Υπόθεση Κασόγκι: Αφού εκτέλεσαν άγρια τον δημοσιογράφο, απόλαυσαν το φαγητό τους

Οι φωνές και οι συνομιλίες των δεκαπέντε ανδρών, δεν διαπερνούσαν τους τοίχους της έρημης κατά τα λοιπά κατοικίας του προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, εκείνο το απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου.

Έχοντας εκτελέσει όπως όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν, μια από τις πλέον φρικιαστικές δολοφονίες στην ιστορία των μυστικών υπηρεσιών, απολάμβαναν το φαγητό τους, λίγο πριν αναχωρήσουν για το βασίλειο του σκότους, την Σαουδική Αραβία.

Έτρωγαν ήρεμοι, σαν να είχαν επιστρέψει σπίτι τους μετά από μια παραγωγική μέρα δουλειάς σε μια τράπεζα

ή σε έναν δημόσιο οργανισμό και όχι μετά από μια αδιανόητη εκτέλεση ενός ανθρώπου, που κατακρεουργήθηκε ζωντανός.

Αυτό έγινε γνωστό από πηγή πολύ στενά προσκείμενη στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει αναλάβει τις έρευνες. Επτά από αυτούς ταυτοποιήθηκαν από το Middle East Eye χάρη σε ένα έγγραφο του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας που περιήλθε στην κατοχή του, το οποίο όμως δεν δημοσιοποίησε για να προστατεύσει την πηγή του.

H κατοικία του πρόξενου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη

Όλοι τους ανήκουν στην προσωπική φρουρά του de facto κυβερνήτη της χώρας, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν-σχεδόν όλοι τους τον έχουν συνοδεύσει σε ταξίδια του στο εξωτερικό-ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται στην δολοφονία του Κασόγκι. Μια δολοφονία στην οποία ήταν παρόν ο μέχρι χθες πρόξενος Μοχάμεντ Αλ Οταίμπι (απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του) σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που διαρρέουν κάθε μέρα και νέα στοιχεία για την αποτρόπαια εκτέλεση του Τζαμάλ Κασόγκι. Αυτή που έλαβε χώρα δυο ώρες νωρίτερα αρχικά μέσα στο γραφείο του προξένου και ακολούθως σε ένα δωμάτιο-βιβλιοθήκη, εκεί όπου οι Σαουδάραβες πράκτορες κράτησαν τον δημοσιογράφο γερά ώστε να αρχίσει το μαρτύριο του.

Τα ουρλιαχτά του καθώς του έκοβαν τα δάχτυλα έχουν αποτυπωθεί σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους σε ένα τρίλεπτο ηχητικό ντοκουμέντο της φρίκης το οποίο έχει στα χέρια της, χωρίς να το δημοσιοποιεί ακόμη η εφημερίδα Sabah. Ακολούθησε η νάρκωση του και ο αποκεφαλισμός του ενώ ήταν ζωντανός με χειρουργικό πριόνι, από τον αντισυνταγματάρχη Σαλάχ Μοχάμεντ Αλ Τουμπαίζ, κορυφαίο ιατροδικαστή των υπηρεσιών ασφαλείας του βασιλείου.

Στις διαρροές του ηχητικού ντοκουμέντου περιλαμβάνεται αρχικά μια στιχομυθία του προξένου με άλλο άτομο στο οποίο λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μου δημιουργήσετε προβλήματα».

Η απάντηση ήταν άμεση και με σαφές μήνυμα: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Σαουδική Αραβία, σκάσε!!» είπε το πρόσωπο που ηγείτο της επιχείρησης, το οποίο δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί.

Σύμφωνα με την Washington Post δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Τούρκοι πρότειναν στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην διευθυντή της CIA να ακούσει το φρικιαστικό ντοκουμέντο, που αποτυπώνει τις τελευταίες στιγμές του Κασόγκι. Παρών στην συνάντηση Πομπέo-Ερντογάν ήταν και ο αρχηγός της MIT-της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας-Χακάν Φιντάν, όμως παραμένει άγνωστο τι αποκάλυψε στον Πομπέo.

Ο τελευταίος σύμφωνα με την Post μπορεί και να αρνήθηκε να ακούσει το ηχητικό, θέλοντας να τελειώσει το διπλό ταξίδι του σε Σαουδική Αραβία και Τουρκία, χωρίς να δυσαρεστήσει τους Άραβες.

Την ίδια στιγμή το Middle East Eye αποκαλύπτει ότι η ομάδα των 15 εκτελεστών αφίχθη σε δύο δόσεις στην Κωνσταντινούπολη. Κάποιοι ήρθαν με εμπορικές πτήσεις και άλλοι με δύο lear jet που προσγειώθηκαν χαράματα στο «Κεμάλ Ατατούρκ».

Οι Σαουδάραβες εκτελεστές στο αεροδρόμιο


Ο σωματοφύλακας και το CNN της οργής

Ανάμεσα τους ήταν και Μαχίρ Αμπντούλ Αζίζ Μοχάμεντ Μουτρίμπ, ο πιο υψηλόβαθμος επιτελικός που φωτογραφίζεται ως ο έχων το γενικό πρόσταγμα της επιχείρησης.
Έχει υπηρετήσει ως Α΄ Γενικός Γραμματέας της Πρεσβείας στο Λονδίνο, θέση που είθισται να κατέχουν επιχειρησιακοί πράκτορες της Αλ Μουκαμπαράτ, της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας του βασιλείου.

Φέτος ήταν η «σκιά» του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε συνεχή ταξίδια του στο εξωτερικό σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, στο οποίο υπάρχουν και φωτογραφίες του, σε απόσταση αναπνοής από τον διάδοχο.

Οι Times επιβεβαίωσαν μετά από έρευνα ότι τουλάχιστον εννιά από τους δεκαπέντε Σαουδάραβες που εμπλέκονται στην δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι είναι στελέχη του Στρατού και των Υπηρεσιών ασφαλείας του βασιλείου.

Χθες το απόγευμα πολυπληθές κλιμάκιο της Τουρκικής αστυνομίας εισήλθε στην προξενική κατοικία για να συλλέξει στοιχεία, αφού είχε προηγηθεί έρευνα από Σαουδάραβες.
Οι έρευνες δεν επικεντρώθηκαν μόνο στην κατοικία αλλά και σε δύο αυτοκίνητα που έφυγαν από το προξενείο δύο περίπου ώρες μετά την είσοδο του δημοσιογράφου, που βάδιζε ανυποψίαστος προς τον θάνατό του.

Το ένα από αυτά, ένα βαν της Μερσέντες εισήλθε στο γκαράζ της κατοικίας, ενώ η λιμουζίνα που το ακολουθούσε όχι, θεωρούνται όμως και αυτά κομμάτια ενός δυσώδους όσο και φρικιαστικού παζλ.

Ο Μαχίρ Αμπντούλ Αζίζ Μοχάμεντ Μουτρίμπ


Ενός παζλ από το οποίο λείπουν ακόμη πολλά στοιχεία, κάτι που επισημαίνει σε ένα εκπληκτικό άρθρο του ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Νικ Πάτον Ουόλς.
Με τίτλο «Γιατί ξέρουμε τόσα λίγα για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι» ο δημοσιογράφος στηλιτεύει με την πένα του τα τρία εμπλεκόμενα μέρη, την Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Γράφει συνοπτικά ότι την στιγμή που η δίψα για την αλήθεια είναι πιο έντονη από ποτέ γι’ αυτή την μακάβρια ιστορία, οι τρεις χώρες που θα έπρεπε να την παράσχουν, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μην γίνει γνωστή.

Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σε δημοσιογράφους ότι δεν καλύπτει την Σαουδική Αραβία στην υπόθεση της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ζήτησε από την Τουρκία το ηχητικό ντοκουμέντο ή τα βίντεο που υπάρχου και όπως είπε χαρακτηριστικά «μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε». Μόνο που δεν είναι καθόλου σίγουρο αν οι Τούρκοι θα δώσουν στις ΗΠΑ το υλικό, την πηγή του οποίου αρνούνται να αποκαλύψουν αφού όπως εικάζουν κύκλοι των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών, είναι από κοριούς και μικροκάμερες που έβαλαν πράκτορες της ΜΙΤ στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.

Εκεί όπου ο Κασόγκι βρέθηκε αντιμέτωπος με το πιο φρικτό τέλος που επιφύλασσε σε άνθρωπο η μοίρα, περικυκλωμένος από δεκαπέντε άτομα που ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για να τον βασανίσουν, να τον σκοτώσουν ενώ ανέπνεε ακόμη και μετά να τον κομματιάσουν σαν ζώο, ακούγοντας μουσική.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα