Τρια επιβεβαιωμένα κρούσματα Αφρικάνικης Πανώλης των Χοίρων στο Παγονέρι Δράμας

13:44 12/1/2024 - Πηγή: iHunt
Τρια επιβεβαιωμένα κρούσματα Αφρικάνικης Πανώλης των Χοίρων στο Παγονέρι Δράμας

Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων χτύπησε πάλι τη χώρα μας αυτή τη φορά στη Δράμα. Πιο συγκεκριμένα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα αφρικανικής πανώλης σε ημιάγριους (εκτροφής) χοίρους επιβεβαιώθηκαν σε κτηνοτροφική μονάδα λίgo έξω από το χωριό Παγονέρι στη Δράμα.

Η

μονάδα έχει περισσότερα από 140 γουρούνια και ήδη η κτηνιατρική μονάδα ετοιμάζεται να θανατώσει όλα τα γουρούνια και να προχωρήσει στην ταφή τους για να περιορίσει την εξάπλωση της αρρώστιας.

Ήδη η Κτηνιατρική Υπηρεσία, πάντα σε συνεργασία με την Κυνηγετική Συνομοσπονδίας Ελλάδος, ετοιμάζεται να επιβάλλει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την επιτήρηση της Αφρικάνικης Πανώλης των Χοίρων στην περιοχή.

Εντωμεταξύ, ήδη από εχθές με έγγραφο της προς όλους τους εμπλεκομένους φορείς η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής έκανε λόγο για λήψη μέτρων λόγω επιβεβαίωσης νέων εστιών Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρους στην Βουλγαρία κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει :

Σας ενημερώνουμε ότι στις 11 Ιανουαρίου 2024, μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, δεκαοκτώ (18) δευτερογενείς εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία στην περιοχή Smolyan (18) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Εικ. 1,2,3,4).


Εικόνα 1. Εστίες ΑΠΧ στη Βουλγαρία και ζώνη ακτίνας 50 χλμ.

Εικόνα 2. Εστίες ΑΠΧ στη Βουλγαρία και ζώνη ακτίνας 50 χλμ.

Εικόνα 3. Εστίες ΑΠΧ στη Βουλγαρία και ζώνη ακτίνας 50 χλμ. Εικόνα

4. Εστίες ΑΠΧ στη Βουλγαρία και ζώνη ακτίνας 50 χλμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Πανώλη των χοίρων : Πρόταση για έναρξη της θήρας του αγριόχοιρου στις 20 Αυγούστου

Στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί από 01.01.2024 έως 11.01.2024, μηδέν (0) εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και σαράντα επτά (47) εστίες σε αγριόχοιρους οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στην χώρα αυτή.
Προκειμένου να αποτραπεί εκ νέου η είσοδος της ΑΠΧ στη χώρα και να αποφευχθεί μια επιζωοτία, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στα βόρεια σύνορα της Χώρας (ΠΕ Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανομένων στην παραπάνω σχετική εγκύκλιο.

Kώστας Λουρής για το iHunt.gr

The post Τρια επιβεβαιωμένα κρούσματα Αφρικάνικης Πανώλης των Χοίρων στο Παγονέρι Δράμας appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα