Κ.Σύλλογοι Εβρου : Να εφαρμοστεί ο νόμος

16:53 26/8/2023 - Πηγή: iHunt

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι κυνηγετικοί σύλλογοι του νομού Έβρου καλώντας το υπουργείο να εφαρμόσει το νόμο όσο αφορά τις απαγορεύσεις στις καμένες εκτάσεις από την πρόσφτατη φωτιά στο νομό.

Δυστυχώς το υπουργείο με υπογραφή του αρμόδιου υπουργού για το κυνήγι κ. Σκυλακάκη επέβαλε ολική απαγόρευση θήρας σε όλο το νομό Έβρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Ολική απαγόρευση θήρας σε όλο το νομό Εβρου

Αναφέρει η ανακοίνωση :

Όλοι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι του Έβρου, εκφράζουμε με την παρούσα δήλωση μας την απέραντη θλίψη μας για

την ανυπολόγιστη καταστροφή του τόπου μας από τις πυρκαγιές της τελευταίας εβδομάδας, που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα γης και περιουσίες, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση μας σε όλους τους συμπολίτες μας και στους κυνηγούς – μέλη μας, οι οποίοι επλήγησαν οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους από την πύρινη λαίλαπα που ζήσαμε στην περιοχή.

Αναφορικά δε με την θήρα η έκταση της καταστροφής είναι επίσης σημαντικής έκτασης καθώς κάηκαν μεγάλες περιοχές της επιτρεπόμενης ζώνης θήρας αλλά και πτηνά και τριχωτά θηράματα. Για τις πληγείσες αυτές εκτάσεις, όλοι οι Σύλλογοι ζητάμε την άμεση και απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου, ο οποίος επιβάλει την απαγόρευση της θήρας στις καμμένες εκτάσεις, προκειμένου να προστατευτεί το εναπομείναν θηραματικό κεφάλαιο.

Και οι ίδιοι οι Σύλλογοι με σοβαρό αίσθημα ευθύνης των κυνηγών – μελών μας αλλά και μέσω της θηροφυλακής μας, θα σταθούμε αρωγοί στην προστασία και διαφύλαξη των καμμένων εκτάσεων, για να μην γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ελάχιστους ασυνείδητους.

Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθεί ο μη αναγκαίος περιορισμός της θήρας σε όλο τον Νομό Έβρου, διότι η έκταση του νομού είναι πολύ μεγάλη και υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις που δεν έχουν πληγεί και είναι πρόσφορες για την άσκηση θήρας. Μάλιστα είναι στη διάθεση όλων των αρμόδιων φορέων, σχετική μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ ο επιστημονικός συνεργάτης της Δασολόγος κ. Χρήστος Σώκος, ο οποίος με αφορμή τις πυρκαγιές στην Χαλκιδική, αιτιολογεί επιστημονικά για ποιους λόγους δεν είναι αναγκαία η απαγόρευση της θήρας και σε εκτάσεις που δεν έχουν καεί.

Τυχόν αδικαιολόγητη απαγόρευση του κυνηγιού σε όλο τον νομό Έβρου, θα επιβάλλει στείρες απαγορεύσεις και καθεστώς απόλυτης προστασίας, το οποίο με τη σειρά του θα προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από τους κυνηγούς και σύσσωμη την κοινωνία της περιοχής μας.

Τυχόν συρρίκνωση της κυνηγετικής δραστηριότητας πέραν των χωρικών ορίων που είναι αναγκαία, θα επιφέρει μάλλον αρνητικά, παρά θετικά αποτελέσματα, γιατί χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα κανένα οικοσύστημα δεν μπορεί να διατηρηθεί και να εξελιχθεί. Ο μαρασμένος ‘Εβρος δεν αντέχει να υποστεί και το πλήγμα της καταστροφής του χειμερινού τουρισμού για το κυνήγι που αποτελεί ανάσα για την μαραζωμένη οικονομία της ακριτικής περιοχής μας.

Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να λησμονά κανείς ότι οι κυνηγοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της φύλαξης των συνόρων στην ευαίσθητη περιοχή του Δέλτα του Έβρου, όπως το απέδειξαν έμπρακτα στις πρωτόγνωρες στιγμές που είχαμε ζήσει όλοι τον Μάρτιο του 2020, όταν εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στην χώρα παράνομα. Ο Έβρος δεν αντέχει να χάσει κι αυτό το μέσο προστασίας των συνόρων του.

Άλλωστε, το ίδιο καθεστώς οριοθετημένης προστασίας επιβλήθηκε πρόσφατα και στην Ρόδο, όπου μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που βίωσε το νησί, η θήρα απαγορεύτηκε μόνο στις καμμένες εκτάσεις κι επιτράπηκε κανονικά στο υπόλοιπο νησί.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να οριοθετηθούν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες οι εκτάσεις που επλήγησαν και οι οποίες πρέπει να τεθούν υπό καθεστώς προστασίας όπως ορίζει ο νόμος και κατά τα λοιπά να επιτραπεί η άσκηση της θήρας στην υπόλοιπη έκταση του νομού Έβρου η οποία δεν έχει πληγεί, καθώς δεν υπάρχει καμία ανάγκη και λόγος συνολικής απαγόρευσης του κυνηγιού σε ολόκληρο τον νομό μας.

Με τιμή
Οι Πρόεδροι των Κυνηγετικών Συλλόγων Έβρου

Κυνηγετικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης Πρόεδρος Τερζής Επαμεινώνδας
Κυνηγετικός Σύλλογος Ορεστιάδας Πρόεδρος Παλιατσούδης Χρήστος
Κυνηγετικός Σύλλογος Διδυμοτείχου Πρόεδρος Ούτσιολας Παναγιώτης
Κυνηγετικός Σύλλογος Μεταξάδων Πρόεδρος Καμπουρούδης Παναγιώτης
Κυνηγετικός Σύλλογος Σουφλίου Πρόεδρος Κίρτσος Κωνσταντίνος
Κυνηγετικός Σύλλογος Φερών Πρόεδρος Δονάκης Κωνσταντίνος
Κυνηγετικός Σύλλογος Σαμοθράκης Πρόεδρος Γκάνης Βασίλειος

The post Κ.Σύλλογοι Εβρου : Να εφαρμοστεί ο νόμος appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα