Υποτιμητική κερδοσκοπία: Σορτάρουν την πιο φθηνή αγορά

Του Δημήτρη Παφίλα

Υποτιμητική κερδοσκοπία. Πως γίνεται δηλαδή οι εταιρείες να εμφανίζουν συνεχή ρεκόρ κερδών και ο Γενικός Δείκτης να πηγαίνει κάτω από τις 700 μονάδες; Όλα γίνονται όταν καλά οργανωμένοι κερδοσκόποι λυμαίνονται μια αγορά στην οποία έχει χαθεί προ πολλού ο έλεγχος.

Τις τελευταίες ημέρες - ή καλύτερα όποτε επιθυμούν ορισμένοι επιτήδειοι - λαμβάνουν χώρα στο χρηματιστήριο της Αθήνας σοβαρά φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας σε μια περίοδο όπου οι εισηγμένες εμφανίζουν αξιόλογα κέρδη ενώ οι τράπεζες

που δεν έχουν υποστεί stress tests παρουσιάζονται περίπου ως χρεοκοπημένες.

Μάλιστα, ορισμένα ξένα funds σορτάρουν τις ελληνικές τράπεζες (πουλώντας μετοχές που δεν έχουν) και οδηγούν τις τιμές χαμηλότερα σ μια αγορά η οποία είναι εντελώς ρηχή με συναλλαγές 40-50 εκατ. ευρώ. Το συνεχές, όμως, σορτάρισμα, των τραπεζικών μετοχών οδηγεί σε στρέβλωση και την υπόλοιπη αγορά καθώς αξιόλογες εταιρείες που διαθέτουν χαμηλό δείκτη προς κέρδη ξεπουλιούνται λες και δεν υπάρχει αύριο.

Ακόμη και στις τραπεζικές μετοχές η στρέβλωση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η Eurobank ανακοίνωσε χθες 132 εκατ. ευρώ κέρδη, μείωση των NPE’S κατά 1 δισ. ευρώ και η μετοχή έφθανε να χάνει έως -7%. Η στρέβλωση, όμως, συμβαίνει και με άνοδο στις μετοχές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Coca – Cola η οποία έφθασε στα 30 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, η Coca – Cola έφθασε να αποτιμάται στο ¼ της αξίας της συνολικής κεφαλαιοποίησης των 208 εταιρειών. Το p/e της ελληνικής αγοράς αυτή την στιγμή είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης- αν όχι του κόσμου- και στο ταμπλό συνεχίζεται μια υποτιμητική κερδοσκοπία την οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο 20 υπάλληλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Δεν μπορεί δηλαδή οι υπόλοιπες αγορές να διαθέτουν P/E 30-32 και στην ελληνική αγορά το P/E να είναι πολύ χαμηλότερο και να εμφανίζεται ως η πιο απαξιωμένη μαρκέτα της Ευρώπης Μάλιστα, απέναντι σ αυτά τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και οι αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές παρακολουθούν απαθείς διότι έχουν σύγκρουση με το υποστελεχωμένο προσωπικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το οποίο για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες προχώρησε σε 48απεργία απαιτώντας θεσμικά θέματα. Επιτέλους, το Υπουργείο Οικονομικών ως αρμόδια αρχή πρέπει να λάβει μέτρα για την προστασία του χρηματιστηριακού θεσμού. Είναι πρωτοφανές, άλλωστε, να λαμβάνει σύγκρουση εντός της Κεφαλαιαγοράς και η διοίκηση να απαιτεί οι υπάλληλοι να αναλαμβάνουν ξεχωριστά την ευθύνη για αποστολή των υποθέσεων απάτης και κατάχρησης αγοράς στον εισαγγελέα. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα ξεκάθαρης υποτιμητικής κερδοσκοπίας διότι εδω τα παραδείγματα είναι περισσότερα και αφορούν πολύ περισσότερες περιπτώσεις – επειδή δε το θέμα είναι σοβαρότατο θα επανέλθουμε με στοιχεία.

1. Στις τραπεζικές μετοχές η στρέβλωση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Η Eurobank ανακοίνωσε χθες 132 εκατ. ευρώ κέρδη, μείωση των NPE’S κατά 1 δισ. ευρώ και η μετοχή έφθανε να χάνει έως -7%.

2. Αegean Airlines. Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 71,7 εκατ. κέρδη αυξημένα κατά 40% και η μετοχή έχει σημειώσει πτώση 1,62% σε εβδομαδιαία βάση. Είναι σκόπιμο να προσθέσουμε ότι η εταιρεία διαθέτει ταμείο ύψους 371 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική χρηματιστηριακή αξία φθάνει τα 563 εκατ. ευρώ.

3. Μυτιληναίος. Η εταιρεία εμφανίζει καθαρά κέρδη 123,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 641% και η μετοχή δεν αντιδρά επίσης σημειώνοντας επίσης πτώση 1,19% σε εβδομαδιαία βάση.

4.ΟΠΑΠ : Η εταιρεία ανακοίνωσε την διανομή έκτακτου μερίσματος 0,70 ευρώ, αλλά οι αρμόδιες αρχές δεν το υπολόγισαν στα παράγωγα με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετά χρήματα στα συμβόλαια.

5. ΟΤΕ : Η μετοχή προετοιμάζεται να δώσει υψηλά μερίσματα αλλά κάποιες συστηματικές πωλήσεις στην μετοχή στρεβλώνουν την εικόνα.

6. Βιοχάλκο : Ο όμιλος και οι θυγατρικές του έχουν περάσει σε κερδοφορία, αλλά στην μετοχή εμφανίζονται ξαφνικά πωλητές οι οποίοι στην συνέχεια αποσύρονται. Και εδώ υπάρχουν ενδείξεις συνεχούς σορταρίσματος της μετοχής.

7. FOLLI- FOLLIE : Η μετοχή έχει χάσει 10% της αξίας της σ ένα μήνα εξαιτίας φημών που ήθελαν την έξοδο του τίτλου από Διεθνή Δείκτη. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη.

8. Εθνική Τράπεζα : Εδώ κι αρκετό καιρό έχει δημιουργηθεί θέμα με την Εθνική Ασφαλιστική, την Ρουμανική θυγατρική, αλλά η Επιτροπή δεν έχει προχωρήσει ούτε σ ένα απλό ερώτημα για την δομή της συμφωνίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα