Η απαρχή του ξεσηκωμού στους κυνηγότοπους του Μοριά

09:15 25/3/2023 - Πηγή: iHunt

«Εμπρός, στηλώσου, Ελλάδα επαναστάτισσα,
Βάστα γερά στο χέρι τ’ άρματά σου!
Μάταια δεν ξεσηκώθηκε ο Όλυμπος,
η Πίνδος, οι Θερμοπύλες δόξασμά σου»

Αλέξανδρος Πούσκιν
«Εγέρθητι, ώ Ελλάς εγέρθητι»
Απόδοση Κώστα Βάρναλη

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε κάνει εκτενή αναφορά στα όπλα (link) που χρησιμοποιήθηκαν από τους οπλαρχηγούς της επανάστασης. Παρακάτω θα δούμε πως έγινε η αρχή της επανάστασης στους κυνηγότοπους που όλοι εκτιμούμε, αυτούς της Πελοποννήσου.

Τέλη Οκτωβρίου του 1820. Ο Οθωμανικός

κυβερνήτης της Πελοποννήσου Χουρσίτ Πασάς αναχωρεί με εντολή του Σουλτάνου προς τα βόρεια, με στρατό και υποζύγια για να ανατρέψει τον Αλή Πασά στην Ήπειρο, που αμφισβητούσε την παντοδυναμία του στην περιοχή. Η ευκαιρία για τους Έλληνες εμφανίζεται.

Οι φήμες περί του ξεσηκωμού φουντώνουν. Ο Μοριάς – όπως έλεγαν την Πελοπόννησο από τα μεσαιωνικά χρόνια – ήταν ένα απάνεμο λιμάνι μέσα σε μια διαρκώς απειλούμενη αυτοκρατορία. Η σπίθα στις παραδουνάβιες ηγεμονίες είχε ανάψει. Η Φιλική Εταιρεία λέγεται ότι είχε συγκεντρώσει περί τα 20.000 μέλη.

Ένας ιερώμενος ονόματι Γρηγόριος – κοινώς γνωστός ως Παπαφλέσσας – εγγονός Μεσσήνιου κλέφτη, φτάνει κατ’ εντολή του Υψηλάντη στην περιοχή και οργανώνει στρατό. Εκκινώντας από την Κωνσταντινούπολη, περνάει από το Αϊβαλί για να παραγγείλει μια καραβιά πολεμοφόδια, έπειτα πιάνει Ύδρα και Σπέτσες για να εξασφαλίσει στήριξη και καταφθάνει στην Πελοπόννησο λίγο πριν τα Χριστούγεννα του ’20. Τέλη Ιανουαρίου του ’21, στη σύσκεψη της Βοστίτσας (το σημερινό Αίγιο), όπου συμμετέχουν ο Παπαφλέσσας και εξέχοντα μέλη της Φιλικής Εταιρείας στην Πελοπόννησο, αποφασίζεται η προετοιμασία της εξέγερσης για τα τέλη του Μάρτη.

Στη Δημητσάνα οι Έλληνες είχαν βάλει σε λειτουργία μπαρουτόμυλους κάτω από την μύτη των ντόπιων Μουσουλμάνων.

Στη Μάνη ο Κολοκοτρώνης ήταν σε συνεννόηση με τους Καπετάνιους. Οι Φιλικοί διαβεβαίωναν τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη ότι ο Υψηλάντης ήταν καθ΄οδόν προς τη Μάνη μαζί μ’ ένα μεγάλο θησαυρό.

Στην Τρίπολη, περί τις αρχές Μαρτίου οι Οθωμανικές αρχές διαισθανόμενες τον κίνδυνο διέταξαν πάνω από 20 επισκόπους και προεστούς να έρθουν και να παραμείνουν στην πόλη για να χρησιμεύσουν ως όμηροι. Στην Κυπαρισσία φτάνει κάποιος με μια προκήρυξη του Παπαφλέσσα και του Κολοκοτρώνη, που έλεγε ότι «η ώρα έφτασε» και ότι ερχόντουσαν οι ίδιοι με 10.000 στρατιώτες, ώστε να στείλουν του Τούρκους «εις τα Τάρταρα του Άδου».

Στο επόμενο μισό του Μαρτίου, τα σποραδικά μεμονωμένα επεισόδια βίας μετατρέπονται σε εξεγέρσεις και στα δύο άκρα της Πελοποννήσου. Στην Πάτρα γίνονται συμπλοκές στους δρόμους. Μανιάτες ένοπλοι μπαίνουν στην Καλαμάτα και η Τουρκική φρουρά παραδίδεται αμαχητί. Ένοπλες ομάδες σκορπίζουν μέσα στη Μεσσηνία για να προετοιμαστούν ενόψει της επίθεσης στα νοτιοδυτικά κάστρα, ενώ ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς και ο Παπαφλέσσας προχωρούν βόρεια προς την Τριπολιτσά. Στις 25 Μαρτίου ο Κανέλλος Δεληγιάννης πολιόρκησε την Καρύταινα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι ελληνικές δυνάμεις έλεγχαν πια μεγάλο μέρος της Κεντρικής Πελοποννήσου. Τα Λαγκάδια (link) γίνονται κέντρο ανεφοδιασμού και συνάθροισης.

Τον Απρίλιο ο Χουρσίτ Πασάς στέλνει από την Ήπειρο Οθωμανικές ενισχύσεις με τον αρχηγό του επιτελείου του Κεχαγιά Μπέη και 3.000 άνδρες. Στο Ναύπλιο, οι ντόπιοι Μουσουλμάνοι λένε στον Κεχαγιά Μπέη να εκκενώσει την διοικητική πρωτεύουσα Τριπολιτσά, εκείνος όμως πίστευε ότι θα καταπνίξει την εξέγερση. Βλέποντας οι Έλληνες αρχηγοί τις Οθωμανικές αντεπιθέσεις αρχίζουν να συντονίζονται. Στις 28 Απριλίου ο Κολοκοτρώνης ορίστηκε στρατιωτικός διοικητής της επαρχίας Καρύταινας και λίγες μέρες αργότερα ένας άλλος έμπειρος Καπετάνιος τέθηκε επικεφαλής του στρατοπέδου στα Βέρβενα.

Τον Μάιο οι Ελληνικές δυνάμεις απέκρουσαν με επιτυχία την Οθωμανική επίθεση στο Βαλτέτσι, αποκομίζοντας μεγάλες ποσότητες λαφύρων και προμηθειών. Ήταν νίκη που θα αποτελούσε σημείο καμπής, ψυχολογικά και στρατιωτικά. Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1821 ήταν η αρχή της ανόδου των Ελλήνων στρατιωτικών, από τους οποίους ο Κολοκοτρώνης θα γινόταν ο πιο ξακουστός.

Ο αγώνας των Ελλήνων προγόνων μας τους πρώτους μήνες της επανάστασης στην Πελοπόννησο, την ελευθέρωσε από τον Οθωμανικό ζυγό και από τότε έθεσε τους εξαιρετικούς κυνηγότοπους και την πλούσια και εύφορη γη της στη διάθεσή μας. Στηρίζουμε την Πατριωτική Ένωση και τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου για την Ελλάδα που οραματίστηκαν οι αγωνιστές του ’21!

Για τη συντακτική ομάδα του ihunt.gr
Σταύρος Χ. Φαρμάκης

The post Η απαρχή του ξεσηκωμού στους κυνηγότοπους του Μοριά appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα