Αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων στην Ευρώπη

06:36 26/12/2023 - Πηγή: iHunt
Αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων στην Ευρώπη: FACE η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για το Κυνήγι και τη Διατήρηση της Φύσης σχετικά με τα επόμενα βήματα.

Βρυξέλλες, 20 Δεκεμβρίου 2023 – Η FACE, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για το Κυνήγι και τη Διατήρηση της Φύσης, που εκπροσωπεί 7 εκατομμύρια κυνηγούς στην Ευρώπη, χαιρετίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) να αλλάξει το διεθνές καθεστώς προστασίας των λύκων από “αυστηρά προστατευόμενο”

σε “προστατευόμενο”, με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την αύξηση των πληθυσμών και τις επιπτώσεις στην υπόλοιπη πανίδα.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο πρόεδρος της FACE, Torbjörn Larsson, δήλωσε:
Αν και χαιρετίζουμε αυτή την είδηση, αναμένουμε ότι οι υπουργοί Περιβάλλοντος θα υποστηρίξουν την επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση της ΕΚ, ωστόσο, για να διασφαλίσουμε την επιτυχή συνύπαρξη, χρειαζόμαστε επίσης ένα πακέτο για τα μεγάλα σαρκοφάγα που θα περιλαμβάνει την αρκούδα και τον λύγκα με έμφαση στο καθεστώς προστασίας τους, την αναθεώρηση των οδηγιών της ΕΚ και το σύστημα αναφοράς του καθεστώτος διατήρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Θα επιστρέψει το κυνήγι λύκων στη δυτική Ευρώπη;

Η μετακίνηση του λύκου από “αυστηρά προστατευόμενο” σε “προστατευόμενο” δεν αλλάζει τη νομική απαίτηση για τη διατήρηση των λύκων στην Ευρώπη. Το πλεονέκτημα είναι ότι επιτρέπει την προσαρμοστική διαχείριση, η οποία είναι καταλληλότερη για ένα είδος που δεν απειλείται πλέον και με σταθερά αυξανόμενους πληθυσμούς. Για να ξεπεραστούν τα σημερινά υψηλά επίπεδα σύγκρουσης, θα πρέπει να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση όπου η ρυθμιζόμενη διαχείριση και η διατήρηση του ευνοϊκού καθεστώτος διατήρησης λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα.

Αφήνοντας στην άκρη την κατάσταση του υγιούς πληθυσμού των λύκων της Ευρώπης, ο οποίος φτάνει σαφώς σε μια κοινωνική φέρουσα ικανότητα σε πολλά μέρη της Ευρώπης, το βασικό πρόβλημα παραμένει πρακτικό και νομικό. Το ισχύον παράρτημα ΙΙ (Αυστηρή προστασία) της Σύμβασης της Βέρνης εμποδίζει τις χώρες να προσαρμόσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου, γι’ αυτό και η ΕΚ υπέβαλε την πρότασή της. Ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η καταχώριση στην κατηγορία αυστηρής προστασίας (Παράρτημα IV) στο πλαίσιο της Οδηγίας για τους οικοτόπους δημιουργεί μια σχεδόν αδύνατη κατάσταση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι οδηγίες της ΕΚ είναι ασαφείς και αρκετά εθνικά δικαστήρια είναι άκρως προληπτικά, δημιουργώντας διοικητικά και γραφειοκρατικά βάρη. Όλα αυτά απογοητεύουν τις αγροτικές κοινότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : FACE προς Ε.Ε. : Ας γίνει το επόμενο βήμα με τους λύκους

Η σημερινή εμπεριστατωμένη ανάλυση δείχνει ότι οι πληθυσμοί των λύκων έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες και καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερα εδάφη. Υπάρχουν περισσότεροι από 20.000 λύκοι με γενικά αυξανόμενους πληθυσμούς και επεκτεινόμενες περιοχές εξάπλωσης, καθώς και αγέλες αναπαραγωγής σε 23 κράτη μέλη.

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζεται επίσης στην αξιολόγηση της Πρωτοβουλίας της IUCN για τα μεγάλα σαρκοφάγα στην Ευρώπη από το 2022, στην οποία σημειώνεται ότι οι προοπτικές για τους λύκους είναι θετικές, με αναμενόμενη περαιτέρω εξάπλωση σχεδόν και για τους εννέα υποπληθυσμούς στην Ευρώπη. Η επέκταση αυτή έχει οδηγήσει και θα οδηγήσει σε περαιτέρω συγκρούσεις με τις ανθρώπινες δραστηριότητες με έντονη πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές και γεωγραφικές ζώνες στην Ευρώπη.

Απόδοση στα Ελληνικά Αλέξανδρος Παλαιολόγος – FACE.EU

The post Αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων στην Ευρώπη appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλλαγή, Ευρώπη,allagi, evropi