Αντιμετώπιση της Πληθυσμιακής Έκρηξης των Αγριόχοιρων στην Π.Ε. Κοζάνης: Η Λύση του Δήμου Χαλκίδας ως Πρότυπο

10:29 22/5/2024 - Πηγή: iHunt

Η πληθυσμιακή αύξηση του αγριόχοιρου στην Π.Ε. Κοζάνης έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις γεωργικές καλλιέργειες, με τους αγρότες να είναι αγανακτισμένοι από τις συνεχείς επιδρομές και καταστροφές. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στις απελευθερώσεις αγριόχοιρων που έγιναν τα προηγούμενα

χρόνια, καθώς και στα οικόσιτα γουρούνια ελευθέρας βοσκής που ζευγάρωναν με τους αγριόχοιρους, δημιουργώντας ημίαιμους απογόνους και αυξάνοντας τον πληθυσμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Δ. Παντελάκης : Πανώλη, Κ.Σ. Θεσσαλονίκης και εκλογές στην ΚΟΜΑΘ…..VIDEO

Οι ειδικοί προτείνουν άμεση καταπολέμηση του προβλήματος πριν να είναι αργά και ζητούν τη λήψη μέτρων από τις αρμόδιες περιφέρειες.

Ένα επιτυχημένο παράδειγμα αντιμετώπισης του προβλήματος προέρχεται από τον Δήμο Χαλκίδας. Το Δασαρχείο Χαλκίδας, προκειμένου να μειώσει τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων και των υβριδίων τους και να περιορίσει τις αλληλεπιδράσεις τους με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, έλαβε άδεια χρήσης ειδικών παγίδων σύλληψης αγριόχοιρων και υβριδίων αυτών, σύμφωνα με την απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/71628/2253/10/07/2023.

Στα πλαίσια αυτής της απόφασης και μετά από καταγγελίες κατοίκων για την επικινδυνότητα, τοποθετήθηκαν δύο ειδικές παγίδες. Συνελήφθησαν δέκα αγριόχοιροι, εκ των οποίων ένας ενήλικος θηλυκός και επτά ανήλικοι. Μετά την παγίδευση, ακολούθησε η ασφαλής απελευθέρωσή τους σε απομακρυσμένες δασικές περιοχές που αποτελούν φυσικούς βιοτόπους του είδους.

Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές με παρόμοια προβλήματα, όπως η Π.Ε. Κοζάνης, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων και οι ζημιές στις καλλιέργειες.

Πηγή : https://efkozani.gr/

Το άρθρο Αντιμετώπιση της Πληθυσμιακής Έκρηξης των Αγριόχοιρων στην Π.Ε. Κοζάνης: Η Λύση του Δήμου Χαλκίδας ως Πρότυπο εμφανίστηκε πρώτα στο iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα