Bασίλισσα Ελισάβετ: Απαντά πρώτη φορά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

13:06 14/10/2019 - Πηγή: People

Επιστολή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έστειλε στη Βασίλισσα Ελισάβετ η αυστραλή Μέρι Ντροστ, που συντάσεται με τις προσπάθειες των Ελλήνων γι’ αυτή την υπόθεση, ζητώντας της να πάρει θέση. Και η Βασίλισσα, για πρώτη φορά, απάντα.

Συγκεκριμένα, η Ντροστ, που κατοικεί στη Μελβούρνη, καλούσε με την επιστολή της τη Βασίλισσα να τοποθετεί για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα. Και η απάντηση της Ελισάβετ είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αντίδραση της βασίλισσας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Η Ντόρστ έγραψε στην επιστολή της:  «Μεγαλειοτάτη, ομιλώ εξ ονόματος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, η οποία σας απευθύνει έκκληση να δρομολογήσετε την επιστροφή των «Ελγινείων» Μαρμάρων στην Ελλάδα, εκεί όπου ανήκουν», ενώ καταλήγει: «Είμαι σίγουρη ότι ο δούκας του Εδιμβούργου θα συμφωνούσε».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ εξ ονόματος της βασίλισσας της Αγγλίας, απάντησαν στη αυστραλή πολίτη: «Αγαπητή κυρία Ντροστ, η βασίλισσα μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας. Η Αυτής Μεγαλειότης έλαβε προσεκτικά υπόψη τις απόψεις που εκφράζετε σχετικά με τα «Ελγίνεια» Μάρμαρα. Οφείλω να σας εξηγήσω ωστόσο ότι, ως συνταγματικός μονάρχης, η βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα. Επομένως αυτό που ζητάτε, την επιστροφή των Γλυπτών, δεν αποτελεί ζήτημα στο οποίο μπορεί η Αυτής Μεγαλειότης θα μπορούσε να επέμβει»

«Γνώριζα, ασφαλώς, ότι η βασίλισσα δεν μπορεί να κάνει κάτι. Το ζήτημα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της. Ωστόσο, η επιστολή που έλαβα δείχνει ότι ενδιαφέρεται σίγουρα για το θέμα, όπως είμαι βέβαιη ότι ενδιαφέρεται και ο σύζυγός της», δήλωσε στα «Νέα» η Μέρι Ντροστ.

Keywords
Τυχαία Θέματα