Λεϊσμανίαση : Συμμετοχή του Κ.Σ. Κοζάνης στην Επιδημιολογική Μελέτη της Περιφέρειας

07:24 25/12/2023 - Πηγή: iHunt
Λεϊσμανίαση : Συμμετοχή του Κ.Σ. Κοζάνης στην Επιδημιολογική Μελέτη της Περιφέρειας

Η Λεϊσμανίαση ή Καλααζάρ είναι μία σοβαρή νόσος ανθρώπων και ζώων και είναι θανατηφόρος αν δεν γίνει έγκαιρα η διάγνωση της. Η Λεϊσμανίαση μεταδίδεται από μολυσμένα σκυλιά στον άνθρωπο μέσω της φλεβοτόμου σκνίπας.

Η Λεϊσμανίαση θεωρείται

νόσος των μικρών παιδιών (κάτω των 5 ετών) και των ανοσοκατασταλμένων, δηλαδή ατόμων με αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπονεί μελέτες παρακολούθησης εξάπλωσης της νόσου και στο πλαίσιο αυτό, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης και τα μέλη του ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αντιπεριφερειάρχη κυρίας Αικατερίνης Δαδαμόγιας.

Όλα τα κυνηγετικά σκυλιά που παρουσιάστηκαν ήταν εμβολιαστικά καλυμμένα και ηλεκτρονικά σημασμένα, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια από τους νέους φοιτητές της κτηνιατρικής σχολής Θεσσαλονίκης που διενεργούσαν την αιμοληψία.

Τόσο η φυσική τους κατάσταση όσο και ο ισορροπημένος χαρακτήρας είναι άλλωστε χαρακτηριστικά γνωρίσματα των σκύλων εργασίας.

Οι κυνηγοί και γενικότερα οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων δίνουν ασύμμετρη μάχη με τη νόσο Λεϊσμανίαση εμβολιάζοντας τα ζώα τους και κάνοντας χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Λεϊσμανίαση: Γιατί πρέπει να ελέγχονται οι σκύλοι κάθε φθινόπωρο

Παρόλα αυτά η αύξηση του φορέα (σκνίπας) λόγο ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα και κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη αύξηση των αδέσποτων ζώων, που αποτελούν τις αποθήκες της νόσου, επιτείνουν το πρόβλημα με σημαντικές συνέπειες στα δεσποζόμενα αλλά κυρίως στη δημόσια υγεία.

Ευχαριστούμε όσους κυνηγούς ανταποκρίθηκαν προσερχόμενοι στο Δημοτικό κτηνιατρείο με τα κυνηγετικά σκυλιά τους και συμμετείχαν στη δειγματοληψία αίματος.

Ευχαριστούμε για άλλη μία φορά την κυρία Δαδαμόγια, τον κτηνίατρο κ, Γεώργιο Ρόζο καθώς τους φοιτητές της Κτηνιατρικής σχολής και τους συνοδούς.

Παρόμοιες δράσεις θα επαναληφθούν και εμείς θα είμαστε πάντα εκεί για να συμβάλλουμε.

Με εκτίμηση,
Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης

The post Λεϊσμανίαση : Συμμετοχή του Κ.Σ. Κοζάνης στην Επιδημιολογική Μελέτη της Περιφέρειας appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λεϊσμανίαση, Συμμετοχή, Κ Σ, Κοζάνης, Επιδημιολογική Μελέτη, Περιφέρειας,leismaniasi, symmetochi, k s, kozanis, epidimiologiki meleti, perifereias