Υπόθεση βιτριόλι: Υπόκλιση στη δύναμη που έχει μέσα της η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Τα τηλεοπτικά πλάνα μεταφέρουν συγκλονιστικά καρέ: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου εμφανίζεται έξω από το δικαστήριο, για τη δίκη της 36χρονης. Πρόκειται για αυτή τη σιχαμένη ύπαρξη η οποία της επιτέθηκε με βιτριόλι στις 20 Μαΐου 2020 και της προκάλεσε σημαντικές βλάβες στο πρόσωπο και στο σώμα της.

Αυτές οι εικόνες που φτάνουν στους δέκτες μας μεταφέρουν τα πιο δυνατά καρέ της χρονιάς.

Το φως έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο μεμιάς αλλάζει. Όλες οι κάμερες στραμμένες στην Ιωάννα η οποία φορούσε ειδική λευκή μάσκα στο πρόσωπό της, λευκό καπέλο και ειδικούς επιδέσμους στα χέρια της.

Περπάτησε, από το αυτοκίνητο έως το δικαστήριο, με πολύ μεγάλη δυσκολία, πολύ αργά -συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της- ενώ πίσω της βρισκόταν η μητέρα της.

Αυτή η γυναίκα που υποφέρει ακόμα, δεν είπε κάτι στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της. Βγαίνοντας, όμως, από το δικαστήριο η 35χρονη, μετά την απόφαση να διακοπεί η δίκη για τις 30 Σεπτεμβρίου, είπε: «Για ακόμα μια φορά, αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει, απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι».

Τόσες λίγες λέξεις, τόσες αλήθειες αδιαπραγμάτευτες από αυτό το υπέροχο πλάσμα το οποίο, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, είδε την εικόνα της να αλλάζει μέσα σε μια στιγμή από την αδιανόητη επίθεσης της Έφης Κακαραντζούλα. Εκείνης που η υπεράσπισή της τονίζει πως ναι μεν ομολογεί την πράξη της, πλην όμως ζητά μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη!

Αυτό σημαίνει πως η Ιωάννα έχει να αντιμετωπίσει και την επανόρθωση της εικόνας της, αλλά και την αδικία που πηγάζει από εκείνη που, ενώ την έφερε σε αυτή την κατάσταση, θέλει να πέσει τώρα στα «μαλακά». Προφανώς και δεν υποκαθιστώ τον ρόλο των δικαστών, εννοείται πως η Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της, αλλά ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει και η κοινωνική ετυμηγορία. Εκείνη που ποστάρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει ήδη καταδικάσει -και όχι άδικα- τη δράστιδα και αποθεώνει το θύμα, την Ιωάννα.

Και πώς να μη συμβεί αυτό…

Η νεαρή κοπέλα περιποιήθηκε τον εαυτό της όσο μπορούσε και πήγε στο δικαστήριο για να απονεμηθεί το δίκιο απέναντι σε αυτή την πράξη που την καταδίκασε για μια ζωή. Η Ιωάννα έδειξε την αποφασιστικότητά της, το θάρρος της κόντρα στα σημάδια στο πρόσωπό της, για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο συγγραφέας Μανώλης Δουκίδης έχει αφήσει μια αιώνια παρακαταθήκη αναφέροντας: «Μην περιμένεις να σου απονείμει ποτέ κανείς δύναμη, κύρος ή εξουσία. Όποιος τα θέλει, πρέπει να τα πάρει μόνος του».

Η Παλιοσπύρου έχει δύναμη, κύρος, ο σεβασμός μας υποκλίνεται στην εξουσία της θέλησής της. Όλα αυτά τα έχει μέσα της, θα τα έχει για πάντα και κανένα βιτριόλι δεν πρόκειται ποτέ να της τα σβήσει. Η Ιωάννα έχει ψυχικό σθένος παρά τα όσα πέρασε και έχει κερδίσει για πάντα την απεριόριστη εκτίμησή μας.

Όσο κι αν διαρκέσει αυτή η υπόθεση θα περιμένουμε μαζί της, δίπλα της, για να αποδειχθεί η αλήθεια, να λάμψει ανάμεσα στα έδρανα της δικαστικής αίθουσας.

Όποια όμως κι αν είναι η ετυμηγορία και η ποινή για εκείνη που τη σημάδεψε για πάντα, η Ιωάννα θα λάμπει για πάντα μέσα μας. Για την ψυχική δύναμή της, στην οποία αξίζει μια βαθιά υπόκλιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα