«Ghjattu Volpe» Μυθικό είδος γάτας-αλεπούς ανακαλύφθηκε στην Γαλλία

08:46 24/3/2023 - Πηγή: iHunt

Οι κάτοικοι ενός μικρού γαλλικού νησιού στη Μεσόγειο, στα παραμύθια μιλούσαν για ένα πλάσμα που κρύβεται εκεί κοντά. Οι ιστορίες του «Ghjattu Volpe» έχουν περάσει στη μυθολογία των νησιών της Κορσικής. Κυριολεκτικά μεταφρασμένο, το όνομα του πλάσματος σημαίνει «αλεπού γάτα».

«Η γάτα-αλεπού είναι μέρος της ποιμενικής μας μυθολογίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ερευνητής της άγριας ζωής Carlu-Antone Cecchini. «Από γενιά σε γενιά, έλεγαν ιστορίες για το πώς οι γάτες του δάσους θα επιτίθεντο στις προβατίνες

και τις κατσίκες τους».

Οι ερευνητές άρχισαν να θεωρούν τη γάτα-αλεπού πραγματικό είδος τον 19ο και τον 20ο αιώνα,. Για τους περισσότερους όμως, το ζώο παρέμενε απλά ένας μύθος.

Αυτό άλλαξε το 2008 όταν το πλάσμα συνελήφθη κατά λάθος. Το μεσαίου μεγέθους αιλουροειδές βρέθηκε «σε ένα κοτέτσι». Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η γάτα-αλεπού ήταν αληθινή, αλλά όχι πολλά άλλα σχετικά με αυτήν.

Ερευνητές έστησαν παγίδες και κάμερες στην Κορσική, καταγράφοντας τελικά 16 αγριόγατες. Οι γάτες υποβλήθηκαν σε γενετική δειγματοληψία και σε μερικές τοποθετήθηκαν περιλαίμια παρακολούθησης GPS και αφέθηκαν ελεύθερες.

Η γάτα-αλεπού αρχικά μοιάζει με σπιτόγατα, δείχνουν οι φωτογραφίες. Έχει απαλό παλτό με καφέ καφέ χρώμα και ευδιάκριτη μαύρη ουρά. Μετά από πιο προσεκτική ανάλυση, η αγριόγατα είναι «πολύ μεγαλύτερη από μια μέση γάτα», φτάνοντας σε μήκος λίγο περισσότερο από 2 πόδια. Τα αυτιά του ζώου είναι επίσης μεγαλύτερα και τα δόντια πιο ανεπτυγμένα.

Το 2019 οι ερευνητές κατέληξαν ότι η κορσικανή γάτα-αλεπού ήταν ένα νέο είδος αγριόγατας. Ωστόσο, χρειάστηκε περαιτέρω μελέτη του DNA της γάτας για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση. Μια μελέτη του DNA της γάτας-αλεπούς δημοσιεύτηκε στο Molecular Ecology τον Ιανουάριο.

Μαζικά στους δρόμους οι Γάλλοι.Η γενική απεργία για το συνταξιοδοτικό παρέλυσε τη χώρα
Η κορσικανή γάτα-αλεπού είναι ένα νέο είδος, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η αγριόγατα ήταν γενετικά διαφορετική από τους τρεις γεωγραφικά κοντινότερους συγγενείς της: τις οικόσιτες γάτες στην ηπειρωτική Γαλλία, τις αγριόγατες στην ηπειρωτική Ευρώπη και τις αγριόγατες του γειτονικού νησιού της Σαρδηνίας, αναφέρει η μελέτη.

Πώς έμεινε κρυμμένη τόσο καιρό η κορσικανή γάτα-αλεπού;

Σύμφωνα με τον Pierre Benedetti, έναν ερευνητή που μελετά τη γάτα-αλεπού, «είναι ένα πολύ διακριτικό, νυκτόβιο ζώο». Ο απομονωμένος και ορεινός νησιωτικός βιότοπος του πλάσματος συνέβαλε επίσης στην ικανότητά του να παραμένει απαρατήρητο, είπαν ερευνητές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές έχουν ακόμη πολλά να μάθουν για την άπιαστη αγριόγατα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε πού ζει η γάτα, τη φυσιολογική της συμπεριφορά και πώς έφτασε να κατοικεί σε αυτό το νησί.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν επίσης την ανάγκη για ένα μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων δειγμάτων DNA για να προσδιοριστεί το γενετικό ιστορικό της αγριόγατας της Κορσικής και πότε το είδος έγινε διαφορετικό από τα κοντινά αιλουροειδή.

Η Κορσική είναι ένα νησί στη Μεσόγειο, περίπου 105 μίλια νοτιοανατολικά της ηπειρωτικής Γαλλίας. Το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας βρίσκεται ακριβώς νότια της Κορσικής.

The post «Ghjattu Volpe» Μυθικό είδος γάτας-αλεπούς ανακαλύφθηκε στην Γαλλία appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα