Τι τρέχει με το νέο βιομηχανικό φορέα

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Πολλά έχουν ακουστεί για τον καινούργιο φορέα υπό τον τίτλο «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» με τις ευλογίες σημαντικών ονομάτων της εγχώριας βιομηχανίας όπως οι κ.κ. Στασινόπουλος, Δοντάς, Σαββάκης, Κολιόπουλος και άλλων. Εδώ και καιρό γράφαμε πως υπάρχει ένα ψυχικό χάσμα μεταξύ των δύο κυρίαρχων τάσεων του ΣΕΒ. Των βιομηχάνων και δη των παραδοσιακών και όσων επιχειρηματιών εκφράζουν τον τομέα των υπηρεσιών.

Ή – για να είμαστε πιο ακριβείς – όσων παράγουν κάτι και το εξάγουν

και όσων έχουν σχέσεις κι εξαρτήσεις με το ελληνικό Δημόσιο άρα πολιτικά στρογγυλεύουν τα πράγματα.

Ένα χάσμα το οποίο διευρύνθηκε από το 2010 και μετά, καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν δει με καλό μάτι τις θητείες των κ.κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου και Θόδωρου Φέσσα, οι οποίοι προσπάθησαν να δράσουν πιο συναινετικά με την κυβέρνηση Τσίπρα παρά αντιπολιτευτικά.

Επικοινωνήσαμε λοιπόν με τον ΣΕΒ ρωτώντας για την κατάσταση που διαμορφώνεται και για το κατά πόσο προκύπτει η λογική του «σχίσματος». «Παιδιά δικά μας είναι όλες οι επιχειρήσεις του νέου φορέα. Δεν πρόκειται για διάσπαση αλλά για προσπάθεια ανάδειξης μερικών θεμάτων γύρω από την ανάπτυξη» ήταν η απάντηση.

Παρά ταύτα το ζήτημα είναι κατά πόσο η κίνηση που προέκυψε θα δημιουργήσει ζήτημα στην κοινή έκφραση της βιομηχανίας και του κλάδου υπηρεσιών και – για να είμαστε και πιο συγκεκριμένοι – μεταξύ όλων εκείνων που παράγουν κι εξάγουν και όσων έχουν βαθμό εξάρτησης από τις κρατικές δουλειές. Μαθαίνουμε επίσης πως ο Θόδωρος Φέσσας (φωτό) μετά από αυτές τις εξελίξεις αναμένεται να κινηθεί πιο επιθετικά αναφορικά με την κυβέρνηση. Όχι πως κάτι τέτοιο έχει να κάνει με τις δουλειές που ο ίδιος έχει.

Εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΕΒ έχει αποδείξει πως δεν μπερδεύει τις προσωπικές του business με την ACS και τον όμιλο Quest με την εκπροσώπηση των συναδέλφων του. Απλά κρίνει πως πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική του τύπου «παίζουμε εθνικά κι ενωτικά» για να πιέσει περισσότερο. Το ερώτημα όμως είναι αν τώρα είναι αργά για κάτι τέτοιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα