Υπερδιπλάσια έσοδα ΦΠΑ από Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη τον Αύγουστο

Του Κωστή Πλάντζου

Σε θεαματική αύξηση οδήγησαν τις εισπράξεις από ΦΠΑ, οι αυστηροί έλεγχοι στα νησιά και οι εικόνες από τα «λουκέτα» που μπήκαν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΥΠΟΙΚ, προκύπτει ότι υπερέβησαν σημαντικά τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού (9,91%) , ενώ στο οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος η υπερκάλυψη του στόχου έφθασε

το 3,01%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Μύκονο οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ τον Αύγουστο υπερέβησαν κατά 170,1% τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Ρόδο είναι 165,6% και στη Σαντορίνη 114,4%. Στη Ζάκυνθο η υπέρβαση των εσόδων του ΦΠΑ από τον στόχο ανήλθε σε 91,2%, στην Κέρκυρα 78,6%, στα Χανιά 53,7% , και στο Ηράκλειο 51,7%.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου συνέδεε μάλιστα την εκτόξευση των εσόδων με την δημοσιότητα που έλαβαν οι έλεγχοι το καλοκαίρι στα νησιά. «Αν δεν υπήρχαν τα δημοσιεύματα από τα ΜΜΕ, δεν θα είχαν τέτοια πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής» λένε χαρακτητιστικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται η πορεία του συνόλου των εσόδων του Δημοσίου τον ίδιο μήνα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως καταγράφηκε και στα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Αύγουστο, ότι το σύνολο των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού σημείωσαν τον μήνα αυτόν υπέρβαση από τον στόχο παρά το γεγονός ότι δεν εισπράχθηκε όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ η οποία μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα,τον Αύγουστο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.952 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 58 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα