Ξεσηκώνονται οι Αλγερινοί μετά την υποψηφιότητα Μπουτεφλίκα για 5η θητεία

Νέες εκκλήσεις για διαμαρτυρίες και απεργίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα στην Αλγερία, με την προειδοποίηση ότι η απόφαση του προέδρου Abdelaziz Bouteflika να είναι υποψήφιος και για πέμπτη θητεία θα άφηνε το κράτος ακόμα και να πέσει στην πυρά, καθώς είχε δεσμευθεί να αποσυρθεί μέσα σε ένα χρόνο.
Η έκρηξη θυμού ήρθε σχεδόν αμέσως μετά την εκστρατεία του Bouteflika που κατέθεσε τα επίσημα έγγραφα υποψηφιότητάς του για τις εκλογές

της 18ης Απριλίου, καθώς ο 82χρονος πρόεδρος δεσμεύθηκε να τροποποιήσει το σύνταγμα εάν επανεκλεγεί και να ανακοινώσει νέα προσφυγή στις κάλπες. Υποσχέθηκε επίσης μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου στο κράτος- μέλος του ΟΠΕΚ που έχει κάνει λίγα πράγματα επί δεκαετίες, προκειμένου να διαφοροποιήσει την ενεργειακά εξαρτώμενη οικονομία του ή να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας για έναν νεανικό και όλο και πιο απογοητευμένο πληθυσμό.

"Έχω ακούσει τις κραυγές των διαδηλωτών και ιδιαίτερα των χιλιάδων νέων που με προειδοποίησαν για το μέλλον του κράτους μας", δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Bouteflika, ο οποίος δεσμεύτηκε να εναρμονιστεί με "το θεμελιώδες αίτημα του λαού, που σημαίνει αλλαγή του συστήματος".

Η ανακοίνωση δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους για περισσότερο από μία εβδομάδα, προκειμένου να τον πιέσουν να αποχωρήσει.

Ο Bouteflika πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά του, υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Ali Benflis, ο οποίος ήταν μεταξύ των βασικών παραγόντων που τον πίεζαν να αποσυρθεί από την ψηφοφορία του Απριλίου, όπως είπε στο δορυφορικό κανάλι του Παναραβικού Al-Hadath. "Αυτή είναι μια φάρσα και μια απομίμηση", είπε, προσθέτοντας ότι "η αναζήτηση μιας πέμπτης θητείας θα βάλει φωτιά στη χώρα".

Keywords
Τυχαία Θέματα