«Υψώνουν ανάστημα» κατά του διατάγματος Τραμπ οι αμερικανικοί κολοσσοί

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει την είσοδο προσφύγων και μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Πολιτικοί ηγέτες αλλά κυρίως αμερικανικοί κολοσσοί και επιχειρηματίες έχουν εκφράσει δημοσίως την ανησυχία τους για τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου και τη νέα μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει. Στελέχη της Silicon Valley, μεταξύ άλλων της Google, της Facebook, της Apple, της Lyft, της Uber και της Microsoft, εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή του με τις πρακτικές του Τραμπ, καταγράφοντας στην ουσία την πρώτη «ρωγμή» μεταξύ του Τραμπ και των εταιρικών κολοσσών, που είχαν μέχρι τώρα μια «άτυπη ανακωχή».

Ο CEO του Netflix δήλωσε ότι οι αλλαγές αυτές είναι «αντι-αμερικανικές», ενώ η Google συμβούλευσε τους εργαζόμενούς της που ίσως επηρεάζονται από το διάταγμα να επιστρέψουν αμέσως στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι οδυνηρό να βλέπω τις συνέπειες αυτού του διατάγματος για τους συναδέλφους μου» έγραψε σε ενδοεταιρικό email ο CEO της Google, Σουντάρ Πιτσάι.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει νομική βοήθεια σε όσους εργαζόμενούς της επηρεάζονται από το διάταγμα του Τραμπ. «Μοιραζόμαστε την ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει αυτό το διάταγμα στους εργαζομένους μας (που προέρχονται από τις χώρες που αναφέρονται στο διάταγμα). Όλοι οι εργαζόμενοί μας βρίσκονται νόμιμα στις ΗΠΑ. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία μαζί τους για να τους προσφέρουμε κάθε νομική βοήθεια» δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft.

Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, υπενθύμισε, μέσω email στους εργαζόμενους της εταιρείας, ότι ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, ήταν γιος μεταναστών από τη Συρία, μια από τις χώρες που βρίσκονται στην λίστα απαγόρευσης. «Η Apple δεν θα υπήρχε χωρίς τους μετανάστες» ανέφερε.
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα ασφαλείας σε ανθρώπους που πραγματικά αποτελούν απειλή» δήλωσε μέσω Facebook ο Μαρκ Ζούκερμπεγκ.

«Δεν περιμέναμε ποτέ ότι γινόταν κάτι τέτοιο. Αυτή η χώρα αποτελεί ένα χωνευτήριο διαφορετικών πολιτισμών, έχει ελευθερία του λόγου, αποτελείται από ανθρώπους που ενώθηκαν και τη δημιούργησαν. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο» δήλωσε ο CEO της BMW στη Βόρεια Αμερική το Σάββατο.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Τζάστιν Τρουντό άσκησαν ιδιαίτερα έντονη κριτική, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη τους δεν πρόκειται να αλλάξουν την πολιτική τους όσον αφορά την μετανάστευση. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε, δια στόματος του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, ότι «δεν δικαιολογείται να βαρύνονται με υποψίες άτομα λόγω του θρησκευτικού τους προσανατολισμού». Ο Καναδάς θα καλωσορίσει όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από την τρομοκρατία και τον πόλεμο, ανεξαρτήτως θρησκείας, δήλωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά. «Δεν συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση και δεν πρόκειται να την εφαρμόσουμε» ανακοίνωσε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έχοντας ωστόσο, αποφύγει να ασκήσει κριτική δύο μέρες νωρίτερα στο τετ-α-τετ της με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το αμφιλεγόμενο διάταγμα έχει ήδη προκαλέσει μηνύσεις κατά της Πολιτείας, ενώ δύο δικαστές κατάφεραν να το μπλοκάρουν προσωρινά, επιτρέποντας σε ορισμένους πρόσφυγες και κατόχους «πράσινης κάρτας» να παραμείνουν σε αμερικανικό έδαφος.

Το διάταγμα απαγορεύει την είσοδο μεταναστών και προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, το Σουδάν, τη Σομαλία, την Υεμένη και τη Λιβύη.

Το Ιράν ήδη απάντησε ότι, ως αντίποινα, θα απαγορεύσει την είσοδο Αμερικανών στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα