αλλά κυρίως από τους συγγραφείς Camus και Kafka, τους οποίους ανακάλυψε εκεί λίγο μετά τα 17, προσπαθεί για ένα σινεμά που «δεν θα είναι κλισέ», ενώ πριν από λίγες μέρες κατάφερε να πάρει μια σημαντική διεθνή διάκριση για μια μικρή ταινία με μεγάλο τίτλο και κεντρικό της θέμα το «Πώς ένας άνθρωπος μπορεί να χαθεί αν δεν βρεθεί κάποιος να του απλώσει το χέρι για να κρατηθεί».

Μια βραβευμένη ταινία

Δεν ξέρουμε ποιος του κρατούσε το χέρι την ώρα που έγραφε το σενάριο της συγκεκριμένης ταινίας, αλλά σίγουρα είχε άγχος όταν ανέβηκε στο βάθρο για να παραλάβει το βραβείο – φυσικό κι επόμενο, δεν πας κάθε μέρα διαγωνιζόμενος στις Κάννες. Με κοστούμι και παπιγιόν –όπως απαιτεί το dress code–, ευχαρίστησε από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, Νικολάκη Ζεγκίνογλου και Ιώκο Ιωάννη Κοτίδη, μέχρι τον β’ βοηθό. Όσο για το στόρι της τέταρτης κατά σειρά μικρού μήκους ταινίας του, το εμπνεύστηκε κάποια χρόνια πίσω, σε ένα road trip στην Αμερική. Η ταινία έχει queer θεματική και, εκτός από τον Χρυσό Φοίνικα, απέσπασε το βραβείο Queer Palm. Δυο gay άντρες γνωρίζονται τυχαία σε ένα βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού και αγαπιούνται, με τον 28χρονο σκηνοθέτη να ζουμάρει από την πρώτη στιγμή στο «Δύο άνθρωποι ζητάνε να αγαπηθούν». Μετά τη βράβευση, δήλωσε συγκινημένος στον κριτικό κινηματογράφου για τη Lifo Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, πως «Κάθε χρόνο έβλεπα την απονομή του Φεστιβάλ Καννών από το λάπτοπ μου στην Κυψέλη». Φέτος, την παρακολούθησε από την πρώτη σειρά καθισμάτων του Palais des Festivals, κατορθώνοντας αυτό που έμοιαζε σχεδόν ακατόρθωτο: Τη διεθνή αναγνώριση!

Για την ώρα, πάντως, θα συνεχίσει να κάνει σινεμά στην Ελλάδα και να πιστεύει πως «Το να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα παραμένει δύσκολο όπως το να κάνεις οτιδήποτε σε αυτή τη χώρα, πέρα από ηλιοθεραπεία…».

Κάννες 2019

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 25 Μαΐου στο Palais des Festivals, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Thierry Fremont και, μεταξύ των μελών της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος, δύο Έλληνες: τον Πάνο Κούτρα για τις μικρού μήκους ταινίες και τον Γιώργο Λάνθιμο για τις μεγάλου μήκους.

Από το κόκκινο χαλί του amfAR (American Foundation for AIDS Research) Gala (σ.σ. τα έσοδα του οποίου δόθηκαν σε οργανισμούς κατά του AIDS) πέρασε το μισό Hollywood. Αναμφίβολα όμως αίσθηση έκανε η Monica Bellucci, με μαύρη τουαλέτα Dior και περιδέραιο του οίκου Cartier, o Antonio Banderas με τη σύντροφό του, Nicole Kimpel, με την οποία γνωρίστηκαν πριν από κάποια χρόνια στις Κάννες, η Eva Longoria, σε πρώτη αποκλειστική εμφάνιση με τον δέκα μηνών γιο της, Santiago, το μοντέλο Winnie Harlow, που χωρίς να καλύπτει τα σημάδια από τη λεύκη δίνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά των διακρίσεων, ο Pedro Almodovar με το τρυφερό φιλί του στη μούσα του, Penélope Cruz, και τα είδωλα των εφηβικών μας χρόνων Brad Pitt και Leonardo DiCaprio που πόζαραν μαζί, ως συμπρωταγωνιστές στο Once Upon a Time In Hollywood, του Tarantino, που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες και αποθεώθηκε από ένα απαιτητικό κοινό, το οποίο χειροκροτούσε επί επτά λεπτά! Τα ξένα Μέσα ανέφεραν την επομένη ότι «Ο Αμερικανός σκηνοθέτης το έκανε πάλι το θαύμα του».

Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Quentin Tarantino, Margot Robbie Credit: Splashnews.com

Συνολικά δεκαεννέα ταινίες διεκδίκησαν φέτος τον Χρυσό Φοίνικα, με την ταινία μυστηρίου Parasite, σε σκηνοθεσία Bong Joon-ho, να είναι ο μεγάλος νικητής της βραδιάς. Στα «plus», η αφίσα που επελέγη φέτος για το φεστιβάλ και απεικόνιζε τη σκηνοθέτιδα Agnès Varda, που «έφυγε» πριν από δύο μήνες, στα 90 της, το συγκινημένο κοινό από τα δάκρυα του Alain Delon τη στιγμή που η κόρη του, Anouchka, του έδινε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα, αλλά και τις κάποιες εκατοντάδες γυναίκες που φώναζαν συνθήματα για το δικαίωμα στην άμβλωση κρατώντας πράσινα μαντίλια μετά την προβολή του αργεντίνικου ντοκιμαντέρ Let It Be Law. Τέλος, ήταν κατά γενική ομολογία ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ με σημαντικά αυξημένο το ποσοστό των γυναικών σκηνοθετών, σπάζοντας έτσι τον κανόνα του ανδροκρατούμενου επαγγέλματος.

Credit: Splashnews.comΑναλυτικά τα βραβεία:

– Χρυσός Φοίνικας: “Parasite” του Μπονγκ Τζουν-χο

– Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: “Atlantique” της Μάτι Ντιόπ

– Σκηνοθεσία: Αδερφοί Νταρντέν για το “Young Ahmed”

– Σενάριο: Σελίν Σιαμά για το “Portrait of a Lady on Fire”

– Ανδρική Ερμηνεία: Αντόνιο Μπαντέρας, “Dolor y Gloria”

– Γυναικεία Ερμηνεία: Έμιλι Μπίτσαμ, “Little Joe”

– Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: “Bacurau” & “Les Miserables”

– Ειδική Μνεία: “It Must Be Heaven” του Ελία Σουλεϊμάν

Πηγή: People

Keywords
Τυχαία Θέματα