«Βουτιά» για τη στερλίνα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου

Σημαντική πτώση καταγράφει η στερλίνα μετά την ανακοίνωση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι θα ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι και η υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ετσι, το βρετανικό νόμισμα έχασε τα προηγούμενα κέρδη έναντι του δολαρίου, καθώς βρέθηκε νωρίτερα σε υψηλό τριών εβδομάδων. Η στερλίνα εξακολουθεί να είναι κατά 16% πιο αδύναμη έναντι του δολαρίου από την ψήφο υπέρ του Brexit το προηγούμενο καλοκαίρι

Συγκεκριμένα,

η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,3% στο 1,2528 δολ. νωρίτερα είχε φτάσει στο 1,2615 δολ., σε υψηλό από τις 17 Μαρτίου.

Παράλληλα, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε προς στιγμήν κάτω από το 1%.

Εξηγώντας την απόφασή της η Τερέζα Μέι είπε ότι «όταν ανέλαβα πρωθυπουργός η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα. Και αυτό το κατάφερα».

Σύμφωνα με την ίδια ενώ υπάρχει ενότητα στο λαό δεν υπάρχει ενότητα στο Γουέστμινστερ ενόψει του Brexit.

«Οι Εργατικοί λένε ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν να καθυστερήσουν τις διαδικασίες, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα διαφωνεί με ό,τι κάνει η κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξουν τώρα εκλογές τότε αυτό το "παιχνίδι" θα συνεχιστεί» είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός

Όπως ανακοίνωσε το νομοσχέδιο για την διεξαγωγή των εκλογών θα κατατεθεί στη βρετανική βουλή την Τετάρτη.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν κατάρρέουν δημοσκοπικά, στοχείο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Μέι.

Keywords
Τυχαία Θέματα