«Ζημιά» για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα η απόφαση της Eldorado, λένε οι αναλυτές

Η απόφαση της Eldorado Gold να «παγώσει» την επένδυση στη Χαλκιδική φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει το Bloomberg, σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του CEO, Τζορτζ Μπερνς.

Η επένδυση του καναδικού ομίλου είναι η μεγαλύτερη που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα,

η οποία προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές για να βγει από τα μνημόνια και να επιστρέψει στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης, σχολιάζει το ειδησεογραφικό δίκτυο, σε δημοσίευμά του με κεντρικό τίτλο «Ελλάδα: Όταν κυριολεκτικά έχεις ένα χρυσωρυχείο και δεν μπορείς να βγάλεις λεφτά».

«Ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, η ζημιά για την Ελλάδα, ως επενδυτικός προορισμός έχει γίνει και είναι σημαντική» υποστηρίζει ο Βολφάνγκο Πικόλι, πρόεδρος στην Teneo Intelligence.

«Η απόφαση της Eldorado είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την ελληνική οικονομία. Κάνει ακόμα πιο δύσκολη την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο τον επόμενο χρόνο» τονίζει ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia.

Μετά την απόκτηση των ορυχείων στην Κασσάνδρα, έναντι 2 δισ. δολαρίων, η εταιρεία έχει επενδύσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια στη χώρα, σύμφωνα με τον CEO της. Το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί αν η επένδυση προχωρήσει και αναπτυχθούν και τα υπόλοιπα ορυχεία, είπε. «Είμαι στην Eldorado από τον Φεβρουάριο και στη θέση του CEO εδώ και πέντε μήνες. Δεν έχω δεχτεί εχθρότητα από την κυβέρνηση απλά δεν έχω δει πρόοδο στο θέμα των αδειών» δήλωσε στο Bloomberg. «Ελπίζω να υπάρξουν εποικοδομητικά σχόλια από την κυβέρνηση για την επένδυση αντί για απλά λόγια για τη διαιτησία, γιατί η Eldorado μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός εκπρόσωπος της επενδυτικής στρατηγική της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

«Αν η Eldorado αποφασίσει να φύγει θα υπάρξουν συνέπειες. Βραχυπρόθεσμα, χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, γεγονός που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Μακροπρόθεσμα, θα επηρεάσει αρνητικά το επενδυτικό κλίμα και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ειδικά ενόψει της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού» τονίζει στο Bloomberg, ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η κίνηση της Eldorado ενισχύει την αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον» προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα