Υπέρ της μείωσης της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας ο πρώτος νόμος της ιταλικής κυβέρνησης

Η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας ενέκρινε ένα νόμο που καθιστά πολύ δύσκολο να δεσμευθούν οι εργαζόμενοι σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου (το μέτρο λειτουργεί υπέρ των συμββάσεων αορίστου). Αυτή είναι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργικού συμβουλίου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο μήνα.

Ο νόμος- σκούπα, που εγκρίθηκε αργά τη Δευτέρα, περιλαμβάνει επίσης σχέδια για την επιβολή κυρώσεων σε ορισμένες εταιρείες που εγκαταλείπουν την Ιταλία αφού προηγουμένως; έχουν ενισχυθεί με κρατικά κονδύλια, αλλά και σε όσες περιορίζουν τη στοιχηματική διαφήμιση

στο Διαδίκτυο.

"Με αυτό το διάταγμα επιδιώκουμε να καταργήσουμε τους προηγούμενους νόμους που αύξησαν την εργασιακή ανασφάλεια", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Luigi Di Maio κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου πριν από την έγκριση από τη Βουλή του συγκεκριμένου μέτρου.

Η τελική εκδοχή του λεγόμενου "διατάγματος αξιοπρέπειας" αποδυναμώθηκε σε σχέση με το αρχικό πλάνο του Di Maio μετά από πίεση του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του ήδη επιβαρυμένου προϋπολογισμού της χώρας.

Σύμφωνα με το νόμο, εταιρείες που έλαβαν κρατική ενίσχυση για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους κατά την τελευταία πενταετία, πριν από την απόφασή τους να απομακρυνθούν από τη χώρα, βρίσκονται σε κίνδυνο να τους επιβληθούν πρόστιμα έως και τέσσερις φορές το ποσό της ενίσχυσης.

Άλλες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν ένα όριο για το πόσες φορές επιτρέπεται στους εργοδότες να ανανεώνουν μια σύμβαση ορισμένου χρόνου και προσθέτουν νέες εγγυήσεις για τους εργαζομένους.

Ο νόμος εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από το Κοινοβούλιο για να καταστεί οριστικός.

Keywords
Τυχαία Θέματα