Με το κυνήγι η διαχείριση του λύκου και στην Σλοβακία

21:10 10/1/2024 - Πηγή: iHunt
Με το κυνήγι η διαχείριση του λύκου και στην Σλοβακία

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Σλοβακίας, Τόμας Taraba ισχυρίζεται ότι ο υπερπληθυσμός των λύκων προκαλεί ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο.

Το κυνήγι λύκων θα μπορούσε να επαναληφθεί στη Σλοβακία για τη ρύθμιση του αυξανόμενου πληθυσμού των λύκων. Επί του παρόντος προστατεύονται αυστηρά και δεν επιτρέπεται το κυνήγι τους Σύμφωνα πάντως με τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος, υπάρχει υπερπληθυσμός του συγκεκριμένου είδους και ο αριθμός τους στη Σλοβακία

πρέπει να μειωθεί.

Οι κυνηγοί θα μπορέσουν να κυνηγήσουν 60 λύκους αυτή τη σεζόν. Αυτό αποφασίστηκε από ομάδα εργασίας του Υπουργείου Γεωργίας. Η πρόταση δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από το τμήμα περιβάλλοντος, αλλά ο επικεφαλής του συμφωνεί με τη ρύθμιση – μείωση των θηρευτών.

“Οι υπεράριθμοι λύκοι προκαλούν τεράστιες ζημιές στην κτηνοτροφία, οπότε θα πάρω θέση επί του θέματος μόλις η μελέτη περιέλθει στο γραφείο μου. Κανείς δεν πρόκειται να πυροβολήσει τίποτα παραπάνω από όσα ζώα είναι απαραίτητο, αλλά τα υπεράριθμα ζώα είναι απολύτως απαραίτητο να τεθούν υπό καθεστώς διαχείρισης”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Τόμας Ταράμπα (SNS).

Οι λύκοι και το ενδεχόμενο κυνήγι τους ήταν το θέμα ρεπορτάζ του συντάκτη Lukáš Urbašík στην εκπομπή RTVS News.

Οι περιβαλλοντολόγοι και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Ján Budaj, ο οποίος πίεσε για την προστασία του λύκου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, φοβούνται την οριζόντια θανάτωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο τα προβληματικά άτομα θα έπρεπε να απομακρυνθούν.

“Μου φαίνεται λίγο σαν μια πολιτική απόφαση που λαμβάνεται πριν τα δεδομένα βρεθούν στο τραπέζι. Πραγματικά το κυνήγι τροπαίων μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό”, πιστεύει ο πρώην επικεφαλής του περιβαλλοντικού γραφείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Αράχωβα : Μηνύσεις σε φανατικούς…”ζωόφιλους”

“Δεν νομίζω ότι υπάρχουν αντικειμενικά επιχειρήματα γι’ αυτό, ο λύκος είναι ένα πραγματικά σημαντικό κομμάτι της άγριας ζωής μας. Δεν νομίζω λοιπόν ότι είναι σκόπιμο όλο αυτό χωρίς επιχειρήματα που να δικαιολογούν πραγματικά μια τέτοια ενέργεια”, δήλωσε ο Michal Wiezik, οικολόγος και ευρωβουλευτής.

https://www.ihunt.gr/wp-content/uploads/2024/01/stv1-20231109-regulacia-vlkov-1.mp4

R. Huliak μιλάει για διάφορους λόγους για τη ρύθμιση των λύκων

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Περιβάλλοντος, από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τη ρύθμιση του πληθυσμού των λύκων.

“Δεν βλέπω κανένα απολύτως πρόβλημα εδώ για τον πληθυσμό του λύκου, επίσης και της καφέ αρκούδας, ότι δήθεν δέχεται επιθέσεις με οποιονδήποτε τρόπο από τους κυνηγούς και τους ανθρώπους γενικότερα. Διότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτά τα ζώα χωρίς φυσικούς εχθρούς αυξάνονται ανεξέλεγκτα και μετακινούνται στη συνέχεια στις πόλεις και τα χωριά μας και προκύπτουν τα γνωστά προβλήματα”, δήλωσε ο Rudolf Huliak (SNS), πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Περιβάλλοντος του Σλοβακικού κοινοβουλίου.

του Αλέξανδρου Παλαιολόγου για το iHunt.gr – Με πληροφορίες από το https://spravy.rtvs.sk/

The post Με το κυνήγι η διαχείριση του λύκου και στην Σλοβακία appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα